Gyurkity Péter

Az Itanium fejlesztőivel erősít az AMD

A gyártó soron következő fejlesztéseinek kidolgozásában új szakemberek segítenek, akiket legnagyobb riválisuktól, az Inteltől csábított át. A csoport korábban az Itanium chipeken dolgozott.

A sikeres manővert csendben hajtották végre. A Real World Technologies a napokban szerzett tudomást arról, hogy az AMD már februárban kilenc tervezőt csábított át saját táborába legnagyobb riválisától. Köztük van az a Samuel Naffziger, aki korábban több Itanium processzor - így a McKinley és a Montecito sorozat - tervezéséért volt felelős. A hírek szerint a processzorgyártó összesen mintegy 200 szakembert toborozna új fejlesztői, tervezői központjába.

Phil Hughes,az AMD szóvivője elárulta, hogy Naffziger új munkahelyén is a tervezésre koncentrál majd. Az értékes szakember nem sok időt töltött el az Intelnél, hiszen csak tavaly érkezett a nagyobbik processzorgyártó coloradói központjába a HP-tól, ahol korábban az Itanium tervezői csapatát vezette. Meglehetősen nagy tapasztalattal rendelkezik tehát a szerverprocesszor család terén, és többen még akkor is döntő jelentőségűnek tartják az átigazolást, ha az Intel igyekszik hangsúlyozni, hogy jó tervezőkből továbbra sincs hiány a cég háza táján. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az AMD milyen célokra törekszik új csapatával, de a kezdetben 30, majd - kellő érdeklődés esetén - 200 fősre bővülő, többnyire a szerverekbe szánt PA-RISC és Itanium chipekre szakosodott gárda sokak szerint érdekes új lehetőségeket nyithat meg a cég előtt.

A DailyTech időközben arról számolt be, hogy a korábban májusra várt Turion X2 ikermagos mobil processzorok bemutatkozása egy hónapot csúszik, ami várhatóan az egymagos változatoknál is bekövetkezik majd. Az értesülés szerint a Taylor kódnévre hallgató ikermagos Turionok 667 MHz-es DDR2 támogatással, magonként 256, illetve 512 kB másodszintű gyorsítótárral érkeznek, míg a hagyományos felépítésű verzió Keene kódnéven lát napvilágot. Mindkét változat a Socket S1 foglalatban kapott helyet, amely a mobil AMD processzorok új otthona. Ezen kívül még egy eltérés lesz az asztali chipekhez képest: a 800 MHz-es DDR2 memóriákat csak 2007 elején fogják támogatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pedrohsi #6
    ezt úgy hívják, hogy javítás:)
  • arty #5
    huh, ezzel bukni fognak :)

    még jo h nem a netburstösöktől mentek át :D
  • NorbyI #4
    Látom törölték a hozzászólásomat pedig én voltam az első, biztos a cikkírónak nem tetszett hogy felhívtam a figyelmét a mértékegység elirására.
    Látom megvan az internet cenzúra is.
  • dez #3
    A HP-nál nem inkább a PA-RISC-kel foglalkozott?
  • [Jakuza] #2
    Latom csak be ir valamelyik elvetemult Intel muki.
    Na akkor en is hozzafuzom a velemenyem.
    Atkuldte az emberet az Intel, hogy feltalaljon egy rezsot az AMD-nel. :P
  • pentium419 #1
    bezzeg ha az intel csábitott volna el embereket az amd-töl akkor már egyből a piaci helyzetével való visszaéléssel vádolnák