Gyurkity Péter

A BitTorrenttel szövetkezik a Warner

Létrejött az első nagyobb megállapodás a fájlcserélő szolgáltatás alapítói és Hollywood nagy játékosai között. A Warner videó részlege a BitTorrent oldalán árulná új kiadványait, a megszokott árakon.

A hivatalos oldalon kiadott közlemény szerint a két fél már aláírta a megállapodást, amelynek révén létrejöhet a fizetős letöltő szolgáltatás a BitTorrent oldalain. A világon talán legnépszerűbb fájlcserélő szoftvert eddig ellenségként kezelte a legtöbb kiadó, ám az Amerikai Mozgókép Szövetséggel kötött "békepaktum" után megváltozott a helyzet, és közeledni kezdtek egymáshoz az álláspontok.

A Warner részéről már januárban felmerült egy filmletöltő szolgáltatás iránti igény. A Time Warner leánya azt tervezte, hogy DVD-n újonnan megjelenő filmjei hagyományos megjelenésüket követően néhány nap múlva már online is megvásárolhatók és letölthetők lesznek. Akkor a BitTorrent - legalábbis közvetlenül - még nem került a képbe, a jelek szerint azonban a stúdió éppen a korábbi legnagyobb ellenséghez fordult. Ez természetesen kapóra jött a p2p szolgáltatás alapítóinak, akik már több mint egy éve igyekeznek elásni a csatabárdot a jogvédő szervezettek és a mögöttük álló nagyvállalatokkal.

"Elérkeztünk arra a pontra, ahol a növekvő vásárlói igények kellőképpen érett technológiával találkoznak" - jelentette ki Jim Wuthrich, a Warner Bros. Home Entertainment alelnöke. A megállapodás értelmében a nyáron indul az új szolgáltatás, amely rögtön 200 mozifilmet és tévésorozatot kínál majd a felhasználóknak. Példaként említették a Harry Potter filmeket és a Babylon 5 sorozatot és ígéretük szerint a legnagyobb sikerek a megjelenés napjától elérhetők lesznek az oldalon.

Az árakat illetően nem kell forradalomra számítani. Bár pontos összegekről még nem érkezett hír, az előzetes várakozások szerint a mozifilmek nagyjából a DVD kiadványoknál megszokott, míg a sorozatok az internetes oldalak által meghonosított, epizódonkénti 1 dolláros áron lesznek letölthetők. Természetesen ez csak a kezdeti lépés, ami a fogadtatás alapján változhat. A BitTorrent eközben több stúdiónál házal hasonló ajánlattal - a Warner példája reményeik szerint utat mutat az óvatosabbaknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0rph3u5 #18
    magyarországon jogilag legális saját használatra letölteni bármilyen médiát... nézzetek utána! akkor meg minek fizetni? ne hagyjátok magatokat átverni!a média gyakran ferdíti a jogi helyzetet... amúgy még ha fietni kéne, télleg le kéne vonni a borító+lemez+tok+szállítás+egyéb árát...
  • geri777 #17
    Sziasztok van egy kis problémám Azureus progival le akkarok tölteni a www.demonoid.com rol van már felhasználo nevem is be álitom és nem tom az url mit irjak valaki leirná ? Köszönöm
  • Ceb #16
    Hát ez már undorító, objektíven kevesebb költségük van és nemhogy csökkentenék az árat hanem röhögve lehúzzák az embereket.
    Ez max arra lesz jó nekik h lobogtassák h lám-lám nem jó a legális letöltés senki sem használja. Mert hülye leszek letölteni torrenten ha ugyannyiért megvehetem a dvd-t.
  • nedudu #15
    Ezek a filmek csak az adott számítógépen lesznek megnézhetőek, tehát semmi értelme.
  • craesh #14
    Kérdés:

    Most amit itt ök pénzért adnak az egy rendes dvd nem? Szal ugyanugy letöltöm a bittorent-warner site-rol a dvd-t csak pénzért??? Mert akkor ugyanott vagyunk...

    Igy csak hamarabb kifognak jönni a jo minöségü dvd-k , amiket szintén további fájlmegosztokon (torrent, dc) ingyen kinálnak tovább. Most akkor ez kinek is jo?
  • lpmorpheus #13
    Abban biztos lehetsz, hogy alá fognak fűteni egy pár GBit/s-es szerverrel, de az sem biztos, hogy elég lesz, tehát a felhasználók plusz sebessége, csak hab a tortán.
  • Sanyix #12
    DVDRip-et, meg DVDScr-t szabad leszedni, azoknak általában DVD (jó) minőségük van.
  • htmm #11
    Hat, ha meg fizetnek is erte, hogy letolthessem, vissza nem seedelnek egy bitet sem. Pedig szerintem erre megy ki a jatek...
    http, ftp alapu letoltes szerintem korrektebb lenne.
  • mrzed001 #10
    Legális torrent ... végülis csak páréves az ötlet. Ideje volt.
    Mindamellett elgondolkodhatnának, hogy árban tizede se lehet az így értésekített terméknek, mint a hardcopy, mivel: se fizikai termék, se selejt, se szállítás, se nyomda/borító, se rengeteg feleslegesen kiadott lemez (elnemkeltek), ...
    A formátumról nem esett szó, szóval DVD ISO-t adnak, vagy valami lekódolt DRM meg anyámkínja valamit
    Továbbá, ha megveszek tőlük valamit DVD minőségben, akkor következőnek a HDTV minőséghez fizethetem ki újra a teljes díjat???
  • Fikusz Kukisz #9
    Láttam már sok avi filmet de nem voltak gagyik, sőt elég jó kép és hang minőségük volt, illetve
    van.Persz néha vannak gagyik is de azokat nem nézem meg. A DVDRip már elég jó.