Berta Sándor

Egyre több idős ember internetezik

Nem csak a húsz éveseké a világ - szól a dal és ez a megállapítás egyre inkább igaznak bizonyul a világháló esetében is. Ma már a nyugdíjasok is kezdik felfedezni maguknak a web világát.

A világháló felhasználása növekszik, ezt nem csak a weboldalak, de a felhasználók számának emelkedése is alátámasztja. Érdekes azonban, hogy az internet iránt érdeklődő újoncok többsége ötvenöt éves, vagy annál is idősebb. Ez derül ki a Burst! Media piackutató cég legutóbbi felméréséből. A felmérésből kiderül, hogy az idős személyek életében lassan, de fokozatosan az online sajtóorgánumok veszik át a hagyományos médiák (televíziók, rádiók, újságok, magazinok) helyét. Az internetet félve szemlélő vagy tőle irtózó idős emberek képe tehát lassan a múlté.

"A nyugdíjasok közül kerül ki a világhálót felfedező új felhasználók többsége" - nyilatkozta Chuck Moran, a Burst! Media munkatársa. Idén csak az Egyesült Államokban - az elmúlt évhez képest - ötödével nőtt az idősen az interneten szörfölők és elektronikusan levelezők száma. Az 55 évnél idősebbek 44 százaléka ismerte el, hogy amióta rendszeresen fent van a világhálón, az eddiginél jóval kevésbé érdeklődik a hagyományos sajtóorgánumok iránt. Az elmúlt időszakban egyharmadával csökkent az időskorú magazinolvasók tábora.

A Burst! Media által készített anyag szerint az 55 éves vagy annál idősebb korosztály tagjainak 58 százaléka ismerte el, hogy a világhálón olyan tartalmakat is találnak, amiket egy televízióban, rádióban vagy újságban nem. A nyugdíjasok 70 százaléka a különböző online szolgáltatások (a képeslap-küldéstől a letöltéseken át az e-mail-küldésekig) miatt szeret az interneten lógni. Az öregek 46 százaléka a friss híreket, egyharmada a szélesebb információbázis miatt választja a világhálót, míg 33 százalékuk úgy véli: a weben jobban megtalálja az őt érdeklő információkat, mint a televízióban vagy egy magazinban.

Hasonló folyamat figyelhető meg Európában, például Németországban is. "Nálunk nem nő olyan mértékben az internetező nyugdíjasok száma, mint az Egyesült Államokban, ám ettől függetlenül ez a folyamat jól látható" - mondta a felmérésre reagálva Reinhold Horstmann, a TNS Emnid német piackutató cég munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troll #8
    Feleségem nagyapja már jócskán 70 fölött jár, évtizedek óta rádióamatőrködik, 5-10 éve számítógépezik, most meg az ADSL bevezetésén gondolkozik. Igyekszik magát lebeszélni a dologról, mert drága, és odaragasztaná a gép elé, de szerintem előbb-utóbb beadja a derekát.
  • h4x0r #7
    Nagyanyám pedig C-ben és assemblyben tud programozni... :-) Tök jó lenne.
  • Alfa Of NS #6
    Majd valami II vilaghaborus veteran letol mindenkit a palyarol
  • PLaci #5
    Az én nagyszüleimnek a TV távirányító behatóbb használatát sem tudom megtanítani... :D (Mármint a ki/be kapcsoláson, hangerő állításon és csatorna váltáson kívüli opciókat)
  • vaaa #4
    lassan megjelennek az első nyugdíjas cs klánok :)
  • bertino #3
    az én nagyapámnak meg eszébe se lesz sose NETezni
  • HöfEE #2
    Nagyapám 63 éves és ő is napi rendszerességgel netezik szal elég hamar eljön ez az idő
  • Carti19 #1
    Hát még sok idő kell mire a mi generációnk megöregszik és akkor aztlehessen mondani: Minden idős ember netezik! :D