Berta Sándor

Lehallgatási botrányba keveredett az AT&T

Az amerikai vállalat törvénytelen módon segített a belföldi titkosszolgálatoknak vezetékes és mobil telefonbeszélgetések lehallgatásában, valamint abban, hogy illegális módon férjenek hozzá több e-mail tartalmához.

Az AT&T ráadásul most megpróbálja az összes bizonyítékot eltüntetni, hogy még véletlenül se férhessen hozzá senki sem az együttműködést igazoló dokumentumokhoz. A botrányt Mark Klein, a cégnek 22 éven át dolgozó technikus robbantotta ki, amikor a feljegyzéseit elküldte az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű polgári jogi szervezetnek és a New York Times újság szerkesztőségének.

Klein elmondása szerint San Fransiscóban létezett egy különleges helyiség az AT&T épületén belül, amelyet egy titkos megállapodás keretében korábban az NSA, vagyis az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak a rendelkezésére bocsátott a vállalat. A technikus beszámolójából kiderül többek között, hogy ez a helyiség el volt látva a lehető legkorszerűbb technikai felszereléssel.

Ezeknek a készülékeknek a segítségével az AT&T, illetve az NSA szakemberei képesek voltak gyakorlatilag bármely mobil, vezetékes vagy online telefonbeszélgetést lehallgatni és rögzíteni, internetes adatokat átnézni és letölteni, valamint elektronikus levelekbe beleolvasni és ezek tartalmát lemásolni.

A botrányt kirobbantó férfi elmondta azt is, hogy az AT&T, illetve az NSA munkatársai gyakorlatilag semmilyen határt nem ismertek és az elképzeléseik megvalósításához semmitől nem riadtak vissza. A birtokába jutott bizonyítékok alapján az EFF azonnal feljelentést tett az amerikai cég ellen. Az AT&T azonban megpróbálja az egész ügyet eltussolni és a kikerült kompromittáló bizonyítékokat megszerezni, illetve eltüntetni. A vállalat képviselői egy meghallgatás keretében szeretnék elmondani, hogy szerintük miért nem szabad az egész ügyből bírósági eljárást kreálni.

A konszern ügyvédjei többek között azzal próbálnak meg érvelni, hogy ezáltal sérülnének a belső cégadatok is, amelyeket aztán később akár a konkurensei, akár pedig a hackerek is felhasználhatnának ellene. Az ügy nyilvánosságra kerülése után kirobbant botrány azonban egyre csak dagad és ez nem sok jót ígér a cég számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    Ha az új médiákok (net, mobil) lehallgatása olyan sikeres és megbízható tevékenység, info forrás lenne akkor nem lennének robbantgatások.

    Tök fölösleges volt ilyen törvénysértő módon csinálni.
  • Picivizipaci #6
    Itthon látok néha suhogós szabadidőruhás mercisluszkulcsos srácokat, akik mielőtt elkezdik a beszélgetést, leveszik a mobiljuk aksiját. Szerintetek miért?
  • teddybear #5
    Nagyon helyes. Kíváncsi vagyok, hogy a magyar telefontársaságok mikor fogják beismerni az itteni lehalgatásokat?
  • rigidus #4
    "szabadság van"

    Barcsak igazad lenne.
  • fawcet #3
    Törvénytelenséget csinálnak, akkor minek kapjanak védelmet emiatt?
  • HuAn82 #2
    terrorpista!!
  • Kandurex #1
    Igaz is, robbanjon még pár torony,... szabadság van.