Specker Balázs

Női fölény az interneten

Úgy tűnik vége az internetes férfiuralomnak, legalábbis egy új tanulmány ezt igyekszik igazolni. Az is kiderült, hogy a két nem alapvetően más-más célra használja a világhálót.

A Pew Internet tanulmánya szerint a férfiak 68, míg a nők 66 %-a használja az internetet. Mivel a nők létszám fölényben vannak, így ez az jelentené, hogy a világhálón számuk meghaladta a férfiakét. Habár a két nem hasonló arányban használja az internetet, azonban az is kiderült, hogy meglehetősen különböző oldalakat látogatnak meg.

A férfiak sokszor hobbijukkal kapcsolatos web­he­lyeket láto­gatnak meg. Ráadásul úgy tűnik na­gyobb bennük a hajlandóság arra is, hogy online olvas­sanak, tanuljanak a weben, zenét illetve szoftvereket töltsenek le, vagy webkame­ráz­zanak. A közvé­le­mény kuta­tás rávilá­gított arra is, hogy míg a fér­fiak többsége magá­nyos tevékeny­ségekkel foglala­toskodik a világ­hálón, addig a gyen­gébbik nem képvi­selői in­kább kap­csolat­terem­tésre használják ezt a csatornát.

Arra is fény derült, hogy a nők 94%-a elsősorban e-mailjei miatt csatlakozik a világhálóra. Ők általában úgy tekintenek az elektronikus levelezésre, mint kapcsolataik ápolására. Főként a családtagjaikkal és barátaikkal osztanak meg új híreket, történeteket, vagy kérnek tőlük tanácsot. Az erősebb nem képviselői ezzel szemben inkább munkával kapcsolatos ügyeiket bonyolítják le levelezéseikben, vagy vicceket, tréfás sztorikat küldenek tovább.

A felmérés azonban arra is rámutatott, hogy mindkét nem ugyanannyira szeret játszani, zenét hallgatni, videót nézni, vagy fájlokat megosztani az interneten keresztül. Továbbá az is kiderült, hogy az online szerencsejáték a férfiak és a nők körében is egyaránt közkedvelt szórakozási forma; a megkérdezettek 4%-a játszik ilyen módon.

Az elmúlt öt évben több mint 20 ezer férfi és nő vett részt a Pew Internet és az American Life Project kutatásaiban. A projektet a közvélemény-tájékoztató Pew Charitable Trust, philadelphiai alapítvány szponzorálta - írja a Red Herring.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DBM #35
  höh meg azt sem értem hakor most az nem számít h énis minden nap emailomat nézem? ráadásul h a legtöben már ezen túlléptek, és inkáb a valós idejű csevegést részesítik előnyben? az msnen is beszélgete, h a úgyveszük "ápolom a kapcsolatokat" :D de szvsz baromság mer a rokonaimmal amugy se beszélek, ha meg akarok, meglátogatom őket v felhívom.

  ha a cseten végighúzom a csúszkát, kb minden 5. név rózsaszín, azaz lány.
  tát míg a férfiak is hasznáják a emailt a nők nem használnak fórumokat, v aoyan dolgokra hasznájják ami szvsz megincsak ökörség. én már csak tom mer van 1 húgom meg 1 anáym mind2en email meg horoszkópok meg iyen tipikus női online magazinokat néznek.
 • Sil78 #34
  Ez a felmérés az amerikai felhasználókra vonatkozik, csak a cikkből nem derül ki. Ne a magyar viszonyokból induljatok ki, mi évekkel le vagyunk maradva még mindig...
 • nkriszta #33
  A cikkről annyi a véleményem,hogy kár volt megírni.
 • obe #32
  ez igy igaz, valóban egyre több a női felhasználó, de ennek a cikknek már a címe is olyan hazug mint ha a blikk irta volna..női uralom!!!LOL
 • nkriszta #31
  Szerintem azért járnak erre hölgyek is,még ha nem is hangoztatják. Őket is érdekelheti az informatika,tudomány. A nick-ből nem nagyon derül ki,hogy ki-kicsoda.
 • spydee #30
  Tényleg MSN mániások...
  Kellet már vegyek egy laptopot az asszonynak...mert már előjegyzést kellett kérnem ha játszani akartam.
  Jó esetben a gép teljesítményének 10%-át is kihsználja:...zenét is hallgat rajta, miközben Msn-ezik:))
 • rigidus #29
  "egy kicsit maximalista vagy, nem?"

  Maximalizmus eszrevenni, hogy kozel felmilliard fore vetitenek le egy 40000-es felmerest, majd nemes egyszeruseggel ugy beszelnek rola mintha hiteles kepet mutato felmeres lenne?

  "mindent felmérést úgy csinálnak, hogy megkérdeznek bizonyos százaléknyi embert és azt vetítik ki az egészre."

  Persze, hogy minden felmeres igy keszul, csak az adatgyujteshez felhasznalt szazalekkal van a baj. Nezz meg egy valasztasok utani szavazatszamlalas eredmenyet 0.01%-os feldolgozottsagnal, meg nezd meg ugyanezt 100%-nal.

  Na kb. ennyire mutat hiteles kepet a 0.01%.
 • obe #28
  ehhez kellene az az általános technikai érdeklődés amit a fiuk a mecsozással szivtak magukba..persze-persze akad minden házban 1-1- kivétel, de mint tudjuk ez elenyésző...
  Az a réteg(nők) akik pc-t használnak csak mélre, meg messre az kb olyan mintha én hammert vennék bótba járni...szal a nők és a pc házassága csecsemőcipőben totyog, és a fent említett technkiai érdeklődés hiánya nélkül, igy is marad plusz minusz-os tendálással
 • Komolytalan #27
  Te meg a fára...
 • Komolytalan #26
  Barátnőmnek 28-as mágusa van, pedig csak decemberben kezdte a wowot, és közösen használjuk az accountomat:-) Cégemnek van 1 közösségi oldala (online játékok, chat, fórum, stb), és a felhasználók túlnyomó többsége nő. Ha belegondoltok, a fizikai dolgozók nagy része pasi (nem neteznek munkaidőben), következésképpen a nem fizikaiak nagyrésze nő kell hogy legyen (neteznek munkaidőben). Ezenkívül gyesen is általában az anyukák maradnak, akik szintén nem csak pelenkáznak egész nap, hanem van csomó helyhez kötött szabadidejük, aminek az eltöltésére kézenfekvő a net.
  Szóval egyátalán nem vagyok meglepődve a felmérés eredményén. Az más kérdés, hogy a nők között kevesebb a számítógépb.zi, így kevesebb a hardcore netező/játékos/akármi is. De ha valaki megmutatja nekik, akkor simán rászoknak az online játékra, fájlcserére, stb.