Specker Balázs

Árulkodó nyomtatók - megfejtett titkos kódok?

A színes lézernyomtatókkal készült oldalak olyan titkos, rejtett információkat tartalmazhatnak, amelyek segíthetik a hatóságokat a keresett személy megtalálásában. Az amerikai Electronic Frontier Foundation (EFF) fogyasztói érdekvédő szervezet utánajárt a dolognak, és sikeresen feltörte a Xerox nyomtatóiban használt kódjelzéseket.


A nyomat kék fénnyel megvilágítva
A hír elsőre összeesküvés-elméletnek hangozhat, pedig távolról sem az. Tavaly az amerikai PC World magazin hasábjain jelent meg, hogy számos színes lézernyomtatóval készült dokumentum olyan sárga színű azonosító jeleket tartalmaz, amelyeket csak speciális megvilágítás mellett lehet látni. A cikk a Xerox egyik vezető-kutatóját idézte, aki elmondta, hogy a sárga pontok a hatóságok számára értékes adatokkal szolgálhatnak a nyomtatót üzemeltető személy kézre kerítésében, ha az például nem átallana a gépet bankók előállítására használni. A kódolt információ tartalma eddig titkos volt és csak a hatóságok ismerték, ám a ZDNet értesülései szerint, úgy tűnik, ennek vége.

A San Franciscó-i székhelyű Electronic Frontier Foundation fogyasztói érdekvédő szervezet bejelentette, hogy megfejtette a Xerox nyomtatói által használt, láthatatlan vonalkódot, amely a nyomtató sorozatszámát, valamint a nyomtatás időpontját rejti magában. A EEF azt állítja, hasonló kódolási technikát vélt felfedezni több nagyobb nyomtatógyártó - köztük a HP- termékein is, azonban ez idáig a szervezet emberei csak egyfajta Xerox modell kódrendszerét fejtették meg.

Arról nincs információ, hogy bárkit is letartoztattak volna a sárga pontkódok segítségével, és senki nem tudja biztosan, mióta vannak használatban. Seth Schoen, az EFF kutatását vezető kódfejtő azonban megjegyezte, hogy a kódokat olyan dokumentumokon találták meg, melyek egy legalább 10 éves nyomtatóval készültek. "Úgy tűnik valakinek a kormányzatban igencsak nagy volt a befolyása a nyomtatástechnológiára" - tette hozzá ironikusan a szakember a CNN/Money oldalán.


Mikroszkóp alatt pöttyök láthatók
Az amerikai titkosszolgálat tegnap megerősítette, hogy a normál körülmények között nem látható jelzések valóban léteznek, ám szerepük igencsak háttérbe szorult a kalózkodás ellen folytatott harcban. "Ez egy ellenintézkedés a hamisítások megelőzésére" - nyilatkozta Eric Zahren, az ügynökség szóvívője. "Azért hoztuk létre, hogy megvédjük az emberek kemény munkával megkeresett pénzét, és a dollárt a hamísítóktól."

Bill McKee, a Xerox szóvivője szintén megerősítette a rejtett kódok létezését, de ugyanakkor azt is elmondta, hogy vállalata csak elegett tett a hatóságok felkérésének. A HP is kifejtette, hogy szívügyének tekinti az illegális másolatok elleni harcot és támogatja a nyomtató ipar és a hamisítók után nyomozók együttműködését. Azonban Schoen szerint a kódolt információk veszélyt jelenthetnek azokra, akik elnyomó hatalom irányítása alatt élnek, valamint akiknek jogos igényük lenne az anonimitásra. Az emberjogi aktivístát ez az eset arra emlékeztette, amikor a Szovjetunióban az írógépek által hagyott árulkodó jelek alapján próbálták meg felkutatni a földalatti mozgalmak publikációinak íróit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dj Faustus #44
  A kamera rögzít információkat a kamera típusáról, beállításairól (EXIF), és bár ezt az állományba (file-ba) teszi, de nem a képi információba (vagyis amit látsz), hanem az állomány más részébe. Ezt az információt egy képnézegetővel (Irfanview) is el lehet távolítani.

  Létezne a képben való információrejtésre technológia a sztegonográfia formájában, csak mivel a JPG veszteséges tömörítés, az újratömörítés esetén elveszne az elrejtett adat.
 • droland #43
  "Én úgyhallottam hogy a digit fényképező gépek is generálnak valami egyedi jelet a képre. Persze lehet hogy csak urban legend."

  Ennek azért nincs annyi értelme, mert a kép ujrafeldolgozásra kerül (pl. rajzprogram), és mivel a jpeg free, így az ujra tömörítésnél elveszlik minden egyedi azonosító...

  Legalábbis én így gondlom...
 • Teppik Amon #42
  Én úgyhallottam hogy a digit fényképező gépek is generálnak valami egyedi jelet a képre. Persze lehet hogy csak urban legend.
 • Hegyikecske #41
  Aztqrva... azért ez elég érdekes... addig jó amig az ember ne mtud ilyenekről, mer utálom ha lekorlátoznak, biztos fel lehet törni :D
  Csak az az érdekes hakire ez pont vonatkozna (hamisítók, nemhiszem h pont lézernyomtatót használnának) vayg ez az összes nyomtató tipusra vonatkozik??? (akkor meg tuti kiiktatják)
 • Hegyikecske #40
  EZentúl se veszek semmit ami hp, ez csak megerősített benne, viszont a xeroxot sajnálom h. belement ebbe, mer ebbe ő az egyik legjobb, de nemszeretem ha nekem a nyomtató az akaromon kívűl mindenféle jeleket rakosgat, amennyiben tudom elkerülöm az ilyet. Vajon ez a xerox tintasugaras nyomtatómra is igaz???
 • mrzed001 #39
  Akkor inkább egy idiótát kellett volna oda tenni, a :) itt nekem valahogy nem a szarkazmus jele
 • dez #38
  Lásd szarkazmus. Jele lehet pl. egy szmájli a mondat végén. (Ha nélküle nem lenne egyértelmű.)
 • h4x0r #37
  Inkabb a http://ethereal.sf.net/ cimen nezd. Ott van egy kis RTFM is (pl. manualok).
 • Piscator #36
  Bár nem nekem szólt, köszi a linket!
 • Piscator #35
  Szerintem a politikusok még mindig többet lopnak, ártanak az ún. nemzetgazdaságnak, (no meg extrém esetekben a világbékének) mint egy piti bünözőhálózat.
  Jaj de jó, újabb nyilvántartás. Miértünk.