Berta Sándor

Elkészült az első InkJet Braille nyomtató

InkJet-technológián alapuló, Braille-írású szövegek nyomtatására képes készüléket fejlesztettek ki a Berni Szakfőiskola (BFH) hallgatói. A berendezésnek köszönhetően szinte bármilyen alapanyagra fel lehet vinni az ilyen speciális szövegeket.

Ugyan jelenleg is vannak olyan nyomtatók, amelyekkel már lehet Braille-írást nyomtatni, azonban azoknál nem az InkJet-technológiát alkalmazzák, ráadásul rendkívül hangosak. Üzemeltetésük, karbantartásuk drága és a használatukhoz ráadásul még különleges papírra is szükség van. Az új printer nem válogat ennyire az alapanyagokban, szinte bármilyen hagyományos papírral megelégszik. Az alkalmazott tinta gyorsan szárad, így nem kell tartani attól, hogy a kinyomtatott szöveg elmaszatolódik. A betűket alkotó pontok 0,3 milliméterre emelkednek ki a papír fölé.


Egy korosabb versenyző

A BFH hallgatói egy átlagos irodai InkJet-nyomtatót építettek át, ennek ellenére az új készülék a 60x40 centiméteres méreteivel meglehetősen nagynak mondható és a súlya is tekintélyes. Ettől függetlenül a sorozatgyártott modellek már jóval kisebbek és könnyebbek lesznek. "A Braille-írás nyomtatót a berni főiskolások 3 év megfeszített munkájával fejlesztették ki, számunkra a legnagyobb problémát a nyomtatófej átalakítása jelentette" - nyilatkozta Fritz Bircher, a projektet vezető professzor.

A készüléket 30 vak és gyengénlátó ember bevonásával sikeresen tesztelték. A kísérletben résztvevők nagyon jól olvashatónak ítélték meg az új készülékkel kinyomtatott szöveget. Az eszköz tehát nem véletlenül nyerte el a Burgdorfer Innovációs Pályázat fődíját és közönségdíját. A svájci pályázaton a leginkább jövőbe mutató technológiákat és berendezéseket díjazzák.

A tervek szerint hamarosan már az új európai uniós előírásoknak megfelelő, a vakok és gyengénlátók számára is jól tapintható dombornyomásos gyógyszerdobozokat is el lehet majd készíteni a printerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • komonyi #5
    szentem nehezebb kivitelezni meg lehet h nagyobb szakadás lesz a papirban de a legfontosabb h sok olvasás/tapintás esetén a lyukak visszaállnak kb eredeti helyzetükbe igy olvashatatlan lesz
    probáld ki h kilyukasztasz etgy papirt és nyomod rá az ujjad vagy 10 percig
    ugyanolyna lesz mitn előtte csak egy apro pont lesz rajta de azt kézzel érzékelni nem lehet
  • Szefmester #4
    csak egy kérdés.. ha lyukak lennének a "dudorok" helyett azt nem tudnák elolvasni? Akkor nem kellene speckó papper meg spéci nyomtató, elég lenne egy lyukasztó anyomtatóba... :P hülye gondolat tudom , de miért ne?
  • artschi #3
  • Grandpenge #2
    Érdemes megnézni ezt az oldalt is. http://braille-nyomtatas.fw.hu Azért alakul ez a dolog már magyarországon is!
  • Molnibalage #1
    Igen,igen,igen! Csak gratulálni tudok ehhez. Az ilyen fejlsztéseknek örülök. Segít azoknak olyan dolgokat megtenni, ami az átlagembernek természetes, de számukra eddig elérhetetelen volt eddig. Hihetetlen jó érzés lehet azoknak akiknek készült.