Gyurkity Péter

Tűzhányóról közvetít a weboldal

Rövid idő alatt rendkívüli népszerűségre tett szert az internetezők körében egy amerikai weboldal, amely kamerák és egyéb eszközök segítségével egy alaszkai vulkán tevékenységébe enged bepillantást.

A különleges weboldalt az Alaska Volcano Observatory az állami szervekkel közösen üzemelteti. A projekt beindulása óta mintegy 30 kamerát és egyéb eszközt helyeztek el a vulkán közelében, oldalán és folyamatosan közvetítenek az ott zajló folyamatokról. Az oldal látogatottsága az idei évben nőtt meg, köszönhetően a januári robbanás óta, amely port és hamut lövellt fel több kilométer magasságba.



A letöltések száma az év eleje óta már meghaladta a 253 milliót, így nem túlzás, hogy az oldal az érdeklődő amatőrök és szakemberek központjává vált. Az 1260 méter magas Augustine tűzhányó egy lakatlan szigeten található, mintegy 280 kilométerre Alaszka partjaitól délnyugatra, pontosabban Anchorage városától. Különlegessége, hogy egy igen forgalmas, Ázsiát és Észak-Amerikát összekötő nemzetközi repülőút alatt helyezkedik el, így tevékenysége a repülők számára is jelentőséggel bír. A vulkán január 11-én kelt életre egy nagy robbanással, azóta viszonylag nyugalmasabb periódus zajlik több kisebb hasonló kilövelléssel, morajlással egybekötve. A tudósok számára ez kitűnő alkalom a tevékenység megfigyelésére.

"Ez a tűzhányók megfigyelésének új módját jelenti, de a jövőben ez válhat a bevett módszerré. A vártnál némileg hamarabb következett be az aktivizálódás, de nem ért minket meglepetésként" - mondta Chris Waythomas, az Alaska Volcano Observatory munkatársa. Az oldalon minél részletesebb információt igyekeznek nyújtani az érdeklődőknek. Találhatunk friss felvételeket, szeizmikus és hőmérsékleti adatokat ábrázoló grafikonokat, műholdképeket, illetve repülőgépről készült felvételeket. A legnépszerűbbnek természetesen a webkamerák anyagai bizonyulnak - az egyetlen problémát a rossz időjárás, a hó és a jég okozza, amely időről időre eltakarja a lencséket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!