Gyurkity Péter

Az ATI felvásárolja az XGI-t?

A hírek szerint az ATI saját magának szeretné megszerezni a céget - hivatalos információ nincs, de az biztos, hogy az XGI elfordul az asztali piactól. Eközben az SLI technológiával kapcsolatban is születtek érdekességek.

Az XGI a hét vége felé erősítette meg, hogy a jövőben kevesebb figyelmet fordítana az asztali termékekre. "A vállalat úgy döntött, hogy a beágyazott megoldásokra és a szerverekre koncentrálja erejét. A részleteket azok letisztázása után jelentjük majd be" - mondta a cég szóvivője, hozzátéve, hogy ez utóbbi két területen nem annyira a kimagasló teljesítményen, hanem az alacsony fogyasztáson van a hangsúly. A cégnél láthatóan úgy gondolják, ezen a téren sokkal inkább versenyben lehetnek, mint az ATI-Nvidia kettős által uralt asztali piacon.


ATI CrossFire Xpress 3200 alaplap ASUS köntösben

A szóvivő egyben tagadta a cég felvásárlásával kapcsolatos mendemondákat, amelyek szintén a napokban keltek lábra egyes kínai weboldalakon. Eszerint ugyanis az ATI kacérkodik az XGI felvásárlásával, amely jelenleg a SiS leányaként tevékenykedik. A hírben azonban többek között azt is megemlítették, hogy a két vállalat pénteken hivatalos bejelentésben erősíti meg az akvizíció terét, ami végül is nem következett be. Bár több forrás is megemlítette ennek valószínűségét, az XGI részéről úgy fogalmaztak, hogy nem értesültek ilyen információról.

Eközben az Nvidia háza tájáról is érkeztek hírek újdonságokról, bár ennek a vállalat valószínűleg nem nagyon örül. Néhány fanatikus ugyanis sikeresen feloldotta az SLI technológia eddigi korlátozását, és a többkártyás megoldást elérhetővé tette egyéb alaplapi chipkészleteken is. A kezdeményezés az Asrock lépéséből indult ki, amely két Uli chipsetes alaplapján engedélyezte a technológiát. Ezen felbátorodva az NGOHQ.com csapata azt tűzte ki célul, hogy bármely, két megfelelő PCI Express csatlakozóval ellátott alaplapon elérhető legyen az SLI, és állításuk szerint sikerült is megoldani a problémát. Az első eredmények alapján az Intel alaplapokkal adódtak gondok, de reményeik ezeket szerint ki tudják küszöbölni.

A Windows 2000/XP-re kiadott megoldást természetesen nélkülözi az Nvidia támogatását, amely még az Asrock lépését sem nézte jó szemmel, hangsúlyozva, hogy a korlátozás miatt az nem fog működni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #3
    Ha az ATI olyant vesz, amihez a SiS-nek köze volt, akkor nekik befellegzett.
    Tudom. Van SiS-es notebookom.

    Sosem tudtam, hogy mehet tönkre egy ilyen nagy cég, mint az ATI. Most már tudom: rossz döntések.
  • Inquisitor #2
    Ha úgy nézed, hogy nem csinált egy mindent bealázó szuper ár/teljesítményű kártyát, akkor igazad van. Ellenben elég sok notiban használtag XGI kártyákat és elég jól beváltak. Gondolom az ATI is az energiatakarékos és egyébb megoldásaik miatt veszi meg őket, és ne azért mert sz*rt se érnek ;)
    Amúgy nem volt olyan rosz az utolsó kártyájuk se, csak nálunk vagy drágán vagy sehogy nem kaptad meg, mire meg kiesett a középkategóriából már nem is érdekelt senkit. Azért fényévekkel jobb volt mint a GF5200/5500 széria.
  • grebber #1
    XGI nem villantot ugyhogy felölem el is tünhet.