36
  • dez
    Dehogynem. Nagy fogyasztás -> komolyabb hűtés -> nagyobb gép (legalábbis ha olcsón akarják megoldani, de a drágát sem lehet túlzottan kicsinyíteni). A tendencia viszont a gépek méretének csökkenése (asztali is).
  • BiroAndras
    Értem amit mondassz, csak épp totál semmi köze ahhoz, amiről beszéltünk.
  • dez
    Megmagyarázom: már ma is laptopra tér át, aki megengedheti magának, és nincs szüksége "erőműre". Találd ki, mi lesz 10 év múlva, ezt a tendenciát figyelembe véve. Azt is számoljuk bele, hogy közben az elektronika is fejlődik, és a laptopoknál is kezd bejönni a modularitás.
  • Rolesz
    Kéne egy ilyen Amd mániás csaj itthonra:)
  • BiroAndras
    "Hát, szerintem úgy 10 év múlva már nem lesz túl sok "számító-bőrönd" az otthonokban."

???
  • dez
    Hát, szerintem úgy 10 év múlva már nem lesz túl sok "számító-bőrönd" az otthonokban.
  • dez
    Kifelejted a számításból, hogy ezek már 90nm-en készülnek, nem 130-on, mint a korábbi Athlon XP-k, és az első Athlon64-ek. (A 180nm-es első Athlonokról nem is beszélve.) Ez, és néhány egyéb megoldás nélkül nem lenne lehetséges pl. 2,6GHz-es dualcore Athlonokat (X2) gyártani.
  • dez
    Mert?
  • dez
    Azért majd mézd meg egyszer a Cell proci felépítését... Igaz csak matematikai teljesítményben tud 20x annyit, mint egy P4 (illetve az adatmozgatási sávszéle is többszörös), de a legtöbb számításigényes feladatban pont erre van szükség.
  • Yoda2005
    Kicsit cáfolnom kell hogy az Intel fűt! Az köztudott hogya Prescott magosok jobban melegednek de a Nortwoodról nem mondható el! 3órai intezív most Wantedelés utrán full grafikán 36Celsiusfokos volt a procim! mondjuk Thermaltake Volcano venti van rajta! Amugy meg én magasról lesz*rom hogy mennyit zabál egy proci csak teljesíten is!
  • Sheltem
    "Nekem pl. X2 4200+ van, és a gyári hűtés egy közönséges 8 centis venti, egy hasonló méretű bordával."

Ez jól hangzik.
  • BiroAndras
    "Hogy akkor én mint laikus idióta szerint mi lenne a fejlődés, amire azt mondanám "ez igen ez már valami!" ?
    Ugyanez a teljesítmény(3ghz körüli 2 magos proci jósok cache) és nem kellene rá hütés(!)."

Ilyenek a mobil procik. Asztali gépben nem igazán érdemes tovább csökkenteni a fogyasztást, csak maradjon 100W alatt, az még kezelhető. Inkább a teljesítményt kell növelni.
  • BiroAndras
    "Eddig én azt láttam, hogy egyre többet fogyasztanak(AZ FX60 110W körül fogyaszt ha jól tudom) és már turbina kell a lassan kilós bordára, hogy ne égjen szénné a proci."

Az FX az abszolút csúcskategória. Maximális telejsítmény, kompromisszumok nélkül. Tehát qrva drága, és sokat eszik. A normális procik majdnem a felével is beérik.
    Nekem pl. X2 4200+ van, és a gyári hűtés egy közönséges 8 centis venti, egy hasonló méretű bordával. Ráadásul csöndes is.
    Ezzel szemben a P4-ek lényegesen jobban fűtenek, egy átlagos Intel proci is többet eszik, mint az FX-60.
  • Sheltem
    Ebben az esetben én kérek elnézést.
    Erről nem olvastam, hogy kevesebbet fog fogyasztani, kevésbé melegszik(valószínűleg mert ezt nem reklámozzák, csak az órajelet, a cachet meg a magok számát?).

Eddig én azt láttam, hogy egyre többet fogyasztanak(AZ FX60 110W körül fogyaszt ha jól tudom) és már turbina kell a lassan kilós bordára, hogy ne égjen szénné a proci.

Hogy akkor én mint laikus idióta szerint mi lenne a fejlődés, amire azt mondanám "ez igen ez már valami!" ?

Ugyanez a teljesítmény(3ghz körüli 2 magos proci jósok cache) és nem kellene rá hütés(!).
    Mint annakidején még a geforce2 gts videókártyámnál az ventillátort messziről nem látott csak egy kis bordát(kicsit bekevertem a témába a videókártyákat is sebaj).

Természetesen én nem értek hozzá, hiába dolgozom elektronikai cégnél minőségellenőrként a processzorgyártáshoz tényleg abszolút nem értek, mégis én ezt tartanám igazi fejlődésnek nem a +1000mhz et(valószínűleg nincs igazam).
  • BlueGold
    Hogy is van ez: A nagy fönök cípő mérete * a vörös titkárnő csipő méretével / a fekete titárnő mellbőségével ....
  • BlueGold
    Úgy látom az AMD már kezd belekeveredni :-) a számózásba

Athlon 64 útiterv 2006-ra
    Modellszám Foglalat Mag Órajel L2 cache TDP Premier Listaár
    4000+ AM2 1 2,4 GHz 1 MB 65 W 2006. 6. 6. n.a.
    3800+ AM2 1 2,4 GHz 512 kB 65 W 2006. 6. 6. 290 dollár
    3700+ AM2 1 2,2 GHz 1 MB 65 W 2006. 6. 6. n.a.
    3500+ AM2 1 2,2 GHz 512 kB 65 W 2006. 6. 6. 208 dollár
    3200+ AM2 1 2,0 GHz 512 kB 65 W 2006. 6. 6. n.a.
    3000+ AM2 1 1,8 GHz 512 kB 65 W 2006. 6. 6. n.a
  • asysoft
    Gondolom 2500+ra gondoltál. Azt is vedd figyelembe, hogy a Bartonok közül ennek volt a legalacsonyabb órajele, míg az 5200+ inkább akkor fog jönni, mikor már felfutott az új processzorok gyártása, és képesek lesznek legyártani:) Tehát aki "költséghatékony" processzorokat akar, annak inkább a legalacsonyabb órajelű példányokat érdemes keresnie-már csak az ár miatt is:)
  • asysoft
    Hogy érted, hogy másolják?:) Az új processzorok a Pentium M leszármazottjainak tekinthetők, amelyet meg a P6-ból (PentiumPro/2/3) fejlesztettek ki... Egyébként szerintem meglepetéseket fog okozni az Intel új processzora, csak abban bízom, hogy az AMD válasza is...
  • Pharaoh
    ez? már 25 is
  • Cheesy
    Kíváncsi vagyok, hogy abból az 5200+-osból mennyit lehet kipréselni. 2 éve vettem a 2600+-osomat (Barton) és simán megy lefagyás nélkül 3200+-on (effektíve 2,14Ghz-n). Melegszik ugyan, de azért van ott a hűtő. Viszont így néha-néha előfordul, hogy ujraindítja a gépet, mikor besokall. De azt sem mondjuk videotömörítésnél teszi, hanem 3D alkalmazásokban.
    Viszont itt már tényleg abból lesz a verseny, hogy az Inet vagy az AMD hoz ki előbb "költséghatékony" dualcore procikat.
    Én pl. mai napig az AMD-ben látok több lehetőséget.
  • tothzozo
    Szerintem a csaj egy AMD robot!
    Athlon 64 5200+ dual procival!
    De nem bizos
  • vjanika
    és a DDR2 támogatás, meg a virtualizáció, valamint az acrhitekturális változtatások, amitől kevesebbet fogyaszt, kevésbé melegszik és még egy picit talán gyorsabb is lessz...
    Én inkább azt mondanám, ha ez nem elég neked akkor telhetettlen vagy. A magok számának növekedéséről pedig annyit, hogy jelen pillanatban ezzel tunak teljesítmény többletet adni a prociknak. Ezt az iparágban mindenki elismeri és állítja. Addíg, amíg nincs változás a gyártástechnológiában, ami manapság már a fizika határait feszegeti, addíg ez a lehető legjobb megoldás a teljesítmény növelésére. De ez is csak ideig-óráig. Nem véletlen mondják, hogy a CMOS korszaknak a jövő évtizedben vége lessz.
  • vjanika
    Az az 500Kbyte az 512 és az A64-es procikban is 512 van. Azt pedig ne nézd, hogy a 2500-ös Bartonnak és a 3000+ os A64-nek is 1800Mhz az órajale. Nem az számít. Erre már az intel mérnökei is rájöttek.
    Az Intel prociaitól meg nem kell félni. Addíg amíg az AMD procik arcitektúráját próbálják meg lemásolni, addíg nem fenyeget az a veszély, hogy jobbat csinálnak. Most pedig ez megy :-)
  • danon25
    szar űgy
  • rigidus
    igen, en is el tudnam kepzelni nelkule...
  • pentium419
    pont erről volt szó ugyanez a hír után egy másik IT-s oldalon... belassult a fejlődés:S
  • Godefroy
    Mondjuk nem tudom hogy elmúlt e már 14... ezeknél a keletieknél nem lehet tudni...
  • lmisi
    Szerinetem is:-)nagyon csini, csak ez a nylon csomagolás idétlen!
  • fawcet
    Szerintem itt nem az órajelre, hanem optimalizációra és fogyasztásra mennek rá.
  • Úrva anyád
    Mondjuk a csaj is eléggé sárgás színezékű
    :S
  • Úrva anyád
    Csak kicsit sárgák a fogai... :P
    mármint a csajnak
  • roliika
    Aranyos a képen a csaj.:-)
  • Sheltem
    Feljebb tornázni az órajelet, esetleg több mag, több cache, gratulálok az ÓRIÁSI technikai fejlődéshez, nem győzök mazsolázni a rengeteg újdonságokban.
    Valaki majd biztos megjegyzi csináljak jobb procit én, neki a válaszom: nekem más a munkám, nem én válalkoztam rá.
  • lmisi
    Ha igazak az Intel chipjeiről szóló hírek, akkor az AMD-nek ennél jobban össze kell szednie magát. Ha az Intel kihoz egy jól tuningolható "olcsó" 2magos asztali procit pl. a D805-höz hasonlót az beseperheti a piacot. Főleg a gazdaságos gamer réteget....

Azért pofátlanság hogy 3 évvel ezelött vettem 25eft ért 2500+ -os procit és mostanság is ennyiért egy alig jobb, vagy rosszabb AMD procit kb. 3000+ tudok venni. Ez a 30% többlet alig mutat az alkalmazásokban, sőt még lassabb is lehet mivel a 2500+somban 500kbyte cache van.
    Így el is tolom bő 1 évvel a gépvásárlásomat:-(((
  • vg
    5200+... ejha!
  • uniu
    meg hat !:)