Gyurkity Péter

A HP beperelte a patronokat utántöltő vállalatokat

A Hewlett-Packard beperelt két céget, amelyek utántöltött nyomtatópatronokat forgalmaznak, azzal a váddal, hogy termékeik megsértik a vállalat által bejegyzett szabadalmakat.

A két beterjesztés az ünnepek alatt, három napos eltéréssel került a bíróság elé: az InkCycle-t még pénteken, míg a RhinoTeket húsvét hétfőn vádolták meg. Előbbi esetében szabadalomsértés volt az indok, míg az utóbbi vállalat a HP szerint félrevezette a vásárlókat. A HP szerint a mostani lépés nem jelent változást a vállalat üzletpolitikájában, és továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a döntés joga a vásárlóké. A vállalat szóvivője hangsúlyozta, hogy a vásárlók szabadon választhatnak a piacon lévő eszközök között, de megjegyezte, hogy a HP saját termékei minőségben maguk mögött hagyják az utángyártott, utántöltött patronokat.

A vállalat ezzel egy időben a szabadalomsértések beszüntetését, és a megfelelő kártérítés kifizetését kérte az InkCycle vezetésétől, és a jelek szerint a cég nem támaszt ellenvetéseket az ügyben. Brad Roderick, az InkCycle marketing részlegének alelnöke ugyanis kijelentette, hogy hamarosan peren kívüli megegyezéssel zárul az ügy.

A RhinoTek ügyében a HP azt állította, hogy a vállalat reklámjai megtévesztik a vásárlókat, ugyanis ezekben teljesen új termékeknek állítják be az utántöltött patronokat, ami nyilvánvalóan nem fedi a valóságot. Az óriáscég ezért azt szeretné, ha a RhinoTek reklámjaiban a "használt", illetve az "újratöltött" kifejezéseket használnák, ami szerintük érzékeltetné a vásárlókkal a termékek valódi helyét a piacon. A RhinoTek egyelőre nem válaszolt a megkeresésre.

Gary Peterson, a GAP Intelligence elemzője elmondta, hogy az utántöltött patronok kérdése óriási problémát jelent a gyártóknak, hiszen az olcsó termékek miatt jókora bevételtől esnek el. "Számításaink szerint az utántöltött patronok az összes vásárlások mintegy 10-15 százalékát teszik ki, ami - figyelembe véve a nyomtatópiac méreteit - jókora összegeket jelent, és ezek az összegek nem a gyártókhoz folynak be" - jelentette ki Peterson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #31
    Oooo, nem ertelek teljesen. Az Epson FX-1050 egy matrixnyomi. Egy festekszalaggal egy evig siman elvan, bar baromi lassu es szar minosegu. Mind1, csak poennak szantam azt a hszt.
  • Rezy #30
    Mé Te gumulabdának használod a nyomtatót?
    De azt is nézd meg, hogy mennyi patron fogyással telepítesz be egy új epsonba meg 1 Hp-ba!Talán 6X-os!Stb...
  • Rezy #29
    A Hp-nál nincs olyan, hogy 1/3-ad töltöttségű patron,csak kisebb kapacitású és azt adják hozzá!

    Azt meg, hogy van-e benne azt meg kell nézni!
  • h4x0r #28
    Ezert hasznalok Epson FX-1500-ast. 400 Ft az eredeti festekszalag bele, utangyartott 399 :-)
    Mellesleg egy evig birja, a nyomtato sem olyan, hogy egyszer leejted es torik :)
  • Rezy #27
    Helloka Dequator!
    Keresd a hpshop.hu-n a drivert vagy bármelyik HP honlapon!
    Egyébiránt elviekben kiküldik a CD-t postán, ha felhívod a Kp-i vevőszolgálatot!
    Sok sikert!
  • Deqwator #26
    Sziasztok!
    Segítség kéne Deskjet 420-hoz honnan lehet drivert letölteni?
  • DOT #25
    És azt még nem vetted észre, hogy a nyomtatóhoz csomagolt patron kb. 1/3-ig van töltve ? Ugyanez igaz a tonerekre is.. Majd a következőből egy patronnak mérd le a súlyát, meg egy új patronét is, meglátod.

    Múltkor jártam CHS-ben, 2+áfáért adták a kis Lexmark nyomdákat amik a MM-ból jöttek vissza. Rendszerint, mert a luzerek kilopták belőlük a patronokat. Gondolkodtam is, hogy veszek egyet, de patronnal együtt már nem érte meg..
  • arty #24
    a HP és a többi gyártó magát hajszolta bele abba, hogy a patronon akarják behozni, amit a nyomtatón buknak .... magánügy ...
  • Ceb #23
    Hát igen a patron nagy probléma vagy fél éve hanyagolom a nyomtatást mert olyan nehéz rászánni magam h vegyek 1 új patront a Lexmark E320-ba a másik dolog pedig h nehéz találni, mindenhol csak HP :(
  • crx #22
    Nálam már a harmadik szines lézer nyomtató van nem veszek bele semit kinyomta magát veszem az ujat a gépeket egyszer meg leviszem a méh be kiloba eladni. Ugyan már itt is kezd eldurvulni mert csak demo patront tesznek bele de hál istenek mikor én vetem ez még nem volt. Most már azt hiszem a HP demoval kezdi igy átérek más márkára. A fekete fehér lézerbe meg vetem 3K ért anyi port hogy egy év alat se tudja kinyomni.