Budai Péter

CES: a Kodak átértelmezi a digitális fényképezőgép fogalmát

Legalábbis a kompakt fényképezőgépekét. Az amerikai Kodak ezzel a hangzatos kampánnyal vezette be új kompakt modelljét, mely talán némi hullámot fodroz a piac meglehetősen nyugodt állóvizében.

A Kodak EasyShare sorozat legfiatalabbja szerényen csak az EasyShare-One nevet kapta és nem kisebb újdonsággal büszkélkedhet, mint a vezetéknélküli (Wi-Fi) kommunikáció, mely eddig a milliós profi fényképezőgépek körében is újdonságnak számított. A képek letöltéséhez tehát nincs szükségünk kábeles összeköttetésre, sőt számítógépre sem, hisz a képek a Kodak saját on-line galériájába is áttölthetők, az interneten keresztül azonnal megosztva azokat családtagjainkkal, vagy barátainkkal. Természetesen a nyomtatás is megoldott a Wi-Fi összeköttetés segítségével, viszont mindehhez szükség van egy opcionális SD Wi-Fi kártyára is, mely 99 dolláros áron vásárolható meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Kodak EasyShare-One - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A forradalmi újdonságok sora azonban ezzel még nem ér véget. A gépet 256 MB belső memóriával látták el, melyen akár 1500 fénykép is tárolható. A gép hátsó LCD kijelzője is figyelmet érdemel, hiszen képátlója 3 hüvelyk, mely figyelembe véve a gép kis méretét, csaknem a teljes hátsó panelt elfoglalja. Ezen felül a LCD - és így a teljes hátsó panel - kihajtható, a monitor pedig érintőképernyős.

Ezen újdonságok mellett már szinte érdektelen, hogy a fényképezőgép egy minőségi, 3x-os optikai zoomos (36-108 mm) Schneider-Kreuznach Variogon objektívet és 4 megapixeles képérzékelőt kapott, valamint a Kodak Color Science képfeldolgozó processzorral szerelték fel. Az EasyShare-One segítségével TV minőségű, 30 fps sebességű videók rögzíthetők, melyek persze a fotókhoz hasonlatosan megoszthatók.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az EasyShare-One-t a napokban megnyílt Las Vegas-i CES kiállítás keretében mutatták be, de piaci megjelenése csak júniusra várható, körülbelül 600 dolláros bevezető áron.



A "One" mellett kissé eltörpül az EasyShare család friss szériájának bejelentése, mely a "Z" nevet kapta és elsőként a Z740 és Z700 modellekkel indít. Az új családtagok a napjainkban dúló zoom-láz jegyében születtek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Kodak Z700 és Z740 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Az emberek rájöttek, hogy a jó digitális kép nem csak a fényképezőgép megapixel számától függ" - nyilatkozta Mary Hadley, a Kodak digitális képalkotás üzletágának igazgatója. "A Kodak EasyShare Z-széria kibővített zoom képessége jobb portrékat és messziről is fotózható részleteket fog nyújtani." A belépő szintű Z700 ennek megfelelően 4 megapixeles képérzékelőt és 5x-ös optikai zoomot (35-175 mm) kapott. Leginkább a fotózással most ismerkedők számára lesz ajánlott, hiszen viszonylag kevés manuális funkciót ad a felhasználó kezébe.

A Z700-as nagy testvér ezzel szemben a kézi beállítások minden komolyabb változatát nyújtja, így rekesz-, és záridő előválasztással, vagy teljes manuális móddal is próbálkozhatunk. A kézi beállíthatóság mellett 18 féle témamódot tartalmaz. Öt megapixeles felbontás, 10x-es optikai zoom (38-380 mm), 640x480 pixeles mozgókép-rögzítés jellemzik a Z740-et. A képek komponálására elektronikus kereső (EVF), vagy a 1,8" képátlójú LCD kijelző használható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Felül a Kodak Z740, alatta a Z700 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mindkét modell februártól kapható majd és egy dokkoló is beleszámít vételárukba, mely a Z700 esetében 400, a Z740-nél pedig 500 dollár körül alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • linyi #21
    Tetsuo,
    ezt a tulajdonságát s CCD-nek még egyetlen olyan gépen sem használtam, ahol ez rendelkezésre állt. Élesség állításra ez alkalmatlan. A nézőkében az egész képet akarod megkomponálni, egy kis részlettel semmire sem mégy. Ha jó a kontraszt detektálásos élességállítás (úgy tudom, csak az Epsonnak van egy rangefinder digitális gépe, a többi mind ezen az elven működik), akkor azzal szabad szemmel még egy tükörreflexes keresőben sem tudod felvenni a versenyt.
    .
    Amúgy 4 MP elég egy A4-es nagyításra. Ha pontosan sikerült a kompozíció és nem kell belőle itt-ott levágni. Ha kell, akkor már jobb az 5-6-7-8 MP. A3-ra - megint tökéletes kompozíciót feltételezve - 6-8 MP elég. Ennél nagyobb nagyításokhoz marad az 50-100 ASA érzékenységű film (vagy valami méregdrága profi digitgép).
  • Tetsuo #20
    A kereső kijelzőnek kisebb a felbontása mint a CCDnek ezért az optikai zoom után digitálissal egy darabig több részletet látsz a kijelzőn..
  • IStexI #19
    Szentem is parasztvakítás főleg ez a megreformáljuk a digigépeket szöveg. Én kb a lehető legbonyolultabb módon szedem ki a képeket a gépből (Fuji Finepix s7k) mégpedig úgy hogy gépből memo ki átalakítóba be laptopba be lemásol. Ez kb 5mp-t vesz igénybe + a másolás de akkor már én nem kellek ugye. Szal nemtom mér jó ez? Főleg, hogy mezei felhsználók a cél. Lefényképezed a tesód azt kapásból elküldöd anyádnk aki már tűkön ölve vérja a buszon wifis laptoppal:)? Néha fényképezek állványról tárgyakat és akkor pl jó, hogy csak ki kell venni a filmet és megnézhetem anélkül, hogy a gépet elmozdítanám, de ez a wifis cucc sem gyorsítana sokat. Bár ha kapásból programba fényképene mintha mondjuk scannelnék az poén lenne.
  • mechorg #18
    USB-n meghajtóként is megjelenik a gép (nekem), Neked nem?
  • mechorg #17
    Miért jönne ott jól?
  • Tetsuo #16
    A max 4MP ugye hétköznapi, egyszerű használatnál értendő.. (a digitzoom keresésnél jön jól gondolom).
  • Tetsuo #15
    Sokak szerint a Nokia-akármi is szép képet ad, úgyhogy ez szubjektív..
  • mittu #14
    "gondolkodjuk. egész pontosan ki is gyógyította bele az emberekbe hogy a megapixel a fontos?..."

    Bízom benne, h sokan tudják, 4MP feletti gép vásárlása szinte felesleges... csak úgy, mint a digitális zoom nagysága (az ipari gépek némelyikében van 11-12MP, de ezek ára több milla...).
  • mittu #13
    Ezt én is feleslegesnek tartom...
    alattam már írták:
    - kártya ki, gépben lévő olvasóba be
    - usb, firewire...
    Ha már sokan leírták, milyen gépük van: Fuji Finepix s602z ;)
  • atlagember #12
    És ettől miért kell átértelmezni egy fogalmat. Az ettől semmit sem változik, csak bekerül egy plusz funkció, amit vagy használunk vagy inkább nem.