45
  • wiezro
    nem-nem

az lenne itt a helyes, hogy lenne mindenütt ilyen állami kézben lévő stúdió, mittomén olyan státuszban mint egy könyvtár dolgozókkal, ahol pár ezerért időpontot egyeztetve bárki felvehetné azt amit alkot

azt azt mindenki felrakná a netre, és akit a közönség megszeret annak majd elmegy a koncertjére, vagy vesz mittomén ilyen kártyát neki... szal mittomén lenne egy TankCSapda kártya, amit a boltokban árulnának, mint a feltöltőkártyákat, és akkor ha neked vmi tetszett akkor elmész a boltba és veszel 100-500 ft-ért egy TCS kártyát, vagy elmész koncertre.
    vagy olyat kéne, hogy te a netdíjadba befizetsz még pár százat, és nyilatkozhatsz minden hónapra hogy kinek adják oda... vagy ha nem nyilatkozol akkor vmi toplista alapjá adnák
  • Mr Gumby
    Jogsertés.
  • netfm
    A magyar helyzet 2005-ben.
  • turul16
    DVD-s matrica sokkal többe kerül, mint a CD-s. Ne rendelj kölföldröl, mert éhen hanak a zenészek meg a filmesek.
  • tvmaci
    Szerintem Kínában sokkal kevesebb a fizetés, nemhiába telepítik a cégek a gyáraikat, üzemeiket stb. oda.
  • Darth Sith
    De ha 40ft a matrica, akkor pl egy Saturn-ban mi kerül egy sima DVD-n 250-300FT-be? mert Szlovákiából postaköltséggel eggyüt 90ft/db áron rendelem, ugyanolyan DVD-t, csak matrica nélkül. Hogy is van ez?
  • Darth Sith
    hogy rohadnának meg.. És pl Opensource programokat sem lehet cserélgetni, teszem azt linux disztribeket? elmehetnek a...
  • bundee
    Tajvan a nemzetkozi jog alapjan a kinai nepkoztarsasag resze, meg ha moralisan es minden egyeb tekintetben fuggetlen is.
  • Gerygrey
    Ezt én is írtam, 8000 Ft-ért vettem egy 128-as(!) Sony Memory Stick Duo kártyát...

Hát szerintem ha nem lenne warez az többet ártana mint használna.Eleve szerintem sokan nem is fizetnének elő netre,vagy csak a legolcsóbbra...
    Az tuti, mire lenne jó a 2.5 megabites Chello ha nincs torrent? Esgézni, fórumozni, levelezni a mobilomon szoktam GPRS-el, ilyen alapdolgokhoz bőven elég. És az 3000 HUF/hó, a chellot úgy mondanám le ahogy van... Ezért nem fognak az ISP-k soha fellépni a warez ellen, mert foggal-körömmel ragaszkodnak az előfizetőikhez.
  • Hegyikecske
    hülyék ezek a kínaiak
  • avman
    mit vagytok úgy oda, ordít róla, h látszatintézkedés.
  • turul16
    Most ránéztem a blenderre, és ugy látom sokat fejlődött, space hatására, kijövő menübe már sok minden van, lehet, hogy nem kell tudni már anyira bill kombinációkat :) Sokat fejlődött, más területeken is. Blender
  • assdf
    Azt kifelejtettétek hogy lehet hogy egy cd-n 40 ft az jogdij, de egy fényképezőgépbe való memóriakártyán már 3000Ft... Nem tudom mit gondolnak, már az is szerzői jogba ütközik ha lefényképezem a kutyámat otthon...?
  • turul16
    A legdrágább grafikai szoftvereketket kivéve van ingyenes szoftver, 3D -r ott a Blender, ami sok tekintettben jó kezdésnek, (hátránya sok bill. kombinációt kellhet ismerni). 2D -re svg fomutumot gyártó (vektorgrafikus) rengeteg ingyenes van. Foto manipulálásra ott gimp... Szoftver fejlesztésre is rengeteg ingyenes IDE -van. Ha meg kéne venni az a nyiltforrásu ingyenes szoftverek térhóditását jelentené. Már csak azért is, mert akkor elképzelhető ,hogy akkár 10 szer enyien fejlesztenének nyilforráskódó cuccokat.
    Mérnöki (vagy vegyész) célra is van ingyenes akkár nyiltforráskódú alternatíva, de töbnyire ezek még gyerek cipőben járnak.(Vannak kivételek)
  • tomo
    ha nem lenne warez , eroteljesebben fejlodnenek a szabadszoftverek és ingyenszoftverek.
  • pauly
    Hát szerintem ha nem lenne warez az többet ártana mint használna.Eleve szerintem sokan nem is fizetnének elő netre,vagy csak a legolcsóbbra...
    A másik,hogyha nem lehetne sok programot beszerezni ingyen,akkor sokan nem is foglakoznának most pl grafikával stb.Ki ad egy komolyabb programért több száz,vagy több millió forintot(legalábbis a kezdetekben).Persze vannak próbaveziók ,de az nem ugyanaz.
    Sőt szerintem ha mindent boltban kellene megvenni,akkor szerintem sokan még gépet se vennének :)
    Az meg csak rizsa hogy ennyi meg ennyi millióval károsítják meg az emberek őket,mert attól hogy letölti a zenéket,ugye az nem jelenti azt hogy azokat meg is venné a boltban,legfeljebb néhányat...
  • turul16
    Ha az csak internet előfizetőktől kb: ~1M havonta beszednének 555ft és csak ebböl lenne bevétel a kiaduknak, akkor lenne ugyan anyi a bevétel. De tudjuk, hogy a zenészekhez ennek kb. 10% megy a többi előálítási költség marketing stb...
    Na mármost, ha az emberek letöltés után ki is irják a cuccot audió CD -re amin van 40ft matrica, és másolások arányát figyelembe véve ez kb. 20M matricát jelenthet. 800M HUF.
    Az internetes értékesítés a kiadóknak is olcsóbb kb. ugyan anyi bevételért, fele anyiba kerül az album állítólag.
    Igy, ha az internet havi díjábba beépítenének kb. 200Huf ot akkor a zene kiadók ugyan anyi haszonhuz simán tudnának jutni. (~2M előfizetőnél már csak 100HUF)
    Ha kiadókat kizárjuk a láncból talán a matricákbol befolyt összeg is elég lenne ahhoz, hogy a zenészek kapjanak ugyan anyi pénzt, mint hanglemez eladásbol. (Elvileg most is igy van kiszámolva a matrica ára)

(Erősen pontatlan saccolások, lehetnek)
    Ja azt még elfelejtettem, hogy zenékért fizetnek a rádiók a zenegép üzemeltetők stb...
  • Zro
    Szerintem egy kínai inkább megveszi a piacon a 100Ft-os dvd-t, mint az amúgy is agyon cenzúrázott netjükön leszedjék. Ráadásul Kína nagyrésze inkább egy nyomornegyedre emlékeztet, így net, főleg szélesságvú nem jellemző, de talán egy gagyi dvd-t és egy tv-t még be tudnak szerezni.
  • RealPhoenixx
    Bocsi, de ezek a filmszovetsegek es hasonlok csont hulyek.

10 ev alatt mintegy 200 milliard dollart elbasznak masolas vedelem fejlesztesre, ami csont hibas es bena megoldas, es tunkeppen ezt a koltseget haritjak a vegfogyasztokra, s ezert olyan magas minden ilyen media termeknek az ara, s akkor meg ok sirnak, hogy pl: jaj, feltortek, pedig fel evet vagy evet fejlesztettek, es csak tegnap dobtuk piacra, a fene.

Szval ezek nagy pazarlok masok penzebol es a pazarlast is buntetni kene, vagyis megkotni a kezuket hogy x dollar egy dvd max, kevesebb lehet tobb nem, s ugyanakkor egy kurva nagyosszegu kifizetesre kotelezni oket, ekkor radobbennenek hogy a penzel gazdalkodni kell okosan, nem pedig pazarolni.

NB: Probaljon pazarolni kajat etiopiaban, aszem hamar kibeleznek a tarsasagot, s olyanok ulnenek a helyukre, akik tisztelik, becsulik es ertekelik azt hogy milyen helyre ultek
  • turul16
    Egy két adat magyarországi CD másolásrol
  • Inquisitor
    "Az bizti hogy a net a mai napig nincs normálisan leszabályozva."
    Hah. USA monopólium.
  • teddybear
    Addig OK., hogy Kína betiltotta a fájlcserét, de melyik?

A szárazföldi Kínai Népköztársaság, Vagy a tajvani Kinai Köztársaság?

Mert nagyon nem mindegy! És az SG.hu előszeretettel kevergeti a kettőt!
  • sajoati
    de ha a varezoló srác #1 megtudhatja a rar kódját, akkor a varezoló srác #2-nek álcázott nagyong*ci kínai sunyirendőr is megtudhatja, és máris jöhet a szögesdrót a varezoló srác #1 arcába.

• Inquisitor
    Nem a p2p tiltják, hanem az azon való warez megosztást. Más tészta, hogy egy kóddal lezárt, feldarabolt Rar sorozatból, aminek pl. "A gyemekem szülinapja.avi" a neve, abból miként hámozzák ki, hogy az egy Britney Spricc album?
  • Inquisitor
    Senki nem mondta, hogy másolni tilos, csak az internettes wareról volt szó. Lökött vagy?
    Ha nem lehetne hamis CD, DVD és Szoftvert árulni, csődbe menne Kína, Hong-Kong (HKDVD rulez!), Malajzia és a többiek! :)
    Meg a ruszkiknál se lehetne újságos standnál 2.000-ért venni "Windows + Felhasználói programok Best of" lemezt.
  • sajoati
    jó hír, hogy Kína tiltja a p2p-t, legalább lassítják saját országuk fejlődését. (hülyék.)

különben olyan szinten vannak ezek a p2p tiltó szervezetek, mint anno a luddisták. úgysem állhatnak a fejlődés útjába, el lesznek söpörve, jól.
  • turul16
    Ha veszek egy DVD-t, hogy pl. Knoppix live DVD-t csináljak belőle azért is fizetek matricát. Nem lehet tudni mire használod az SD kártyát. Bár tény, hogy SD kártyák többségén a magyarok (saját)képekeiket tárolják, mégis pofátlanul magas a matrica ára rajta. Az mp3-mat rögzíteni/lejátszani tudó fényképezőn is van, ha jol tudom.
    "Artisjus szépen zsebreteszi" ,ha igaz akkor állami matricát teszünk rá ami tényleg a zenészekhez kerül akkor (vagy megbízhatóbb szervezetet bízunk meg) :)
    Az elgondolás amit irtam menyire lehet müködőképes? (Azt leszámitva, hogy életveszéjes javaslat, már ,ha kellően paranoid az ember)
  • NEXUS6
    Az bizti hogy a net a mai napig nincs normálisan leszabályozva. Ha az upcnál előfizetek 120 tv csatornára akkor abból annyi műsort veszek fel amennyit akarok. Ha veszek egy kazis rádiót akkor még ilyen gond sincs. És habár határeset, nem izélgetnek, ha a jóskapistától egy ilyen felvett kazit magamnak átmásolok.

A netnél viszont befizetsz 10 ezret egy normálisabb szélesmájú kapcsolatra, aztán ha rossz oldalra tévedsz kapod az üzeneteket az efbíájtól, hogy lebuktál, regisztráltak és mulder és szkálli már úton vannak!

Monnyuk Kínában is is ua lesz a hatás mint Magyarországon. Itt is kb csak 10 éve van valami "normálisabb" szerzőijogi védelem az elektronikus médiákokra, aztán mindenki nagyívben tesz rájuk.

De legalább most Búsbá már nem fogja ezzel b@szogatni a kínai kollégát sem.

Itt valaki javasolta a nyilvános kivégzést.
    Ez hülyeség.
    Nem a büntetési tétel szigorúsága, hanem a lebukás kockázatának magas volta, a bűncselekmény magas felderítési aránya a visszatartó erő! Ha mindenkit elkapnának akkor nem kéne az emberöléssel egyenértékű büntetési tételekkel riogatni a fiatalokat, elég lenne egy sima szabálysértés szerű.
    Amcsiban ha mész az utcán, rád lő egy feka bűnöző úriember, majd elrohan, akkor a rendőrség rád se bagóz. Hiába van halálbüntetés, a köv nap ugyan úgy elő fog fordulni. Pont azért mert a feka tudja, hogy úgy se fogják elkapni, mert a rendőrség rá se bagóz, a sok bűneset miatt. Ördögi kör.
    Nálunk nem kell halálbűntetés, de a köv nap az összes fakabát ezt a csákót keresné, és valszeg el is kapnák. Ezért aztán az ilyen hajlamúak nem is próbálkoznak ezzel.

Szal ha majd a bigbrader benyomul a gépeinkre és minden billentyű leütésünket lefigyel, akkor majd visszaszorul a P2P. Más kérdés hogy valszeg marhára vissza fog esni az előfizetések száma.

Persze lehetne legalizálni is az egészet!!!
  • Gerygrey
    Ha jól tudom, 40 Ft a matrica a CD-n. Ez nem egy olyan összeg ami földhözvágna bárkit is csak az a baj, hogy ezt nem előadók kapják hanem az Artisjus szépen zsebreteszi. Mocsok banda. De amin végképp lehidaltam: vettem a múltkor egy memóriakártyát a digitális fényképezőgépembe, és Artisjus matrica volt rajta! Na ez már azért a pofátlanság csúcsa, szeretném tudni hogy kinek, és milyen jogcímen fizetek bármiféle jogdíjat a saját fotóim tárolására szánt adathordozó megvásárlásával?
  • turul16
    Szerintetek Magyorországon a zenehalgatók többségének van nem bolti CD-je. Töbségén matrica is van, amiböl származó pénzből jut az előadóknak. A matrica ára a másolosolt CD-k arányábol számítódik (többek között). Jó lenne tudni egy bolti CD-böl ténylegesen menyi haszna van a zenésznek.
    Már az antennás időkben is kellett fizetni a műsorért annak akinek volt antennás cucca ha jol tudom... (Sokan vettek fel zenét kazira.) Nem lehetne megoldani, hogy mindenki fizet egy éves díjat akinek van másolt CD -je vagy internete vagy akarmi alapján, ezt osztják szét a zenészek között népszerűség fügvényében úgy, hogy ne legyen kisebb a hasznuk így. Egy legális állami vagy civil szervezet által üzemeltettett kurva nagy letöltő oldal adatai alapján. (Vagy akkár a T-bizbasz is üzelmetetheti, ha ~ingyen teszi, esetleg reklámokbol szerez némi pluszt)
    Manapság a DJ-k , ha van DJ igazolványuk és fiztnek egy éves díjat +vesznek matricákat másolhatnak maguknak.
    Ha a matricák is megmaradnak, menyinek kéne lennie az éves díjnak, hogy a felhasználók és a zenészek is jol járjanak ? Ha ez nem tul drága akkor simán megoldható. És mindenki nyugodtan aludhatna...
  • juzosch
    bocsi a duplázásért, mégse lehet szerkeszteni.
  • juzosch
    "Kínában bár az árak olyanok mint magyarországban a fizetésben megint elég nagy különbségek vannak... Szóval náluk 1 eredeti cuccos megvétele olyan mintha nálunk eredeti zenei CD-t és DVD filmet-t kb. 750-2000Ft-ért vásárolnál (újakat, nem ilyen tescos 990ft-osat), míg teljes játékot olyan 1500-4000Ft-ért.... Azért ez máris jobban hangzik nem? És akkor ők ezt sem képesek megvenni, és így van ez a 80-90%-os másolási arany :S Szóval szégyen"

Ezt nem értem. Miért is könnyebb a kínaiaknak megvenni? A kínaiaknak, akik 10x szegényebbek nálunk? Sztem összekevered őket Japánnal.
    (GDP/fő: Mo:11000$, Kína 1100$ nagyságrendileg.)
  • juzosch
    Kínában bár az árak olyanok mint magyarországban a fizetésben megint elég nagy különbségek vannak... Szóval náluk 1 eredeti cuccos megvétele olyan mintha nálunk eredeti zenei CD-t és DVD filmet-t kb. 750-2000Ft-ért vásárolnál (újakat, nem ilyen tescos 990ft-osat), míg teljes játékot olyan 1500-4000Ft-ért.... Azért ez máris jobban hangzik nem? És akkor ők ezt sem képesek megvenni, és így van ez a 80-90%-os másolási arany :S Szóval szégyen

Ezt nem értem. Miért is könnyebb a kínaiaknak megvenni? A kínaiaknak, akik 10x szegényebbek nálunk? Sztem összekevered őket Japánnal.
    (GDP/fő: Mo:11000$, Kína 1100$ nagyságrendileg.)
  • Caro
    Kínában ilyennel foglalkoznak???
    Az ország érdeke, hogy ne vegyenek külföldről semmit.
    Szerintem csak meghozták a törvényt, utána meg minden marad a régiben.
  • Gerygrey
    Kössmárbelemindenbaromságbaléccives, köszi :) (ide is illett volna szóközöket tenni csak lusta voltam lenyúlni érte)

"KIADÁSSAL és TERJESZTÉSSEL kapcsolatos döntésekben az adott kiadó a kompetens" - ezt én vágom, de pont azt ecseteltem hogyha kiiktatjuk (illetve a hallgatóra bízzuk) a folyamatból a gyártási-, raktározási-, és szállítási költségeket, akkor jelentős összegeket lehetne megpsórolni (vagy ahogy a kiadókat ismerem, inkább zsebretenni - lásd iTunes, durván 4 rongy egy album, pedig nincsenek az előbb felsorolt költségek, ennek tetejébe szutykos WMA fájlokat adnak, amiket ipodon kívül semmin nem lehet meghallgatni)

A marketingtevékenységet meg nem óhajtom finanszírozni, senkinek nem fog hiányozni ha nem látok megjelent oláh ibolya új cédéje óriásplakátot meg gáspárlacis TV-reklámot.

Tudom, utópia, de mennyire szép lenne a világ, ha nem léteznének zenekiadók csak zenészek, akik szívből és nem megélhetésből csinálják azt amit csinálnak, és akik ha úgy adódik, árulják az otthon írott CD-jeiket a koncertjükön és a weboldalukról letölthető minden egy kis támogatás fejében.

Méág egy dolog: érdekes módon a XX. század előtt is létezett zene, pedig hol volt akkor még zeneipar? Akkor meg miért próbálják meg velünk elhitetni, hogyha a zeneipar tönkremegy, akkor meghal a zene? Szánalmas, hogy hülyének néznek minket és még meg is akarnak belőlünk gazdagodni...
  • IMYke2.0.0.0
    Szép hazánk nevét ILLIK nagy kezdőbetűvel írni, ember!!!
  • Morden23
    Mert ez közel nem ennyire egyszerű. Bár a szellemi tulajdonnak számító zeneszám, forgatókönyv, satöbbi a TE tulajdonodat képzi, azaz az alkotóét, addig a KIADÁSSAL és TERJESZTÉSSEL kapcsolatos döntésekben az adott kiadó a kompetens. A kiadók meg azért tartják fenn a mesterséges árakat, mert:
    1. g€cik (ezen nincsen mit beszélni)
    2. a folyamatos marketingtevékenységet valamiből finanszírozni kell
    3. hogy legyen miből ellehetetleníteni gyakorlatilag mindenkit, aki nem rajtuk keresztül akarja a munkáját/alkotását kiadni (nem akarok azzal példálózni, hogy mennyibe kerül egy kis zenekarnak, vagy egy független filmesnek belépni a piacra)

Ha Kínában le akarják csukni az összes, illegálisan zenét és filmeket másoló komát, akkor javaslom, hogy Ausztráliát újra nyilvánítsák börtönkolóniává, mert csak ott lesz annyi hely.
    Amúgy egyetértek azzal, hogy ezeket a formákat igenis be kellett végre szabályozni, de van egy olyan félelmem, hogy a kiadók nem fogják mompenzálni az így keletkező piaci vákuumot, és k_rvára nem fogják lejjebb vinni az árakat. Na EZ A BAJ!
  • Rusid
    Szerintem nem probléma. Egy két nyivános kivégzés és a probléma meg van oldva.
  • Gerygrey
    És akkor a zenészeknek miért nincs annyi eszük, hogy mondjuk 500 Ft-ért letöltésre kínálják a saját oldalukon a számaikat? Szerintem mindenképp ez a jövő. A kiadók menjenek a sunyiba, sosem értettem mi szükség rájuk (persze, régebben kellettek a lemezek előállításához, de ma már egyáltalán nincs szükség ezekre a hanghordozókra, a XXI. században egy alapismeretekkel rendelkező felhasználó egy alap PC konfiguráción el tudja ezt magának végezni, ha szükségesnek érzi). Így a művészek több jogdíjhoz juthatnának, az alacsony ár miatt robbanásszerűen megnőne a legális zenevásárlás, így hatványozottan jól járnának az előadók, a kiadók pedig szépen tönkremennének.

Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy egy 1 milliárd lakosú országban, ahol 80-90%-os a warez aránya, hogyan fognak tudni mindenkit megbüntetni, aki torrentezik.
  • Wolft
    Hali Kínában pár millióan éheznek, a lakosság számához viszonyítva kevés embernek van olyan jövedelme akik mgvehetik a KIADÓK által szerintem mesterségessen magassan tartott árakat.Csak politikai vezetők és a családjukhoz tartozó üzleti körök képessek megfizetni a jogdíjakat.Ebben hasonlítanak hozzánk!Lent élek vidéken a fővárostól kb120 Km-re itt a minimálbér a legjobb kereset!Azthiszem nincs miről beszélni, hamisítás csak a csórók is szeretnének a jól megérdemelt munkájuk után mikor fáradtan hazaérnek, megnézni egy jó filmet.
    Mezőgazdasági munkásokról van szó akik 2.800Ft-ért kénytelenek robotolni a parasztoknak(kinai fölműves=magyar napszámossal)csak egy kis párhuzam Magyarország-Kína, ha így halladunk "Kínai" magyarok leszünk "sokan vagyunk de még mindig nem elegen" :)))