Gyurkity Péter

Az USA szerint Kína és Orosz­or­szág a kalózok paradicsoma

Az Egyesült Államok politikusai úgy látják, hogy a két óriás nem tartja be a kalóztevékenység visszaszorítására tett korábbi ígéreteket. Oroszországot a WTO-tagság megtagadásával fenyegetik.

A kemény lépésre a Kongresszus Nemzetközi Kalózellenes Bizottsága szánta el magát, amelynek több tagja igen kényelmetlenül érzi magát, miután megszavazták Kína felvételét a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO). A republikánus és demokrata politikusokat egyaránt magába foglaló csoport tagjai úgy vélik, nem követik el kétszer ugyanazt a hibát, és amennyiben Oroszország nem keményít be a kalózkodás terén, megfúrják a keleti óriás felvételi kérelmét.

A csoport adatai szerint Kína és Oroszország tavaly 4 milliárd dollár kárt okozott az amerikai vállalatoknak azzal, hogy elmulasztotta a kalózok elleni keményebb fellépés megszervezését. Ehhez a kárhoz 150 ezer munkahely megszűnése és további egymilliárd dollár adókiesés járult, amelyet szintén a film, zenei és szoftverkalózok tevékenységének köszönhetnek. "Az illegális másolatok gyors terjedése ezekben az országokban az egységes politikai akarat hiányával magyarázható" - véli a szervezet, amely arra figyelmeztet, hogy a kalózpéldányok aránya a 70-90 százalékot is elérheti.

Oroszország kellemetlenebb helyzetben van, hiszen az amerikai fél megfúrhatja az ország felvételi kérelmét a Világkereskedelmi Szervezetbe. A csoport több tagja - republikánus és demokrata képviselők egyaránt - éppen amiatt érzik kényelmetlenül, mert korábban támogatták Kína felvételét, amely keményebb fellépést ígért a szerzői jogok betartása terén. Bár a kínai rendőrség több alkalommal is sikeres akciót hajtott végre, az amerikaiak szerint enyhe büntetést szabnak ki a bűnösökre, így nincs igazi visszatartó erő. Úgy ítélik meg, hogy a határozott fellépés elmaradt, és most ott állnak megfürödve, miközben a kalózok tovább növelik befolyásukat. Élesen elítélik Putyin elnököt, amiért hasonlóképpen kevés figyelmet fordított a kérdésre.

Külön problémát okoz, hogy a kalózmásolatok gyártására alkalmas orosz üzemek egy része katonai területen található, amelyekre a külföldi megfigyelők - hivatalosan - nem juthatnak be. Ezért is lenne szükség a hazai hatóságok bekeményítésére, amire az orosz kalózok nyilvánvalóan nem vágynak annyira. Közülük is kiemelkedik az allofmp3.com, amelyet a kongresszusi csoport a világ egyik legnagyobb online kalózcsoportjának titulált. A megfigyelésre érdemes országok listáján található továbbá Mexikó, Kanada, India és Malajzia, amelyeket szintén keményebb fellépésre ösztönöznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SonicBoom #13
    Ja, csak a poén kedvéért, a torrent letöltéseimnél véletlenül a kapcsolatok 80%-a USA zászló alatt működik... hehe...
  • Riddick #12
    Remélem az oroszok nem hagyják magukat szivatni! Biztso ott sem keresnek tul jol az emberek,és gondolom az usában elvárnák hogy mindenki vegye a jogtiszta dolgokat,amikor csak töredéke a fizetésük...
  • voodoothursday #11
    "4 milliárd dollár kárt" "150 ezer munkahely megszűnése és további egymilliárd dollár adókiesés"
    jólvan és a dinoszauruszok is miattuk haltak ki ?
  • Midas #10
    Tény hogy tőllük jönnek a legjobb cuccok engem nem zavar sőtt.
  • AgentKis #9
    Ennyi erővel a mozik is szidhatnák a kiadókat, mert egy vasuk sincs attól a nézőtől aki DVD-n néz meg valamit a mozi helyett, holott ha nem adnák ki DVD-n lehet elmenne a moziba, persze lehet, hogy nem. Mondjuk a kiadók régóta hiszik azt, hogy amit valaki letölt azt tutira meg is venné. Ez a legnagyobb tévedés az egészben. Én kb. 3 éve nem töltögetek, de soha életemben nem vettem és nem is fogok venni semmilyen kiadótól semmit, inkább nem hallgatom/nézem.
  • levy668 #8
    "A csoport adatai szerint Kína és Oroszország tavaly 4 milliárd dollár kárt okozott az amerikai vállalatoknak azzal, hogy elmulasztotta a kalózok elleni keményebb fellépés megszervezését."

    Na legalább már van kire fogni hogy nem fogynak az alacsony minőségű termékeik(Gondoljatok bele mennyi nagyonrossz film meg gagyi együttes van mostanában...)
  • szombi #7
    ,,Miert lenne kaloz a allofmp3.com ?
    Hisz fizetni kell a letoltott szamokert!:)''

    Gondolom nem annyit, amit a kiadók elvárnának.
    Vagy a pénzből egy fillér sem jut nekik...
    Vagy egyszerűen túl olcsó, és ezt irigylik a letöltőktől...

    inkább néznének körül a http://da.ru portálon.(csak erős idegzetűeknek!!!)
  • Mice #6
    "Külön problémát okoz, hogy a kalózmásolatok gyártására alkalmas orosz üzemek egy része katonai területen található, amelyekre a külföldi megfigyelők - hivatalosan - nem juthatnak be." hát ez LOL :))) tetszik:)
  • BlackRose #5
    Ismervén Putyin eddigi lépéseit, néhány nap múlva komoly házkutatások és razziák várhatóak... persze ez nem szünteti meg a kalózkodást, de egy időre lenyugtatja az USA-t, Putyinnak meg fontos, hogy az USA nyugodt legyen .
  • SonicBoom #4
    Putyinnak ez a legnagyobb gondja, hogy szegény Britney Spears CD-jét másolgatják...