Berta Sándor

Internetszigorítások Marokkóban és Tunéziában

A Balancing Act nevű afrikai emberi jogi oldal újabb, a fekete kontinensen lévő országokban történt visszaélésekről és túlkapásokról számolt be. Ezúttal Marokkóban és az alig másfél hónappal ezelőtt az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozójának (World Summit on the Information Society) helyet adó Tunéziában történtek elítélhető dolgok.

A honlap információi szerint Marokkóból elérhetetlenné tették az anonymizer.com nevű portált, ami lehetővé tette, hogy a segítségével bárki anonimitásba burkolózva szörfölhessen a világhálón, míg Tunéziában a hatóságok hasonlóképpen léptek fel a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) weboldalával kapcsolatban. Marokkó tavaly decemberben tette lehetetlenné a nyugat-szaharai weboldalakhoz való hozzáférést, mivel ezeket olyan emberek üzemeltetik, akik Nyugat-Szahara önállóságáért szállnak síkra. Ezt a területet miután 1976-ban függetlenné vált Spanyolországtól, azonnal megszállták a marokkói és a mauritániai csapatok, majd 1979-ben Marokkó annektálta. Az ENSZ törekvései ellenére a terület továbbra is teljes marokkói ellenőrzés alatt áll.

VI. Mohamed király ugyan 1999-ben történt hatalomra kerülésekor megígérte, hogy javít az emberi jogokon és egy külön bizottságot is létrehozott az apja, Hasszán király uralkodásának idejéből származó ügyek kivizsgálására, ám a Riporterek határok nélkül (RSF) szervezethez továbbra is számos bejelentés érkezik évről-évre, amelyek ellenzéki újságírók megkínzásáról és bebörtönzéseiről szólnak.

Tunéziában is hasonló problémák vannak, már a WSIS idején sem engedtek be az országba a tunéziai hatóságok számos meghívott szakembert, és az is előfordult, hogy lehetetlenné tették több résztvevő munkáját. Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy a túlkapások ellen felemelte a szavát az IFJ, és ennek következménye az lett, hogy a tunéziai hatóságok bezáratták a szervezet honlapját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!