Berta Sándor

A kanadai zenészek nem kérnek a másolásvédelmekből

Megalakult egy új kanadai zenei érdekvédelmi szervezet. A Canadian Music Creator Coalition (CMCC) tagjai elsősorban olyan zenészek, együttesek, zeneszerzők és szövegírók, akik elutasítják a zeneipari jogvédők harcát például a fájlcserélők ellen.

A CMCC egyaránt elítéli a fájlcserélő hálózatok és a felhasználók elleni kampányokat és razziákat, valamint nem ért egyet a digitális másolásvédelmek alkalmazásával sem. A művészek azért alakították meg a szövetséget, mert úgy vélik, a jelenlegi zeneipari jogvédő szervezetek nem az előadók, hanem a saját maguk érdekeit képviselik és csak az a fontos a számukra, hogy minél nagyobb bevételt tudjanak elérni.

Az új érdekképviselet ezzel szemben csak és kizárólag az előadók érdekeit veszi figyelembe. A zenészek egyik legfontosabb üzenete pedig az, hogy a zeneipar ne bántsa a felhasználókat. Szerintük mindig csak őket felejtik el megkérdezni a fontos kérdésekben, pedig ha ők nem lennének, nem működne az egész iparág és nem lenne szükség jogvédőkre és szerzői jogra sem. A kanadai szövetség tagjai között nem csak kezdő vagy kevésbé ismert előadók és zenekarok vannak, hanem többek között Juno- (kanadai zenei díj) és Grammy-díj nyertes, több tízmillió lemezt eladó énekesek és együttesek is, mint a Barenaked Ladies, Sarah McLachlan, Chantel Kreviazuk, a Sum 41 és Avril Lavigne.

A CMCC elítél minden olyan törekvést, aminek célja a még nagyobb haszonszerzés vagy a rajongók meghurcolása, meggyanúsítása és bűnözőkként való beállítása. Ezenkívül a szervezet fontosnak tartja egy korszerű szerzői jogi szabályozás elkészítését és alkalmazását, valamint azt, hogy a kanadai kormány védje meg a zenészeket és a felhasználókat a zeneipar túlkapásaitól.

Avril Lavigne és társai nem értenek egyet a digitális másolásvédelmek alkalmazásával sem, mivel azok szerintük nem a zeneszámokat védik meg, hanem a kiadók technológiáit. Ráadásul a vásárlóknak joguk kell, hogy legyen egy általuk megvásárolt albumról biztonsági másolatot készíteni, hiszen ha például egy CD megkarcolódik nem várható el, hogy az illető újra elmenjen a boltba és megvegye a lemezt.

Az előadók szeretnék azt is elérni, hogy a kiadók ne a külföldi alkotók érdekeit képviseljék, hanem többet foglalkozzanak a helyi zenészekkel. Amennyiben pedig erre a kiadók nem hajlandók, akkor találja meg a segítségnyújtás módját a kanadai kormány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #14
    A nox-ot az mp3 "adta el", és a kutyan me tudott volna róluk, ha netre nem kerülnek a dalaik. ami azt illeti van kapcsolatom a NOX-al (igaz másodkézből) szóval írtam nekik egy "szégyelljétek magatokat" levelet.
    Remélem válaszolnak is rá!
  • junior117 #13
    NOX csoringerként kezdték most szalad a csacsi várhato volt hogy "kutya is jódolgában vész meg" majd ha kicsit lecsengenek akkor elkezdik újra a rajongok kegyeit keresni.De hányok tölük gerinctelen banda.
  • Cheesy #12
    A NOX az ország EGYIK szégyene. Érdekes, hogy mióta a briteknél koncerteztek azóta cigányországként ismernek minket.
    Itthon ilyen nem lesz, mint Ámérikában. Itt mindenki csak a markát tartja a dolgozó hangya szintjére süllyesztett magyar felé és nem látom hogy terveznék ennek a megváltoztatását.
  • Gulka #11
    Most találtam http://index.hu/kultur/pol/proart050629/
    Ez a nox egy undoritó banda!!!
    De amelyik magyar együttes is ilyenre vetemedik!!!
  • Gulka #10
    Remélem alakul még ilyen szervezet!!! Főleg hazánkba kellene, de sürgősen!!!
    A nox meg az ilyen zenészek elmehetnek oda ahova gondolom!!! Meg az összes magyar nyáltenger zenekar
    Béke.
  • combat #9
    Ez az. Pár éve még tök normális csaj volt ez a Péter Szabó Szilvi, most meg mindenhol ő a nagy jogvédő üdvöske. 2 Nox CD-met adtam ajándékba az első jöttmentnek.
  • juhand #8
    Ha alakulna ilyen magyar szervezet, akkor kapásból átutalnék néhány rongyot a számlájukra.
  • Cobra. #7
    Legegyszerűbben úgy lehet kiszúrni a nagy kiadókkal, hogy alakítanak egy sajét kiadó céget (Avril kisasszonynak már egyedül is van szerintem elég pénze ehhez) és a saját meg az újonnan feltűnő zenekarok műveit ők maguk adják ki normális áron. Ők is jól járnak, mert így többet kapnak lemezenként, mint egy nagy kiadótól, és az olcsóbb lemezeket többen is veszik meg, tehát még több a nyereség. Meg még jó megoldás, ha a zenekar weboldaláról direktbe lehetne letölteni a saját számaikat egy kisebb összegért mp3-ban.
  • Szefmester #6
    Csak támogatni tudom őket... Végre valaki aki kiáll az emberek mögé, és nem csak a pénzt akarja számolni.

    De kérdem én miért hívják már ők is az embereket felhasználónak? eddig csak a számtechesek, és a drogosok voltak felhasználók.. most már az egyszeri zenehallgatók is azok :)
  • Yurij #5
    Helyes teljesen egyetertek velluk.Azert kivancsi lennek a nagyokos asva es tarsai mitt reagalnak majd erre.Meg persze a mindenhol megjeleno senkihazi NOX