Berta Sándor

Franciaországban marad az iTunes másolásvédelme?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a francia szerzői jogi törvény új módosításai a zeneipari cégeknek kedveznek. Mindez azt jelentheti, hogy az Apple-nek - a korábbi elképzelésekkel ellentétben - mégsem kellene feloldania az iTunes másolásvédelmét.

A korábbi törvénytervezet értelmében az egyes hordozható zenelejátszók gyártói és az online zeneáruházak tulajdonosainak kötelező lett volna feloldaniuk a digitális másolásvédelmeiket (DRM), azért, hogy bárki le tudja játszani a különböző zeneszámokat. A terv főleg az iTunest érintette volna érzékenyen, hiszen az ott megvásárolt, majd letöltött dalokat kizárólag az iPod készülékeken lehet meghallgatni.

Úgy tűnik azonban, hogy a veszély kezd elhárulni az Apple feje fölül, ugyanis a tegnap Párizsban ismertetett új törvényjavaslatból a korábbi kitétel már kimaradt. Az adott bekezdést a Francia Nemzetgyűlés és a szenátus közös törvényelőkészítő bizottsága húzta ki az előterjesztésből. Az új tervezet szerint az Apple maga dönthetné el, hogy kinek és milyen feltételek mellett engedélyezné az iTunes másolásvédelmének a kijátszását, illetve a zeneipar maga dönthetne arról, hogy kötelezi-e a DRM feloldására az Apple-t és ha igen, mely esetekben. Érthető, hogy a BSA képviselői örömmel fogadták az új törvénytervezet elkészítésének hírét.

A szakemberek és a felhasználók azonban attól tartanak, hogy ha a jelenlegi formájában fogadják el a törvényt, akkor a zeneipar diktálhatna mondjuk a letöltések árának a kérdésében. Vagyis sem a felhasználóknak, de elvileg a letöltőhelyeknek sem lenne beleszólásuk abba, hogy egy zeneszám mennyiért tölthető le. Érdekesség, hogy három vezető kiadó, az EMI, a Sony BMG és a Warner Music korábban azt követelték az Apple-től, hogy adja drágábban az aktuális slágereket. Erre azonban eddig az amerikai vállalat nem volt hajlandó.

Most azonban más helyzet állhat elő: vagy drágábban adja az egyes zeneszámokat és zenei albumokat az iTunes, vagy a zeneipar kötelezheti a céget a másolásvédelme feloldására. Ami azonban már teljesen biztos: a jelenlegi tervezet semmilyen formában sem biztosítaná a formátumok közötti átjárhatóságot, nem lehetne szabadon másolni az egyes zeneszámokat. A fogyasztóvédők éppen ezért máris elutasították az új javaslatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Feriboy #1
    hát nemigaz. ezek a franciák mennyi forradalmat csináltak meg minden, de arra nem képesek hogy ellenáljanak a multiknak