Gyurkity Péter

Kiskapukkal jön a francia másolásvédelmi szabályozás

A szenátus és a nemzetgyűlés is megszavazta az online boltok és hordozható lejátszók másolásvédelmét feloldó szabályozás életbe lépését, ám az utolsó pillanatban kiskapukat iktattak be a tervezetbe, amelyek révén az érdekelt cégek kibújhatnak a védelem megnyitása alól.

A Reuters tudósítása szerint az utóbbi időben tapasztalt változó hangulat ellenére mégis életbe lép a tengerentúli cégek által kifogásolt másolásvédelmi szabályozás, amely többek között az iTunes zenebolt megoldásának megnyitására kötelezheti majd az Apple-t. Az ágazatban érdekelt vállalatok természetesen befolyásukat féltik és nem szívesen osztoznának a finom falatokon, ám számukra sincs minden veszve, hiszen a beiktatott kiskapuk segítségével megkerülhetik a szabályozást.

A tervezet eredeti formájában a másolásvédelem megnyitására kötelezte volna az adott online zeneboltot működtető, vagy hordozható lejátszót gyártó céget, amennyiben bármely riválisuk részéről ilyen igény merült volna fel. Ez természetesen nem nyerte el az ágazat tetszését, sőt, az Apple kivonulása is felmerült, ami nem véletlen, hiszen egy ilyen döntéssel veszélybe került volna eddig megkérdőjelezhetetlen fölényük. Rögtön megindult a huzavona, és a jelek szerint ha a cégóriások nem is arattak egyértelmű győzelmet, a kompromisszum mégis nekik kedvez.

Az utolsó pillanatban beiktatott kiskapuk révén ugyanis a vállalat hivatkozhatnak arra, hogy az alkotók, előadók kifejezett kérésére ragaszkodnak a másolásvédelemhez, így azt nem kell majd megnyitniuk.

Ehhez természetesen az előadókkal és kiadókkal kötött szerződések megújítására lesz szükség, de ez minden bizonnyal nem lesz akadály a pozíciójukat féltő cégek számára. A megújítással közbeiktathatják ezt a feltételt, aminek révén gyakorlatilag megkerülik a szabályozást, és nem kell átadniuk a szükséges technikai adatokat a konkurens vállalatoknak.

Ennek ellenére a tengerentúlon továbbra is károsnak tartják a tervezetet, amely hátrányos lesz az innovációra és a szellemi tulajdonranézve. Az Americans for Technology Leadership nev szervezet éppen ezért közleményben ítélte el a döntést, egyfajta hibás precedensként értékelve azt, amely rossz példát mutathat a többi európai ország számára.

Az ellenzéki szocialistáknak - ellenkező indokok alapján - szintén nem tetszik a döntés, ezért az alkotmánybíróságon keresnek elégtételt, míg a kormányzat úgy véli, hogy a döntés mind a gyártóknak, mind a felhasználóknak kedvező fejlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #26
    Az ész nélküli letöltögetést meg hasonlókat én sem értem, mert ha mindenki szolídan csinálná, nem is lenne akkora fekély szerintem, de sajna nem így van:-(
  • Tiberius B #25
    Hmmm, mivel felhasználói és nem játék-szoftverekből nagyon kevés illegális van, azok is azért mert kellenek, így remélem nem lesz gáz, másrészt már erősen gondolkodom azon, hogy lecseréljek mindent eredetire, de azzal még várok, mert egyelőre illetve már:
    1. tőkehiány van a magas ár miatt
    2. nem kapni, és (he lehet egyáltalán) nagyon macerás utánajárni
    sajna, pedig szeretem az eredeti szoftvereket, azok tuti(?) műxenek:-) és szebb a dobozuk:-)
    Volt olyan, hogy meg akartunk venni egy játékot a haverokkal, de nem volt egyik helyen sem, amol gondoltuk, hogy kell lennie:-( aztán az egyik boltban megvették, ott másolták:-( így jártunk
  • Garfield #24
    Más kérdés, hogy a gyakorlatban mlyen súllyal esnének latba azok a régi szoftverek.

    A birtoklásról meg annyit, hogy ma rengetegen ész nélkül warezolnak: letöltenek egy csomó olyan szoftvert, amit az életben nem fognak használni amolyan "jó ha van" hozzállással, vagy vödörszámra töltik az albumokat, melyeket soha nem fognak meghallgatni. Szóval a birtoklás kapcsán érdemes azon is elgondolkodni, hogy tényleg szükségünk van-e mindarra, amit letöltünk?
  • Tiberius B #23
    másrészt tényleg igaz, hogy jórészéről csak mikor megkaptam tudtam meg, hogy másolt szoftver (karácsonyi/szülinapi ajándékok voltak ugyanis), többi meg az össznépi szoftvercsere-programon keresztül jutott hozzám:-(eredetük homályba veszett
  • Tiberius B #22
    aham, másrészt a másoltak jórésze olyan, hogy meg se tudom szerezni eredetiben, mert nem kapható egykönnyen, túl régiek és sajna nem lettek bestsellerek:-(
    Miért elegendő, a birtoklás is bűn, aham fene:-(
  • Garfield #21
    mi az a jogszerű használat?

    Például fel tudod mutatni a felhasználói szerződést, mely tartalmazza, hogy biztonsági másolatot készíthetsz az adott szoftverről. Plusz természetesen fel tudod mutatni az eredi szoftvert vagy a reá utaló információkat.
  • Garfield #20
    AMikor megtalálják nálad a CD-t a szoftverrel, az elég a jogsértés bizonyításához.
    Utána nálad pattog a labda, hogy kimagyarázd, hogy jogosan használod az adott szoftvert.
  • Tiberius B #19
    Másrészt nem nekik kéne azt bizonyítani, hogy én jogot sértettem?
    mi az a jogszerű használat?
  • Tiberius B #18
    Fene, pedig igaz
  • Garfield #17
    Egy TDK-lemezről az életben be nem bizonyítod, hogy te azt úgy kaptad ajándékba és fogalmad sem volt arról, hogy jogot sért a lemezen levő másolt szoftver, ilyen tündérmesékbe kár is ringatnod magad.

    Ha jogvédett szoftvert találnak nálad és te nem tudod igazolni a jogszerű használatot, akkor cseszheted.