Gyurkity Péter

Elkészült a GeForce 7300 GS

Az Nvidia betartotta ígéretét, és olcsóbb változattal bővítette a GeForce 7 családot, hogy felvegye a harcot az ATI butított változataival. A korábban jelzett típusok helyett azonban egy új példány, a 7300 GS jelent meg.

A vállalat közleményében a legújabb technológiák alkalmazásáról, realisztikus hatásokról ír, amelyek azonban nem mennek a teljesítmény rovására. Természetesen nem ilyen rózsás a kép, hiszen alsó kategóriás kártyáról van szó - igaz, esetünkben a "belépő szintű" kifejezés már egyre kevésbé érvényes. A család legújabb tagja támogatja a legújabb technológiákat, úgy mint Shader Model 3.0, high dynamic-ranging lighting (HDR), más kérdés, hogy ezekre biztosan van-e elég nafta, hiszen az alacsony ár ezt erősen kétségessé teszi.


A GeForce 7300 GS négy pixelfutószalagot és két vertex shadert foglal magában, 128, illetve 256 MB memória mellett, amely egy mindössze 64 bites buszra támaszkodik. A vállalat állítása szerint a grafikus chip durván kétszeres teljesítményt nyújt a korábbi középkategóriás, mainstream kártyákhoz képest, mint például a GeForce 6500. Ezzel a kijelentéssel lehetne vitatkozni, bár az kétségtelen, hogy az 550/400 MHz-es órajel jótékony hatással lesz a teljesítményre - ez utóbbinál némileg nagyobb teret engednek a gyártóknak, így több különböző változat megjelenése is elképzelhető. Az ellenkező oldalon azonban ott találjuk a belépő szintű kártyáknál megismert memóriakiegészítést, amely a rendszermemóriából foglalja le a szükséges részt - ez már-már katasztrofálisan befolyásolja a sebességet.


Mindenesetre végre valóban kibővül a család, és a hetedik generáció nem csak csúcskategóriás kártyákkal képviselteti majd magát. A Nvidia korábban ismertette a várható újdonságokat, ám érdekes módon akkor nem szóltak a 7300 megjelenéséről. Ehelyett a mobil megoldásokba szánt GeForce Go 7400, 7600 és 7800 közeli bemutatkozásáról beszéltek, amelyeket később követnek majd az asztali változatok. A mostani bejelentéssel viszont egyértelművé vált, hogy az alsó kategória élvez elsőbbséget, igaz, itt még jön a 7200, amely a korábbi értesülések szerint a márciusi CeBITen mutatkozik majd be a 7600-zal egyetemben.

A GeForce 7300 GS 100 dolláros, azaz körülbelül 20 ezer forintos áron jelenik meg Európában, február elején. Itthon minden bizonnyal később és drágábban lesz kapható, hiszen a korábban megjelent ATI X1300 is csak elvétve megtalálható, 27-30 ezer forintos áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kitty baba #30
    Hy arról annyit, hogy nekem van egy Ti200-am, 3 éves kis gf3. És nekem el megy 1024/768 a nfsmw, mondjuk kicsit!!!! szaggat de élvezhető.
    Melette van 1 3,2es intel és 2*512/400 kingston dualba, húzva minden. És semmi bajom nincs ezzel!
    CoD2 se szaggat, de az meg olyan, mint alasított felvétel. Lassú a kép, de nem szaggat ;)
  • dez #29
    Nem csoda, az nemrég középkategória volt (talán még ma is), ez meg belépő szint (kicsit tuningolva - de minek).
  • rtomo #28
    ez a kátya nemlessz túé jó : - /
    nekem 9600xt-m van és kicsit húzve lenyomom....
    :)
  • dez #27
    Végülis attól még lehetne jó, mert azóta azért volt némi fejlődés, így már ebben is 4 pipe van, stb. De emiatt a main-ramos játék, meg a 64 bit miatt nem lehet jó.
  • arty #26
    azt felejted el, h a 9500pro anno majdnem csucskategoria volt, ez pedig a low-low-lownál is low-abb ... ezen más tavaly is szaggatott volna minden ...
  • dez #25
    A 256MB-osokon a memória órajele némileg alacsonyabb, és kevésbé is húzható. A legtöbb mai játékhoz elég is a 128MB.
  • dez #24
    Ja, és a képen sem úgy tűnik, mintha túl sok memória lenne rajta.
  • dez #23
    Mivel is kellene ennek jobbnak lennie, mint egy ilyen TurboCache-es, 64 bites 6200, a megemelt órajeleken kívül? Amiből amúgy csak a GPU-é számít, mert az a 32/64MB, amennyi valójában van ezeken[*] hamar elfogy, és akkor jöhet a lassú main ramos hozzáférés.

    [*] Legalábbis a TurboCache-es, 64 bites 6200-asokon (hogy miért nincs ezeknek külön száma!?) annyi van (közben meg ugyanúgy akár 256MB-osként reklémozzák, csak mert a main ramos hozzáférés alapján ennyivel gazdálkodhat), ellentétben a normális 128 bitesekkel.
  • Aspirin #22
    Legalább lenne passzív hűtésű ez a 7300GS, akkor talán megközelíthetnék a 2MX-ek népszerűségét (és teljesítményét).
    :D
  • NeoMaN #21
    COD2 már DX7/DX9...
    El is baxták.