Gyurkity Péter

Határozott lépéseket sürget az IT-iparban a Greenpeace

A tüntetéseiről elhíresült szervezet az eddigieknél hatásosabb környezetvédelmi intézkedéseket sürget a nagyvállalatoknál, és nem tartja elégségesnek az újrahasznosításról szóló uniós direktívát.

A Greenpeace a napokban úgy nyilatkozott, hogy a gyártók nagy többsége még az alapvető környezetvédelmi követelményeknek sem felel meg, ezért további szigorú előírásokra, változtatásokra van szükség. Ezek között említik a rákkeltő anyagok, a gyártás során tisztításra használt oldószerek, valamint a PVC kiszorítását, és ezek új, kevésbé ártalmas anyagokkal történő lecserélését. Közleményükben üdvözlik az Európai Unió szigorúbb direktívájának tervezett bevezetését, ám arra figyelmeztetnek, hogy az ágazat nyomása miatt ez sokat veszthet erejéből.

Amint arról januárban beszámoltunk, az EU WEEE (Waste Electrical & Electronic Equipment) szigorú szabályozást vezet be, amely limitálja az alkatrészekben felhasználható veszélyes kémiai anyagok mennyiségét, és kötelezővé teszi a nagyvállalatoknak, hogy fizessenek a termékeik begyűjtéséért, válogatásáért, és azok esetleges újrahasznosításáért. Ehhez jön hozzá a RoHS (Reduction of Hazardous Waste) szabály, amely 2006. július 1-én lép életbe és csaknem az összes IT-termékben megtiltja 6 veszélyes anyag, így például az ólom, kadmium, higany és más nehézfémek használatát. Számításaik szerint ugyan az európai teljes szemétmennyiségnek (évente 2 milliárd tonna) mindössze 4%-a elektronikai termékből adódó hulladék, azonban ez az arány 2-3-szor nagyobb ütemben növekszik, mint bármely más szeméttípus mennyisége.

A Greenpeace szerint a Nokia, a Sony és a Samsung helyes úton jár, mivel hajlandóságot mutat nemcsak ezen anyagok kiszűrésére, de szervezet által említett lépések megtételére is. A legtöbb vállalat azonban továbbra sem hajlandó elkötelezni magát, és ez nagyban hátráltatja a folyamatot. A megoldást ezért - egyelőre - abban látják, hogy a WEEE kötelezettségeinek eleget tévő gyártók az egész világra terjesszék ki a gyakorlatot, és ne csak az Európai Unió esetében alkalmazzák azt. Ily módon ugyanis egyenlő félként kezelnék a világ többi részét, nem pedig alacsonyabb rangú vásárlókként. Ez egyben érintené az újrahasznosításban dolgozó ázsiai cégek munkásait, akik miatt a szervezet már amúgy is harcban áll.

Érdekes módon azonban egy globális érvényű, szigorú törvény ötletét nem támogatják. Ezt a Hewlett-Packard vetette fel, amely céggel egy évvel ezelőtt összeakasztották a bajszukat. A HP ugyanis éppen egy ilyen, az egész világra kiterjedő jogszabály megalkotását javasolta, azonban a Greenpeace szerint ez csak a kérdés elodázásához vezetne, mivel az egyes kormányoknak kell választ adniuk a problémára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #16
    #13,#14,#15:
  • GABOR16 #15
    A környezetvédelmet, talán az autókkal, kellene kezdeni (az igazán nagy eredmény lenne). A modern informatikából, kijött hulladék, meg egyre csak többlesz évről-évre, mert ügye az a buli, ha az ember a mobilját, és az egész PC-jét félévente-évente lecseréli (rövidülnek az élettartalmok).
    Az elektronikai alkatrészek újrahasznosítása, egy jó dolog lenne, ha nem azzal a módszerral csinálnák ahogy jelenleg (nem tudok más módszeről sajnos). Vagyis kiviszik fejlettlenebb országokba, ahol szinte éhbérért dolgoztatják az embereket olyan vegyianyagokkal (szétmaratni az elemeket), amiktől aztán később rákban elhaláloznak.
  • Darth Sith #14
    nem a számítógép gyártókat kéne baszogatni, hanem az USA olajfinomítóit és egyéb természetbarát építményeket.
  • látogató #13
    Mi is lehetünk környezetvédők. Csupán annyit kell tennünk, hogy nem szemetelünk az utcán, szelektáljuk a háztartási hulladékot, újrahasznositható vagy biológiailag lebomló csomagolóanyaggal csomagolt termékeket vasárolunk ha lehet, nem bántjuk a vadon élő állatokat és persze ezt a fajta magatartást mintegy követendő példát terjesztjük az emberek között és a gyerekeinket is igy neveljük. Ja, és olyan politikusokra szavazunk, akik törődnek a környezetvédelemmel.
  • dez #12
    Néha a szép szavak nem elégségesek.
  • dez #11
    Esetleg olvasd el az utolsó mondatot is.
  • QuippeR #10
    ebben van valami, de ha amellett kampányolok, hogy ne irtsák ki a fákat, akkor talán mégis meg kéne gondolni, hogy milyen papírmennyiséget használok, különben még gerinctelennek néznek, nemde?
  • Caro #9
    A greenpeace cselekedetei alapján nem környezetvédőkből, hanem fanatikusokból áll, az igazi környezetvédők ezt tudják, csak ők nem olyan hangosak.
  • látogató #8
    a fa megújuló energiaforrás.
  • airwalker #7
    Ha kőolajal fűtünk az a baj, ha atommal az a baj. Ha nem hasznosítjuk újra az a baj, ha törvényt hozunk az újrahasznosításról az a baj. Szerintem egy normális társadalmi kezdeményezés nem így néz ki. A TV2 például tavaly kiment és összegyűjtött két konténernyi szemetet. Igaz, hogy ez bőven megérte nekik, de az a két konténernyi szemét azóta nem szenyezi ott a környezetet.