Gyurkity Péter

Hardverkörkép: AMD árak és ATI X1700

Felbukkantak a világhálón az AMD Socket AM2 tokozású processzorainak tervezett árai, miközben a jólértesültek már az ATI X1000 sorozatának kibővüléséről beszélnek - jön a középkategóriás X1700.

A processzorgyártó tervezett árairól a Dailytech közölt részletes listát. Ennek érdekessége, hogy a legújabb, Socket AM2 tokozású chipeket tartalmazza, vagyis alaposabban körülnézhetünk az AMD nyáron megjelenő következő generációja körül. A lista alapján igaznak tűnnek azok a korábbi állítások, miszerint az új sorozat áraiban nem tér majd el jelentősen a jelenleg kapható példányoktól, vagyis nem kell drágulásra számítanunk.

Elsőként a belépő szintű Sempronokat nézzük meg közelebbről: a jelenleg érvényes hivatalos árlistával összehasonlítva igen kedvező adatokat látunk, hiszen miközben a processzorok számozása kétszázzal nőtt, az árak a régi szinten maradtak. Eszerint az asztali Sempron 2600+ 64 dollárba kerül, míg az új Sempron 2800+ ajánlott ára 67 dollár lesz. A hagyományos felépítésű Athlon 64 chipeknél szintén nagyjából egyezik a régi és az új ár, sőt, az ikermagos X2-eseknél sincs eltérés. A lista kiegészült az Athlon 64 X2 5000+ és FX-62 processzorokkal, amelyek közül messze ez utóbbi viszi a prímet 1236 dolláros árával. A lap értesülése szerint a listán található árak a saját konfigurációt összeállító cégeknek (system builder) ajánlott, vagyis a közvetlenül a gyártóknak szánt számok ennél 10 százalékkal kedvezőbbek lesznek.

A kínai HKEPC eközben a cég 65 nanométeres chipjeiről szerzett új információkat. Eszerint a nyáron megjelenő első Socket M2-es processzorok - Windsor, Orleans és Manila - után következő, 65 nanométeren készülő K8L architektúra a következő év elején debütál. Az ikermagos Brisbane-t 2007 második felében követi a belépő szintre szánt Sparta, amely természetesen a jelenlegi Sempronokat váltja majd fel. Mindegyik említett chip támogatja a 800 MHz-es DDR2 memóriákat. A soron következő, még 90 nanométeren készülő hármas első példányait már május 15-én leszállítják a PC-gyártóknak.

Az Inquirer szerint az ATI eközben már az X1700 grafikus kártyákon dolgozik. Az RV560 és RV570 kódjelű chipek felturbózott jellemzőkkel - több pixel és vertex egység, megnövelt órajel - érkeznek majd, bár az még nem teljesen világos, hogy pontosan milyen változatokban látnak napvilágot. A lap arra következtet, hogy az erősebb változat Radeon X1700 XT és XL jelzéssel érkezik, míg az RV560 X1700 Pro-ként jelenik meg. A 80 nanométeren készülő példányok jócskán a jelenlegi X1600 felett helyezkednek el majd teljesítményben, amit a magas, 650-700 MHz körüli órajellel is igyekeznek biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • troc #14
    sajnos lehet más alaplap kell majd a sempronoknak és az athlonoknak.
  • Gerygrey #13
    Igazad van, kb egy éve kezdtem el gondolkodni gépfejlesztésen, akkor még AGP-ben gondolkodtam és S754-ben, aztán gondoltam várok egy kicsit és inkább PCI-Ere gyúrok. Aztán úgy fél éve inkább kezdtem a S939 felé hajlani... Ennek sose lesz vége :)
  • AquirLord #12
    "Dailytech közölt részletes listát." ha megnézitek azt az oldalt ahol a részletes lista van, akkor jobbra láttok majd 2 prototipus alaplapot. A felsőn (MSI) ha megnézitek közelről a proci helye körül a rögzítő keretből kimaradt 1 csavar :D Háááát ez még tényleg elég prototype...
  • dez #11
    Az s.754 és s.939 között is van egy kb. 200-as különbség a számozásban, pedig nem jelent ennyit, hogy single- vagy dual-channel memvezérlő van. 128KB/256KB L2 között is legalább 100. Itt is rá fognak szerintem számolni a DDR2 miatt.

    Azért az érdekes, hogy a számozás miatt úgy tűnik, csökkennek az árak, valójában alig nagyobb teljesítményért ugyanannyit kérnek. Azaz, alig csökkennek az árak évek óta.

    Ideje, hogy az Intel is felmutasson végre valamit... Core Solo, és főleg Core Duo jónak tűnik - feltéve, ha nem aranyáron lesz.
  • quentit #10
    DirectX 10-es kártyák olcsón És a DirectX 10 ugye az első DirectX ami visszafele nem lesz kompatibilis. Meg ugye még a Core Duo-k sincsennek piacon.
  • gabeei #9
    Sztem az elég jó, mivel ha veszel alá egy jobb nForce 4-es alapot, és mondjuk egy KingMAX 500-as RAM-ot, akkor 2,5 GHZ-en is járathatod a procit, ami nem egy rossz javulás...
  • Pharaoh #8
    Mi lesz 1 év múlva?
  • MacrosTheBlack #7
    Ha már újgeneráció, akkor érdemesebb abból is a jobb-ba befektetni, ami ugye 1 év. Ha addig kibírod, akkor várjál, ha nem, akkor akár most is vehetsz vmi olcsó s939 cuccot, aztán majd cserélsz.
  • pedrohsi #6
    mindenképpen érdemes, mert csak a nyárig kell várnod és az árak sem lesznek vészesek - DDR helyett DDR2, és később pakolhatod beleajó kis kétmagos, négymagos finomságokat
  • IMYke2.0.0.0 #5
    Ha mindig vársz, akkor sosem lesz géped...
    Én is amúgy hasonló cipőben járok. Épp most jön a generációváltás minden téren, és nem tudom, érdemes-e várnom fél- vagy 1 évet még...