Gyurkity Péter

Az AMD útiterve 2007 végéig

Ismét frissült az AMD idei és következő évre vonatkozó útiterve. A következő generációt képviselő hármas mellett megjelentek az őket leváltó Brisbane és Sparta magok is.

A processzorgyártó útitervének frissüléséről a DailyTech magazin számolt be. Eszerint a cég jól halad a termelés tervezett felfuttatásával és várhatóan nem ütközik problémákba a generációváltás. Még ebben a félévben jön az asztali gépekbe szánt Windows, Orleans és Manila, vagyis a hagyományos és kétmagos Athlon 64, FX, X2 és Sempron processzorok sora.

Azt már eddig is tudtuk, hogy még a nyárra várják az új processzorfoglalat, a Socket AM2 és az ebbe illeszkedő új chipek debütálását. Ez a lábkiosztás szempontjából nem hoz óriási újításokat, hiszen ugyanúgy 940 érintkezőt használ, mint a hagyományos Opteron chipek - igaz, némileg más elrendezésben, így a kettő nem kompatibilis egymással. Elérhetővé válik viszont a DDR2 memóriák támogatása, a gyártástechnológia frissülése, illetve ezzel összhangban mérséklődik a fogyasztás. Lássuk, pontosan mire is számíthatunk az idén és jövőre!


A hagyományos felépítésű Athlon 64 chipeknél (Orleans mag) egy napon, június 6-án érkezik a 3000+, 3200+, 3500+, 3700+, 3800+ és 4000+, vagyis terjedelmes listából válogathatunk. Az egységesen 65 watt étvágyú processzorok jelzése az eltérő órajelre (a szokásos 1,8-2,4 GHz) és a másodszintű gyorsítótár méretére utal. Az ikermagos X2 chipek egy része is ekkor debütál, mégpedig a 2,2 GHz-es X2 4200+ és 4400+, valamint a 2,4 GHz-es 4600+ és 4800+ személyében. Később csatlakozik a sorhoz a 2,6 GHz-es 5000+ és 5200+ - a fogyasztás itt is egységes, 95 watt. Itt már árakat is olvashatunk, amelyek nem túl vészesek, 362 és 643 dollár között mozognak, vagyis nem lesznek túlzottan drágák a mostani változatokhoz képest.

Bár az FX sorozatról itt nem esik szó, azt a korábbi beszámolókból tudjuk, hogy az Athlon 64 FX-62 125 wattos fogyasztásával is kiemelkedik majd a mezőnyből. A Sempronokról annál több információ érkezett: az új foglalatba illeszkedő változatok órajele 1,6-2,2 GHz között mozog, fogyasztásuk igen kedvező, mindössze 35 watt, mint ahogy áruk sem túl magas. A sorozat legnagyobb példánya, a Sempron 3800+ csak az év végén érkezik, órajele már 2,2 GHz. Amint arról szintén beszámoltunk, a speciális EE sorozatnál (amelynek tagjait LIVE! rendszerekbe, és egyéb halk megoldásokba szánják) igyekeztek a fogyasztás csökkentésére törekedni. Ez még az ikermagos példányoknál is 35 és 65 wattot jelent, ami jelentős előrelépés a jelenlegi adatokhoz képest.

Az itt felsorolt processzorok mindegyike 90 nanométeren készül, a gyártástechnológiai ugrás tehát még odébb van. Erre a váltásra a következő év elején kerül majd sor, amikor is érkezik majd az ikermagos Brisbane, némi késéssel pedig a Sempronként debütáló Sparta mag. Ezek már 65 nanométeres generációt, vagyis a K8L architektúrát képviselik, és az Intel új Conroe processzoraival veszik fel a versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #36
    Dehogynem. Nagy fogyasztás -> komolyabb hűtés -> nagyobb gép (legalábbis ha olcsón akarják megoldani, de a drágát sem lehet túlzottan kicsinyíteni). A tendencia viszont a gépek méretének csökkenése (asztali is).
  • BiroAndras #35
    Értem amit mondassz, csak épp totál semmi köze ahhoz, amiről beszéltünk.
  • dez #34
    Megmagyarázom: már ma is laptopra tér át, aki megengedheti magának, és nincs szüksége "erőműre". Találd ki, mi lesz 10 év múlva, ezt a tendenciát figyelembe véve. Azt is számoljuk bele, hogy közben az elektronika is fejlődik, és a laptopoknál is kezd bejönni a modularitás.
  • Rolesz #33
    Kéne egy ilyen Amd mániás csaj itthonra:)
  • BiroAndras #32
    "Hát, szerintem úgy 10 év múlva már nem lesz túl sok "számító-bőrönd" az otthonokban."

    ???
  • dez #31
    Hát, szerintem úgy 10 év múlva már nem lesz túl sok "számító-bőrönd" az otthonokban.
  • dez #30
    Kifelejted a számításból, hogy ezek már 90nm-en készülnek, nem 130-on, mint a korábbi Athlon XP-k, és az első Athlon64-ek. (A 180nm-es első Athlonokról nem is beszélve.) Ez, és néhány egyéb megoldás nélkül nem lenne lehetséges pl. 2,6GHz-es dualcore Athlonokat (X2) gyártani.
  • dez #29
    Mert?
  • dez #28
    Azért majd mézd meg egyszer a Cell proci felépítését... Igaz csak matematikai teljesítményben tud 20x annyit, mint egy P4 (illetve az adatmozgatási sávszéle is többszörös), de a legtöbb számításigényes feladatban pont erre van szükség.
  • Yoda2005 #27
    Kicsit cáfolnom kell hogy az Intel fűt! Az köztudott hogya Prescott magosok jobban melegednek de a Nortwoodról nem mondható el! 3órai intezív most Wantedelés utrán full grafikán 36Celsiusfokos volt a procim! mondjuk Thermaltake Volcano venti van rajta! Amugy meg én magasról lesz*rom hogy mennyit zabál egy proci csak teljesíten is!