Gyurkity Péter

Felvásárlásokat tervez az ATI

A grafikus processzorokat gyártó cég felgyorsítaná a felvásárlások ütemét. Az újabb akvizíciók révén nemcsak technológiákkal, hanem tapasztalt szakemberekkel is kiegészítenék saját bázisukat.

Dave Orton, a vállalat vezérigazgatója a Reutersnek adott interjúban beszélt az idei, illetve a következő évekre vonatkozó tervekről. Ebben kiemelte, hogy az eddigi évi egy felvásárlás helyett kettő, vagy több ilyen akciót terveznek, és ezzel egy időben számukra viszonylag új területekre, mint például a szórakoztatóelektronika, is nagyobb figyelmet irányítanának.

A pozíciókeresés, az új területek felé történő nyitás már jó ideje megfigyelhető a vállalatnál, és az elmúlt három évben végrehajtott akvizíciók is ebbe az irányba mutatnak. Tavaly mi is beszámoltunk egyik érdekes elképzelésükről, miszerint a vállalat chipjei kaszinókban találhatnak új otthonra. A vezérigazgató elmondása szerint a jelenlegi ütemmel évente több új technológiára, és mintegy 30-80 új alkalmazottra tesznek szert, akiknek jelentős része tapasztalt mérnök. Elsősorban tehát kiscégeket szemelnek ki, amelyekben - pontosabban fejlesztéseikben - a méret ellenére látnak fantáziát. Igaz, napjainkban az ATI bevételeinek 80 százalékát még mindig a PC-piacra szánt termékek adják, ez az arány belátható időn belül módosulni fog.


Dave Orton néhány ATI-hostessel

Orton maga 2008 végére már 1 milliárd dolláros bevételre számít a fogyasztói elektronikai piacon, ami a tavalyi pénzügyi évben 316 milliót tett ki. Ez az összes bevétel 14 százalékát jelentette, van tehát hova fejlődni, és meg is van a lehetőség az összeg megháromszorozására. Annál is inkább, mert ez a terület jóval gyorsabban bővül, és a maga 35-50 százalékos arányával maga mögött hagyja a 10 százalékos ütemben fejlődő PC-piacot.

Az ATI áldozatai között ott van az indiai CuTe Solutions, az itthon többnyire a kábelmodemjeiről ismert Terayon Communication Systems, de szóba hozták már őket az XGI-vel is, amely szintén grafikus chipekre specializálódott. Ez utóbbiból végül nem lett semmi, de kétségtelen, hogy az újabb felvásárlásokkal javíthatnak helyzetükön, és az Intelhez hasonlóan jócskán kiszélesíthetik látókörüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PeeTeR #12
    full pixel
  • gabeei #11
    Hát, ha lehet, akkor már inkább legyen természetes, ja, és a Pamela anderson féle félkilós dinnyéket pedig utálom...
  • Darth Sith #10
    "Ja, de az full szilikon"
    és az baj? :) Legjobb találmány a földön.. :)
  • Mice #9
    te letargiába esnél hasonló szituban?:)))
  • unranked #8
    Előbb írjanak normális driver-t :)
  • Bijesz #7
    a palinak milyen elegedett vigyori arca van :)
  • Bith #6
    Ja, de az full szilikon :DDD.
  • zidder #5
    ...melle lenne bocs...
  • zidder #4
    Ruby-nak mintha nagyobb melle nem???
  • DanyyX #3
    Néhány darab Ruby....
    Ez a kép jó.