26
  • Tiberius B
    Az ész nélküli letöltögetést meg hasonlókat én sem értem, mert ha mindenki szolídan csinálná, nem is lenne akkora fekély szerintem, de sajna nem így van:-(
  • Tiberius B
    Hmmm, mivel felhasználói és nem játék-szoftverekből nagyon kevés illegális van, azok is azért mert kellenek, így remélem nem lesz gáz, másrészt már erősen gondolkodom azon, hogy lecseréljek mindent eredetire, de azzal még várok, mert egyelőre illetve már:
    1. tőkehiány van a magas ár miatt
    2. nem kapni, és (he lehet egyáltalán) nagyon macerás utánajárni
    sajna, pedig szeretem az eredeti szoftvereket, azok tuti(?) műxenek:-) és szebb a dobozuk:-)
    Volt olyan, hogy meg akartunk venni egy játékot a haverokkal, de nem volt egyik helyen sem, amol gondoltuk, hogy kell lennie:-( aztán az egyik boltban megvették, ott másolták:-( így jártunk
  • Garfield
    Más kérdés, hogy a gyakorlatban mlyen súllyal esnének latba azok a régi szoftverek.

A birtoklásról meg annyit, hogy ma rengetegen ész nélkül warezolnak: letöltenek egy csomó olyan szoftvert, amit az életben nem fognak használni amolyan "jó ha van" hozzállással, vagy vödörszámra töltik az albumokat, melyeket soha nem fognak meghallgatni. Szóval a birtoklás kapcsán érdemes azon is elgondolkodni, hogy tényleg szükségünk van-e mindarra, amit letöltünk?
  • Tiberius B
    másrészt tényleg igaz, hogy jórészéről csak mikor megkaptam tudtam meg, hogy másolt szoftver (karácsonyi/szülinapi ajándékok voltak ugyanis), többi meg az össznépi szoftvercsere-programon keresztül jutott hozzám:-(eredetük homályba veszett
  • Tiberius B
    aham, másrészt a másoltak jórésze olyan, hogy meg se tudom szerezni eredetiben, mert nem kapható egykönnyen, túl régiek és sajna nem lettek bestsellerek:-(
    Miért elegendő, a birtoklás is bűn, aham fene:-(
  • Garfield
    mi az a jogszerű használat?

Például fel tudod mutatni a felhasználói szerződést, mely tartalmazza, hogy biztonsági másolatot készíthetsz az adott szoftverről. Plusz természetesen fel tudod mutatni az eredi szoftvert vagy a reá utaló információkat.
  • Garfield
    AMikor megtalálják nálad a CD-t a szoftverrel, az elég a jogsértés bizonyításához.
    Utána nálad pattog a labda, hogy kimagyarázd, hogy jogosan használod az adott szoftvert.
  • Tiberius B
    Másrészt nem nekik kéne azt bizonyítani, hogy én jogot sértettem?
    mi az a jogszerű használat?
  • Tiberius B
    Fene, pedig igaz
  • Garfield
    Egy TDK-lemezről az életben be nem bizonyítod, hogy te azt úgy kaptad ajándékba és fogalmad sem volt arról, hogy jogot sért a lemezen levő másolt szoftver, ilyen tündérmesékbe kár is ringatnod magad.

Ha jogvédett szoftvert találnak nálad és te nem tudod igazolni a jogszerű használatot, akkor cseszheted.
  • Tiberius B
    Ez súlyos, mindenesetre akkor semem büntethetnek meg szerintem, mert vagy 1. generációsak a szoftver-másolataim vagy mások vették(!!!), és úgy kaptam ajándékba:-), másrészt én inkább vettem eredetiben általában, és mostanában már nem is lett másolatom, mert nem lehet már mindent megszerezni havertól:-( és eleve szebb a doboza
  • Garfield
    Vazze, olvassátok már el a törvényt.

Magáncélra, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja, készíthetek másolatot filmről, zenéről.
    További szűkítés, hogy számítógéppel és/vagy digitális adathordozóra csak én, saját kezőleg készíthetek másolatot, vagyis nem kérhetem meg a szomszéd Pistikét, hogy ezt csinálja meg nekem.

Szoftverről NEM. Szoftver esetén 1 db biztonsági másolatot csak akkor készíthetek, ha a felhasználói szerződés lehetővé teszi. (Biztonsági másolat egyébként csak szoftverről készíthető.)
  • Tiberius B
    És ha elhagytam a számlát? Vagy bennemaradt a zacskóban?...:-)
    bizonyítsák be, hogy nem úgy van, ha jól tom a bűnösséget nekik kell igazolni, nem nekem az ártatlanságot:-)
    Vagy ez itt nem így van?
  • azirafael
    Persze... azóta eltörött és kidobtam... egy valaha régen vett törött CD számláját meg miért őriztem volna meg...
  • Danny L
    Igaz amit írtál, az számít bűncselekménynek, ha a letöltött cuccokat pénzért továbbadod, vagy/és megosztod. Amúgy azt nem mondhatod, hogy biztonsági másolat, mert ahhoz rendelkezned kell az albummal amiről csináltad a másolatot és annak is be kell bizonyítani eredetiségét, pl egy számlával.
  • Marlosh
    tanuljatok az esetbol:)
  • Tiberius B
    Ha jól tudom mo-n attól fogva illegális, ha akár 1 fillér profitod volt rajta, mert akkor már te jól jártál, és ezzel bevételkiesést okoztál a nagytestvérnek, ezért jó dolog az össznépi szoftvercsere-program Mo-n:-), nem tudják bizonyítani, hogy hasznod volt belőle
    De ha azóta változott a törvény, kérlek írjátok meg.
  • Tiberius B
    Jaja, vannak itt is kiskapuk, melyek nem is olyan kicsik, de legalább emberségesek:-)(valamennyire)
  • Kaadi
    Sot! ha elkapnak pl. illegalis zenevel/filmmel, nyugodtan vallhatod magad aldozatnak is, mondvan hogy vetted a cuccot es nem tudtad hogy nem eredeti.
  • Kaadi
    Valoban, a letoltott zene/film sok mas orszagban is legalis, mert:
    1. nem te kerulted meg a masolasvedelmet es nem te szegted meg a szerzoi jogi torvenyt, hanem az aki rippelt es kodolt
    2. nem te terjesztetted illegalisan.
  • Marlosh
    meglepne......
  • nedudu
    A netről letöltött film/mp3 Mo-n jelenleg legális.
  • Picivizipaci
    A másolásvédelem nem jó, mert pld. van 1 Dido albumom, amit az istennek sem tudtam felmásolni az MP3 lejátszómra, tehát maradt a torrent. Van 1 illegális másolatom 1 legális cd-ről, hogy is van ez?
  • quentit
    De az irányvonal jó, mert a másolásvédelem ugye illegális. (mindnekinek joga van biztonsági másolat készítésére)
  • arty
    nahát, a pénz ismét győzött?

2. kérdés: meglepett e ez bárkit is? :(
  • htmm
    Hoztak egy torvenyt es egycsapasra minden maradt a regiben...