Berta Sándor

Az USA megsérti az EU-val kötött légiutas egyezményt

Az Amerikai Polgári Szabadság Unió (ACLU) képviselői bejelentették: az amerikai belbiztonsági és az amerikai egészségügyi minisztérium hónapok óta megosztja egymással az Európából érkező légiutasok személyes adatait.

Amennyiben ez igaz, akkor az ACLU szerint ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok megsérti az Európai Unióval korábban kötött, a légitársaságok utasainak személyes adatainak átadására vonatkozó megállapodást. Az egyezmény értelmében ezeket az információkat az amerikai belbiztonsági minisztérium csak az esetleges terroristák kiszűrésére használja fel és semmiképpen sem osztja meg más amerikai vagy külföldi szervekkel.

Az ACLU képviselői elmondták azt is, hogy a két minisztérium közötti együttműködés részleteit egy külön titkos megállapodásban rögzítették. A szervezet az információs szabadságra vonatkozó törvényre hivatkozva most követeli a titkos egyezmény nyilvánosságra hozatalát. A titkos megállapodás részletei egyébként az egészségügyi minisztérium új adatgyűjtési tervének nyilvánosságra hozatalakor, véletlenül szivárogtak ki. Az elképzelések szerint a Betegségellenőrző és Megelőzési Központok (CDC) még több adatot szeretnének gyűjteni az Egyesült Államokba érkező európai uniós és más kontinensekről származó légiutasokról. Az ötletről már nyilvános konzultációt is tartottak.


A titkos egyezményre akkor derült fény, amikor a terv ellen tiltakozott az ATA, a légitársaságok szövetsége. Ebben a szervezet kritizálta a javaslatot, mondván a két minisztérium közötti egyezmény bőven elegendő és mindenre kiterjed. Ezután kapták fel sokan a fejüket, hogy milyen megállapodás is van a két hivatal között?

Az ACLU információi szerint azonban nem csak egy egyszerű információszerzésről van szó, hanem az európai utasokat akaratuk ellenére napokig tarthatnák karanténban, ha esetleg fertőző betegségük van. Hogy mi az "esetleg fertőző betegség" arról nincs külön kitétel, vagyis ha valaki náthás, már az is hivatkozási alap lehet arra hogy napokra karanténba zárják. Szintén vizsgálják a csoportos elkülönítési helyek felállításának lehetőségét is. Az összegyűjtött adatok kiterjednek az illetők címére, közvetlen és közvetett hozzátartozóikra. Az információszerzésben az amerikai hatóságok nyíltan számítanak a légitársaságok személyzetére.

Az ATA azonban tiltakozik az elképzelés ellen, mivel emiatt több mint egymilliárd dolláros beruházásra volna szükség világszerte, ezenkívül ez durva megsértése volna az emberek magánéletéhez fűződő jogának és tisztázatlan, hogy kik férhetnének hozzá az adatokhoz és miként tárolnának ezeket az információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Baltás Gyilkos #18
    Ja még valamit Hirosima és Nagaszaki is a béke miatt kapott ATOMOT (Amerikai érdekek miatt megjegyezném,hogy Hirosima és Nagaszaki város volt a legsürübben lakott két város amit az atombomba bevetéséig direkt nem bombáztak!Persze ott is a béke miatt vetették be az atombombát .... Ja és Iraq miatt ki a felelös kért valaki bocsánatot? Ki hibázott? Hol vannak a vegyifegyverek? Na? Persze AMERIKA soha nem hibázik nem téved és mindig neki van igaza ez mintha ráillene egy terrorista gondolkozására :-(( Osaka meguszta de csak azért mert aláirták a "Békeszerzödést" )
  • Baltás Gyilkos #17
    Amerikai hozzáálás :
    Békéért (Olajért) háboruzni,Biztonságért (terroristák miatt) adatotgyujteni ,A következö a szüzességért szeretkezni ? Ja amugy minden terrorista (Ország)békésnek állitotta be magát eddig nem? Amugy az nem terrorista aki a béke nevében olyan atomfegyvereket tart anyahajón, repülögépen,tengeralatjáron hogy bármely országot meg tudná semmisiteni egy töltettel? Ja igaz ezt is a béke nevében persze ez nem terrorizmus? Jah bocsánat ez nem az ez maga a katonai diktatura terrorja ....
    Amugy Amerikának több atomfegyvere van mint az egész Europai Unionak csak,hogy tudjátok!Persze ezt is a béke a Demokrácia és a szabadság védelme miatt csinálja mint a többit(Beszari félös banda).. !
  • Rincewind #16
    Jo erzes neha belefutni egy-egy intelligens hozzaszolasba is ezen a forumon! :)
  • haxoror #15
  • bundee #14
    a rómaiak voltak a legcivilizáltabbak - aki pó'gár volt, annak jóvolt, a rabszolgák meg kussoljanak, és kardozzák le az oroszlánt :)
  • szurka #13
    hát szerintem a rómaiak voltak a legbarbárabb népség...
  • Yfel #12
    Engem az lepne meg ha ez a kormany tiszteletben tartana akarmilyen szemelyi szabadsagjogokat.

    A Bush-adminisztracionak mar tokmindegy, ujra nem lehet valasztani, ugyhogy annyi hatalmat probalnak szerezni amennyit lehet.

    Ket dolgot viszont megjegyeznek:
    1. Ne keverjuk az atlag amerikait es az amerikai kormanyt.

    2. Bush tamogatottsaga 38%-on all, vagyis az atlagemberek tobbsege ugyanugy utalja ezt az elnokot mint az idejarok.

    Persze Amerikaban is rengeteg hulye ember el de lefogadom, hogy aranyosan nem sokkal tobb mint barhol mashol.

    Y
  • dirty dogg #11
    ...látom jól megy nekem ma az írás...
  • dirty dogg #10
    ezt a beteg társadalmat...

    amúgy szerintem tök jogos lenne kiszűrni az EUba érkező amcsikat és mondjuk 2-3 napra karanténba rakni őket...csak úgy jófejségből, mint ők. ja, és, ha esetleg apa nem anyával érkezne párizsbam hanem pótanyuval, akkor a feleséget megkérdezni, hogy "elnézést, kivel van itt a férje?" ...persze ezt is csak fejségből.
  • M0rph3u5 #9
    az USA-nak csak az a lényeg, h mindenkiről mindent tudjanak... Úgy néz ki, náluk se volt kötelező olvasmány a George Orwell: 1984...