Gyurkity Péter

Tapéta védi a vezetéknélküli hálózatokat a lehallgatások ellen

A brit hadseregnek szállító BAE Systems olyan új tapétát fejlesztett ki, amely megakadályozza, hogy illetéktelenek hallgassák le a vállalatok vezetéknélküli hálózatának forgalmát.

A speciális tapéta ugyanakkor nem zavarja a rádió, valamint a mobiltelefonok jeleit. A tapétában alkalmazott FSS (Frequency Selective Surface) panel a nyomtatott áramkörökhöz hasonló eljárással készül. Érdekessége, hogy a gyártás során felhasznált réz, valamint a "Kapton" polimer a lopakodó repülőgépek burkolatában is megtalálható.

Az FSS paneleknek két változata létezik: a passzív panelek folyamatosan szűrik a hálózat forgalmát, míg az aktív panelek védelme módosítható, illetve kikapcsolható, így bármikor növelhetjük, vagy akár csökkenthetjük a védett terület kiterjedését. A panelek vastagsága 50 és 100 mikron között változik, és a legtöbb felületen, akár üvegen is alkalmazhatók. A cég szóvivője nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az FSS panelek emellett kiválóan alkalmasak az elektronikus zaj szűrésére olyan épületekben, ahol több különböző vállalat saját belső hálózatot működtet.

A Rádiókommunikációs Ügynökség (Radiocommunications Agency) - amely jelenleg a telekommunikációs ágazatot felügyelő Ofcom része - összesen 145 000 fonttal támogatta a BAE Systems kutatását. A BAE állítása szerint a termék igen olcsó, ugyanakkor a cég még nem jelölt meg pontos megjelenési dátumot és árat. Az FSS gyártása előreláthatólag a közeljövőben megindul a BAE leányvállalatainál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Na igen, de azért nem akarok mindent kizárni az ég világon.
  • Mice #6
    engem most már csak az érdekel, hogy honnan fogják tudni hogy most szigetelős tapéta van fent vagy sem?

    lekaparom a régit és ráragasztok egy uugyanolyan szinü szigeteletlent...

    szerintem folytassák tovább a sütievést és a teázást...
  • [HUN]PAStheLoD #5
    vegyél egy jó sűrű kerítést .. meg drautkoszorúút .. és tekerd körbe a szobád meg földeld le :D meg ilyenek
  • dez #4
    Nem pont felettem van.
  • mrzool #3
    Az miért zavar? Pont az kapja a legkevesebb sugárzást, aki a BS alatt van (mivel lefelé nem sugároz).
  • dez #2
    Hmm, ez a túlzott elektroszmogtól is megvédhet. Talán csinálnak olyat is, ami több frekit is kizár. (Nem mindegy, amikor pl. pár méterre van a mobil fejegység a háztetőn.)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    a hadiipar kutatásait hasznosítják a hétköznapokban ... ahogy szokták