Berta Sándor

Megszün­tet­nék a zenék má­so­lás­vé­del­mét a franciák

Érdekes előterjesztésről dönt holnap a Francia Nemzetgyűlés. Egy új törvényjavaslat szerint az országban engedélyeznék, hogy a felhasználók tetszőleges alkalommal szabadon átkonvertálhassák a digitális tartalmakat.

Mindez első hallásra nem tűnik olyan nagy előrelépésnek, hiszen miért ne konvertálhatná át bárki szabadon a digitálisan tárolt fájljait? A kérdés azonban kicsit bonyolultabb annál, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Amennyiben a Francia Nemzetgyűlés csütörtökön elfogadja a törvényjavaslatot, az azt jelentené, hogy jogi értelemben megszűnnének a digitális másolásvédelmek. Vagyis a jövőben bárki szabadon másolhatná, átkódolhatná például az iTunes online zeneboltból letöltött zeneszámokat. Jelenleg ezeket az AAC formátumú fájlokat csak az iPod hordozható zenelejátszó készülékeken lehet meghallgatni és a másolások ellen a Fairplay nevű digitális másolásvédelem védi őket.

"Célunk az, hogy elérjük bármelyik legálisan megvásárolt zeneszám vagy album szabadon másolható és lejátszható legyen bármelyik készüléken" - nyilatkozta a törvénytervezettel kapcsolatban Christian Vanneste francia képviselő. Szakértők szerint azonban a kérdés közel sem ennyire egyszerű és egyoldalú. Előfordulhat például, hogy az Apple bezárja franciaországi iTunes-oldalát. "Nem garantálható ugyanis, hogy csak átkonvertálnák az adott fájlokat és nem készülnének róluk illegális másolatok" - indokolta a lehetséges döntést Marc Guez, a Francia Zenei Licencértékesítési Társaság vezetője.

Vanneste szerint a cél éppen az illegális kópiák vissza­szorítása. A törvény­javaslat ugya­nis bün­tetné azokat, akik ezt a lehetőséget kihasz­nálva készítenének illegális másolatokat. Akik ilyen kópiákat tölte­nének le az internetről, zene­számon­ként 38 euró, a fájl­cse­rélők 150 euró, míg a másoló­szoft­verek készítői akár 300 000 euró pénz­büntetést és három év börtönt is kaphat­nának. A képviselő hozzá­tette, hogy a DVD-k másolása továbbra sem lenne engedélyezett.

Amennyiben a Francia Nemzetgyűlés csütörtökön elfogadja az előterjesztést, úgy a szenátus elé kerülhet az ügy. Megszavazása esetén leghamarabb júniusban léphet életbe az új törvény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DBM #14
  lol :D:D:D

  a cikk nem is anyira érdekes mint a csajok

  1. gondolatom: énis odabujhatok picim? :D hehhe látjátok a zene jóttesz a külsőnek és a belsőnek 1aránt. :D

  a cikkíró faszásan megoldotta h elolvassák ezt az unalmas szöveget ;)
 • Alfa Of NS #13
  Azokkal a csajokkal én is hallgatnék zenét
 • oszi1113 #12
  pardon a csjok klfák, és tuti a kép!
 • oszi1113 #11
  a képek télleg faszák!
 • Macc #10
  hja, boszorkanyuldozes a la 2006... Es meg rajtuk rohogunk:)
 • aaaaa #9
  300000 euró... Ha már nem mennek jól az eldások, majd húznak a bírságokon. Mert a másolóprogram a bűnös... Akik pedig gyilkosságra is alkalmas eszközöket gyártanak ,azokat azonnal végezzék ki, tehát késkészítők, kalapács gyártók rögtön kivégzendők, azonnal máglyára az összessel...
  Mindenről az internet tehet, ha ennyi gondot okoz gyorsan zárassák be az egészet nem kell itt elaprózni a dolgokat...
  Az igazságos büntetés...
  Közben meg senkiházi bevándorlók fél Párizst felgyújtották , de hát ez ugye jóval kevésbé fontos probléma, mint olyan törvényt hozni ami alapján bárkit, aki zenéket gyűjt MP3 formátumba milliókra lehet bírságolni, és a nép ellenségének kikiáltani...
 • Tiberius B #8
  És aki nem interneten osztja meg "zene" fájljait, azzal mit csinálnának?
  És hogyan szándékozzák egyáltalán ellenőrizni?
  És ha bezárják a francia boltot, attól még nem lehetne mondjuk az amcsi oldalukról letölteni?
 • Runo #7
  Hát nem sok köze van a hozászólásoknak a cikkhez :)
 • Gabest #6
  haha, elképzelem ahogy a nyugdíjasok a nyakadbaugranak a határontúlról :P
 • akyyy #5
  fasza kép:D