Berta Sándor

Kína betiltotta a fájlcserélő hálózatokat

Július elsejétől a kínai internetezőknek komoly büntetésekkel kell számolniuk, amennyiben egy mű tulajdonosának az írásos engedélye nélkül teszik közzé az alkotást a világhálón. Ez Kína válasza a fájlcserélő rendszerek és a szerzői jogsértések jelentette problémára.

"Az új kínai szerzői jogi törvény egyedül az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) által tömörített hat nagy filmstúdiónak köszönhető, ugyanis ők gyakoroltak nyomást a Bush-kormányra azért, hogy lépjen fel végre a kínai másolók ellen" - kommentálta a törvény megszületését a P2PNet nevű oldal. Tény, az elmúlt években minden nyugati politikus aki megfordult Pekingben, nyomást gyakorolt a helyi vezetőkre, hogy lépjenek fel végre a növekvő hamisítások ellen. Legutóbb például éppen Angela Merkel német kancellár cselekedett így.

Július elseje után Kínában tilos a szerzők vagy a kiadók írásos engedélye nélkül bármilyen fotó, szöveges dokumentum, videó vagy zenei anyag interneten való megjelentetése és terjesztése. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy Kínában ezentúl az összes fájlcserélő hálózat illegálisan fog működni.

Az új szerzői jogi törvény szerint - amely Hongkongban is hatályos - ezenkívül tilos bármilyen a másolásvédelmek kijátszására képes szoftver vagy hardver létrehozása, kifejlesztése, terjesztése, árusítása és az ilyen eszközökre való figyelemfelhívás. Aki ezeket a jogszabályokat nem tartja be, annak elkobozhatják a számítógépét, a szórakoztatóelektronikai eszközeit (pl. DVD-íróját) és akár 100 000 jüanos (kb. 9700 eurós) pénzbüntetésre is számíthat.

A törvény megszületése azért nem meglepő, mert május 10-én Vlagyimir Putyin orosz elnök, majd Gao Hu kínai gazdasági miniszter szólalt fel az ügyben, és mindketten az illegális másolatok visszaszorítása mellett szálltak harcba. Kína és Oroszország egyébként köztudottan a másolók fellegvárainak számítanak és az illegálisan másolt szoftverek, filmek, játékok és zenei albumok aránya a legfrissebb jelentések szerint ezekben az országokban eléri a 85-90 százalékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wiezro #45
    nem-nem

    az lenne itt a helyes, hogy lenne mindenütt ilyen állami kézben lévő stúdió, mittomén olyan státuszban mint egy könyvtár dolgozókkal, ahol pár ezerért időpontot egyeztetve bárki felvehetné azt amit alkot

    azt azt mindenki felrakná a netre, és akit a közönség megszeret annak majd elmegy a koncertjére, vagy vesz mittomén ilyen kártyát neki... szal mittomén lenne egy TankCSapda kártya, amit a boltokban árulnának, mint a feltöltőkártyákat, és akkor ha neked vmi tetszett akkor elmész a boltba és veszel 100-500 ft-ért egy TCS kártyát, vagy elmész koncertre.
    vagy olyat kéne, hogy te a netdíjadba befizetsz még pár százat, és nyilatkozhatsz minden hónapra hogy kinek adják oda... vagy ha nem nyilatkozol akkor vmi toplista alapjá adnák
  • Mr Gumby #44
    Jogsertés.
  • netfm #43
    A magyar helyzet 2005-ben.
  • turul16 #42
    DVD-s matrica sokkal többe kerül, mint a CD-s. Ne rendelj kölföldröl, mert éhen hanak a zenészek meg a filmesek.
  • tvmaci #41
    Szerintem Kínában sokkal kevesebb a fizetés, nemhiába telepítik a cégek a gyáraikat, üzemeiket stb. oda.
  • Darth Sith #40
    De ha 40ft a matrica, akkor pl egy Saturn-ban mi kerül egy sima DVD-n 250-300FT-be? mert Szlovákiából postaköltséggel eggyüt 90ft/db áron rendelem, ugyanolyan DVD-t, csak matrica nélkül. Hogy is van ez?
  • Darth Sith #39
    hogy rohadnának meg.. És pl Opensource programokat sem lehet cserélgetni, teszem azt linux disztribeket? elmehetnek a...
  • bundee #38
    Tajvan a nemzetkozi jog alapjan a kinai nepkoztarsasag resze, meg ha moralisan es minden egyeb tekintetben fuggetlen is.
  • Gerygrey #37
    Ezt én is írtam, 8000 Ft-ért vettem egy 128-as(!) Sony Memory Stick Duo kártyát...

    Hát szerintem ha nem lenne warez az többet ártana mint használna.Eleve szerintem sokan nem is fizetnének elő netre,vagy csak a legolcsóbbra...
    Az tuti, mire lenne jó a 2.5 megabites Chello ha nincs torrent? Esgézni, fórumozni, levelezni a mobilomon szoktam GPRS-el, ilyen alapdolgokhoz bőven elég. És az 3000 HUF/hó, a chellot úgy mondanám le ahogy van... Ezért nem fognak az ISP-k soha fellépni a warez ellen, mert foggal-körömmel ragaszkodnak az előfizetőikhez.
  • Hegyikecske #36
    hülyék ezek a kínaiak