JohnnyCage

Felhasználók perelték be az Epsont

A felhasználók azzal vádolják a társaságot, hogy olyan elektronikát épített nyomtatóiba, amely már akkor üresnek jelzi, és letiltja a festékpatront, amikor abban még viszonylag sok festék található.

Az amerikai felhasználóknak a jelek szerint elegük lett a drága tintapatronokból, amelyeket állítások szerint még a szükségesnél gyakrabban is kell cserélniük egy, az Epson nyomtatókba, illetve a patronokba épített elektronika miatt. A dühödt felhasználók most kártérítési pert indítottak a japán nyomtatógyártó amerikai leányvállalata ellen a készülékek manipulálása miatt.

A texasi bíróságon bejegyzett per szerint egyes Epson tintapatronok olyan elektronikát tartalmaznak, amely már akkor megakadályozza a nyomtatást a modullal, amikor abban még jelentős mennyiségű tinta található. A felhasználók azt szeretnék elérni, hogy a társaság kompenzálja azokat a felhasználókat, akik kidobták az egyébként még használható patronokat.

A problémát egy mikrochip okozza, amely bizonyos lapszám után akkor is letiltja a patront, ha abban még található tinta. A felhasználók úgy vélik, a patron megvásárlásával az összes tinta felhasználására jogot szereztek, így ez a megoldás törvénysértő.

"Az Epson megtévesztő eljárása miatt a felhasználóknak gyakrabban kell cserélniük a tintapatront, mint arra egyébként szükség lenne, és olyan tintáért is fizetnek, amelyet soha nem tudnak felhasználni" - áll a vádiratban. Az Epson azzal magyarázza a megoldást, hogy a nyomtató meghibásodását okozhatja, ha a nyomtatófej szárazon működik, ezért a társaság biztonsági tartalékot képez a patronokban.

A per alapjául többek között a brit Which! Online egyik írása szolgált, amelyben a tesztelők egy kis furfangossággal 17-38 százalékkal több jó minsőgésű oldalt tudtak kinyomtatni az Epson patronokkal, mint amennyit a mikrochip eredetileg engedélyezett. A Which! Online ugyanakkor arra is felhívta az olvasók figyelmét, hogy a HP, Canon, és Lexmark nyomtatók is már jóval azelőtt üresnek jelzik a patront, hogy az valójában kifogyna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • baman #26
    ez a hir mar volt egyszer, csak mas kontosben. akkor holland felhasznalok nyavogtak, meg talan az ottani fogyasztovedelem, aztan visszakoztak, mert kiderult, hogy nagyon elenyeszo mennyiseg marad benne a patronban, es az sem azert, hogy rossz legyen a szerencsetlen vasarlonak, aki persze mindig teljesen biztos abban, hogy ot atverik, sot alkalmasint meg azt is tudja, hogy valamit hogyan lehetne olcsobban megcsinalni.
  • WiZZaRD #25
    nekem az FS sorozathoz volt "szerencsem" kyocerabol, es nem nagy ugy az a 300e oldal, HP2100-ason status sheet igencsak 600e felett volt a nyomtatott oldalak szama, minden hiba nelkul.
  • RelakS #24
    Nekem Canon BJC1000 van otthon. a szines patront egy jódarabig nem használtam, valsz beszáradt, majd megpróbálom újratölteni. Viszont elvileg az újratöltés ellen van kitalálva a nyomtatásszámolgatás.

    Mindegy, lehet, nem is akarok új nyomit :D
  • RelakS #23
    Mikor statuspage-t nyomtatok, elég gyakran köpnek olyat, hogy 300000+ oldalt nyomtatott. Azért ez mondhat valamit...
    Ja, és itt az 1700-1800 sorozatról van szó
  • RelakS #22
    Ne szidd a kyocerát! A cégnél több százat használunk a lézernyomtatóikból, és ritkán van vele gond
  • WiZZaRD #17
    LOL. Ez mar tapasztalat, a kyocerak hullanak, mint a legyek. Lassuak, zajosak, megbizhatatlanok...kerulje mindenki aki nem akar feleslegesen bosszankodni. Melohelyemen volt beloluk jo sok, es 100000 oldal gari volt ra...bexartak mind ugy 101000-102000 oldalnal:)

    Lehet neked fizet a kyocera a reklamert:) Ez a legtaiwanibb cucc amit el lehet kepzelni, boduletes megoldasok vannak benne:)
  • A nick nevem #14
    Nekem egy Epson Stylus Color 300 van, szerintem jó kis gép.
    Én úgy oldottam meg a problémát, hogy kivettem a "kifogyott" partont, befogtam az alját papírzsebkendővel, és jól összeráztam...
    Mit mondjak, elég sok oldalt nyomtattam én még azzal.
    Hátránya, hogy amikor tényleg kifogy a tinta, akkor egyszercsak észreveszem, hogy nincs semmi a lapon, amit kinyomtattam (vagy csíkok).
    Értelemszerűen ilyenkor ha visszateszem, a szoftver szerinte tele van a patron. :)
    A cseréje is érdekes, ugyanis ha a szoftver szerint tele van, akkor nem áll be a patron csere állásba. Megoldás: fejtisztítás(patroncsere) gomb, és ha odahúzódik a fej, hogy ki lehet szedni, akkor kikapcsolom, amíg vissza nem áll. :)
  • gz8 #12
    Használd a Válasz kapcsolót, 1xűbb!
  • WiZZaRD #8
    azert az igazsaghoz hozzatartozik, hogy az epson lazernyomijai nem rosszak. Bar igaz, ami igaz hp2100 a favorit, elnyuhetetlen...majdnem:)
  • papabear #7
    Már színes lézernyomtatóhoz is hozzá lehet jutni 100E Ft-tól, igaz a színes lézernyomat színei nem olyan élénkek mint a tintasugarasoké, de a mindennapi layout-nyomtatásra megfelelnek...