Gyurkity Péter

Légszennyezés miatt beperelték az IBM-et

Az IBM fejenként 10 ezer dollárt is kifizetne Endicott falu lakosainak, amennyiben elállnak korábbi szándékuktól, és nem perlik be a céget az otthonaikat elértéktelenítő légszennyezettség miatt.

A falu lakossága - mintegy 500 fő - azzal vádolják a vállalatot, hogy az általa 2002-ben felszerelt szellőztető rendszerek miatt nagyban csökkent otthonaik értéke, és a talajban, valamint a levegőben jelen lévő szennyezettség elriasztotta a potenciális vásárlókat. Az IBM korábban azért szereltette fel a szellőztetőket, hogy megakadályozzák a szennyező anyagok felgyülemlését a pincékben, és alagsorokban, amelyek már a lakosság egészségét veszélyeztették.

A falubeliek Eliot Spitzer főügyész segítségét kérték, és a főügyész csapata a több mint egy évig tartó egyezkedés során elérte, hogy az IBM a rochesteri esethez hasonló kártérítési programot indítson az endicotti lakosság számára. A helybeliek szerint a vállalat pénze révén újra fellendülésnek indulhat a falu gazdasági élete, annál is inkább, mivel a kifizetett összeg szabadon felhasználható. A kifizetési program újabb 5 millió dollár kiadást jelent a Nagy Kéknek, amely az elmúlt hónapban megállapodást kötött az állami hatóságokkal a maradék szennyeződés - egyes zsírtalanítónak használt anyagok melléktermékének - mielőbbi eltávolítása érdekében.

Egyes szakértők megjegyezték, hogy a légszennyeződés nem kizárólag az IBM üzemeiben képződik, de egyedül a cég ajánlott kártérítést az okozott károkért. A helybeliek véleménye megoszlik az ajánlattal kapcsolatban, de többségük valószínűleg elfogadja az IBM ajánlatát. Közéjük tartozik Rose Sotak ingatlanügynök, aki kijelentette, hogy az adatok szerint nemhogy nem csökkentek, de 1-5 százalékkal nőttek az ingatlanárak az elmúlt néhány évben, és az IBM pénze új életet lehel majd a helyi gazdasági életbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #5
    Majd ha a te faludban is lesz ártalmas anyagokat dögivel kibocsátó IBM üzem...

    Gondolj bele: mi lesz hosszabb távon, ha senki sem tesz semmit az ilyesmi ellen, és szótlanul tűri, hogy mérgezzék (bizonyítottan)?
  • [HUN]PAStheLoD #4
    cask -> csak , de a lényeg hogy keressünk pénzt szinte a semmiből ..
  • [HUN]PAStheLoD #3
    500 fő ? 5 000 000 dolcsit kifizetne ibm ? hmm jelencsük már fel mi is .. mer , cask
  • FTeR #2
    ööö, gazdasági élet egy 500 fős faluban...lol
  • Sith #1
    Tudom hogy off de miért nem perlik be a GMC vagy a Fordod Reanultot... stb stb