Berta Sándor

Európában kelendőek a multifunkciós készülékek

A vállalat szerint főleg Európában kapósak ezek az eszközök, ahol a felhasználók szeretik, ha egy fénymásológép, mellesleg tud nyomtatni és faxolni is. Persze az sem hátrány, ha még scannerként is alkalmazható.

A jelentés szerint 2003 harmadik negyedévében például 22 százalékkal több multifunkciós készüléket adtak el, mint az előző esztendő hasonló időszakában. Ez azt jelenti, hogy mintegy 7,66 millió ilyen berendezést értékesítettek. Sharon McNee, a Gartner elemzője úgy véli: a vásárlók elsősorban többfunkciós eszközöket keresnek és nem specifikus, egyfeladatú termékeket. A tendencia is ezt igazolja és ez várható a közeljövőben is.

A harmadik negyedévben például a tintasugaras "multik" piaca 130%-al, míg a tintasugaras nyomtatóké csak 1,2 százalékkal növekedett. McNee szerint egy másik trend is jellemző, miszerint egyre több felhasználó vásárol színes készülékeket a hagyományos fekete-fehér lézernyomtatók helyett. Az EMEA-régióban (amelynek része Európa, a Közel-Kelet és Afrika) a Hewlett-Packard uralja a nyomtató-, a fénymásoló és a multifunkciós termékek piacát 42,6 százalékkal, második az Epson 18,8, míg harmadik a Lexmark 14 százalékos piaci részesedéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!