Specker Balázs

Születőben az internetes etikai kódex?

Az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet több nagyvállalat - köztük a Microsoft és a Yahoo - figyelmét is felhívta arra, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat és szorgalmazza egy internetes etikai kódex megszerkesztését is.

A cenzúraellenes szervezet szerint az elnyomó országokban működő IT-cégeknek szorosabbra kell húzniuk a gyeplőt, ha a szólásszabadság kerül szóba. A sajtószabadság szószólójának tartott csoport a múlt hét folyamán egyik jelentésében kérte az amerikai kormányt és a törvényhozást segítségét egy olyan önkéntes szabályzat megalkotásához, amellyel az elnyomó országokban tevékenykedő vállalatok működését tennék demokratikusabbá.

A csoport egyik ajánlása az volt, hogy az amerikai vállalatok ne tarthassanak email szervereket az elnyomó országokban. Így biztosítanák azt, hogy a diktatórikus kormányoknak csak az amerikai jogrendszer adta kereteken belül lehetne hozzáférési joguk az adatokhoz. "Úgy véljük, ezek az aljas üzelmek sértik a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, melyet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19 cikke is tartalmaz. Az amerikai cégek ilyen, etikát sértő lépései igencsak rossz hatással vannak az Egyesült Államok külföldi megítélésére" - áll az Újságírók Határok Nélkül közleményében.

A csoport ugyanakkor elismeri, hogy egy - az internetes vállalkozások működését szabályzó - törvény csak a legvégső esetben jelentene megoldást, ám szükség lehet rá, ha nem születik megegyezés egy önkéntes alapon működő világhálós etikai kódexről. A szervezet mostani etikai szabályzat-tervezete vélhetően összefüggésben van a Microsoft és a Yahoo Kínában tett - meglehetősen vitatható - lépéseivel. Nemrég ugyanis kiderült, hogy a Microsoft áldását adta arra, hogy eltávolítsák egy kínai újságíró blogját a cég MSN Spaces oldaláról. Azelőtt pedig arról adtunk hírt, hogy Yahoo segített kézre keríteni a kínai kormánynak egy emberjogi aktivista újságírót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Drawain #7
    Semmi
  • Cactus #6
    Amerikában nemzetbiztonság, Keleten meg diktatúra ha beleolvasnak az emailjedbe a hatóságok. Mégis, mi a különbség????
  • NEXUS6 #5
    Egy-két olyan ország nagyívben tenne erre a kódexre, mint egy csomó nemzetközi egyezményre szervezetre, és továbbra is szabadon figyeltetne/tartana ezreket politikai okokból börtönben, mindenféle tárgyalás és jogi felhatalmazás nélkül, továbbra is aggresszív külpolitikát folytatnának, zsarolnának más országokat, és titkos bázisokon más országok rendjét felforgató ügynökök ezreit képeznék. És persze továbbra is működtetnek olyan elmaradott intézményeket mint a halálbüntetés.

    Ilyen országok ugye: É-Korea, Irán, Pakisztán na és persze mindenki kedvence az Amerikai Egyesült Államok.
  • irkab1rka #4
    Az etikai kódexet pont azok nem olvassák, akiknek legjobban kéne:

    a bunkók :)

    és az nem amerikai privilégium, csak ott hatékonyabb a sajtó.
  • mrzed001 #3
    Morális szabályozást bevezetni egy inmorális kapitalista rendszerbe ?
    Inlogikus

    láttuk Kiotóban is, megbukott
  • Praetor #2
    Amerika és az önkorlátozás?!?

    Eléggé esélytelennek tűnik.
  • Caro #1
    Hát egy ilyen nem ártana.
    Bár a netikett is elég sok mindent lefed, csakhát az nem éppen kötelező.