Gyurkity Péter

6 GHz-es órajel az IBM új pro­cesszo­rá­nál

A Nagy Kék lerántotta a leplet az új Power6 processzorról, amely 4-5 GHz-es frekvencián fut, ám az új technológiáknak köszönhetően ennél magasabb órajelet is elérhet.

A Financial Times tudósítása szerint az IBM eltérő útvonalat választott, és új módszerekkel igyekszik megvalósítani az energiatakarékos processzorról alkotott koncepciót. Fejlesztését, a Power6 chipet a San Franciscóban zajló Solid-State Circuits Conference-en (ISSCC) mutatták be, hangsúlyozva a kiemelkedően magas órajelet és a fejlett gyártástechnológia által nyújtott előnyöket.

A nagyvállalat állítása szerint sikerült kiküszöbölniük a fogyasztással és hőtermeléssel kapcsolatos problémákat, aminek köszönhetően 4-5 GHz közötti frekvenciát értek el az új chipnél. Ez kétszer magasabb az Intel következő generációs Itanium processzorának órajelénél, és az IBM szerint üdvöskéjük révén kétszeres sebességet kínálnak a vetélytársakkal - Intel, AMD, Sun - szemben. Ezzel kívánják megerősíteni pozíciójukat a csúcskategóriás szerverek terén, megelőzve a fogyasztás jelentős növekedését. "Rengetegen meg fognak lepődni a részleteken, és ez több vállalatot arra kényszerít majd, hogy visszatérjenek a tervezőasztalhoz" - jelentette ki a fejlesztésről Richard Doherty, az Envisioneering elemzője.

A konferencián elhangzott információk szerint a jelentős sebességnövekedést új technológiák - feszített szilícium, 65 nanométeres csíkszélesség stb. - révén sikerült elérni. "Igen összetett, többmagos felépítésű processzorról van szó, és növeljük a frekvenciát - minkét területen előrenyomulunk, miközben az ágazat éppen az ellenkező irányba halad, és csökkenti az órajelet" - mondta Bernie Myerson, az IBM Systems and Technology technológiai igazgatója. Hozzátette, hogy a korábbi generáció már négy évvel ezelőtt kifulladt a fogyasztás-frekvencia arány fenntartása szempontjából. A további részletekről a konferencián, illetve azt követően számolnak be.

A Cell mellett tehát újabb IBM-fejlesztés van érkezőben, kifejezetten a szerverek területén. Megjelenését egyes dokumentumok 2006-ra teszik, ám szakértők inkább 2007-ről lehet szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #54
    yess

    csak jönne már a cell. Nagyon rábasznak ha nem jön ki időben. Már az apple is elhagyta őket :S
  • dez #53
    OFF
    A cikk alatt van egy hírdetés. Szövege:
    "A legújabb technológiával készült LCD monitorok
    Ismerje meg Ön is az NEC LCD monitorait: gyors képek, nagy láthatósági tartomány. Tudjon meg többet weboldalunkon."

    Ráklikkeltem, erre mit látok:
    "Láthatósági tartomány: 170° vízszintesen, 155° függőlegesen"

    Khmm, ez egy sima kis tartományú TN panel... Kösz az öszinte marketinget! (Mellesleg ez az adat 5:1 kontraszarányra vonatkozik, nem 10:1-re, még ebben is becsapós. A mai S-IPS, S-PVA panelek 10:1-nél 178/178-asok.)

    (Gy.k. a láthatósági tartomány azért fontos, mert az azt jelöli, hol esik le 10:1-re v. 5:1-re a kontraszt-arány, azaz hol lesz már teljesen nézhetetlen a kép. De már előbb elkezd fakulni, stb. A TN panelek külön sajátossága, hogy függőlegesen 10 fokos tartományban sem egyforma a kontraszt-arány, azaz a nem pont szembe lévő sorokat is csökkent kontrasztal látjuk, és ha kicsit is elmozdulunk, máris változik a kép. A jobbfajta paneleknél sokkal stabilabb a kép, tulajdonképpen a CRT-hez hasonló. Persze a TN másban is gyengébb.)
  • dez #52
    (Most engem is elragadtak egy picit az érzelmek, de csak kicsit. :))
  • dez #51
    "Ezt soha nem is vitatta senki. Az IBM hardverei mindig is elen jartak, a baj az veluk, hogy mocskos dragak."

    Itt van a lényeg. (Sajnos.) Az IBM-nek nem érte meg olcsón szórni a PPC-ket az Apple-nek, amikor a szerver fronton "aranyáron" is elkelnek a procijai, mármint ott már a Powerek, de a lényeg, hogy a proci-részleg a PPC nélkül is jól ment. (A nagyvállalatoknak szállított saját szervereikbe teszik.)
  • dez #50
    "Szokásos marketing duma."

    Szokásos nem túl átgondolt szöveg...

    "A power 4-5 is istencsászárnak volt kikiáltva és hogy nyomába se érnek az x86 procik. Aztán még komolyabb optimalizálás nélkül is jobban futnak x86on az Apple natív (x86 átírt) alkalmazásai."

    1. Power != PPC.
    2. Nézd már meg jobban! Ne az egymagos G4-et (korábbi iMac) hasonlítsd a Core Duo-s (gy.k. dual-core) új iMac-hez... 1 magra számolva alig gyorsabb az Intel új chipje, mint a sokéves G4.

    "Ráadásul a power 4-5 melegszik is nemkülönben a híres neves cell proci is."

    A G4/G5 már nem épp mai technológia... A Cellben meg már ott a SOI, stb., így a fogyasztás/teljesítmény árány nagyon is jó.

    "A 6-os még talán csak papíron ha létezik. A fene se tudja mire lesz képes mire sziliciumra kerül."

    Szerintem épp arról szól a cikk, hogy már szilikonban van, és ennyi-és-ennyi órajeleken fut.

    "A drágalátos cell proci-ról is kiderült, ja nagyon ütős, de minden bonyolultabb cpu képességet kihagytak belőle."

    Valóban? Ahhoz képest egy x86-osban sincs pl. valódi HW SMT, mint ebben...

    "Ezért tud 3ghz szaladni míg elődei nemigen."

    Természetesen nem csak ezért... (Mellesleg 4GHz-en is bőven, csak akkor már nem fér bele a hűtés a PS3-ba.)

    "Magyarán ha a rajta futó kód nincs iszonyatosan optimalizálva rá akkor szegényes teljesítményre képes."

    Bla-bla-bla... :)

    "Pl. az alkalmazásnak szükséges lenne az out of order végrehajtásra akkor pofára esés van:-(((
    Ja mintha az Itan(nic)um is ilyen alapokra lett volna tervezve, meg is bukott. Pedig az intel tud compilert írni."

    Olvastál valahol egy szakkifejezést? :)

    "Nagyon Cell szaga van ennek a power6-nak."

    Egész más. Ill. nem tudom, itt lesz(nek)-e SPE-szerű mag(ok), de itt az általános rész az erős. Ez igazi szerver-proci.

    ""Szegény" Apple is sokáig megette."

    IMHO más van a háttérben.

    "Tanulság: Még a legfinomabbnak mondott puding mellett is ki kell próbálni néha más pudingokat, hátha mégis jobb ízük van."

    Ezt talán magadnak is alkalmaznod kellene, és nem úgy szakértősködni, hogy valójában eluralkodnak rajtad az érzelmek, és azok beszélnek belőled. [Ehhez persze EQ is kell, hogy megértsd a saját érzelmeidet, és kezelni tudd őket.]
  • dez #49
    Jé, megjöttek a korábbi hozzászólások. Akkor nézzük...
  • dez #48
    Már ha a proci-igényt nézzük, igen. A mai játékokban vicc szintű a fizika, AI, stb. Ha ezekre rászállnak (de egyszerűen poligonból is egyre több kell), bőven elkel majd a 20x gyorsabb proci is... Pár év múlva szerintem már 100x-os szorzónál fogunk tartani.
  • panther112 #47
    Azért nem írnak nagyobb gépigényű játékot, mert nem lenne min használni. Ha elterjednek a nagyobb teljesítményű pc-k, azonnal megjelennek újabb, kifejezetten ezekre írt játékok is.
  • dez #46
    Mit értesz erős optimizáláson? [Nem optmimalizálás. Bár lehet, hogy újabban ez a módi.]
  • RoLii #45
    Nemtodom mit ertez nagy szerver alatt...
    eleg kis szelet a tortabol ahol parhuzamosiani lehet
    (legalabbis ilyen mertekben, hogy kihasznaljon ennyi altivec magot) pontosan ezert vannak 64/128 perocis SSI/SMP/NUMA felepitesu nagygepek, bonyolult architekturaval, mert pl ERP rendszereket nem lehet jol parhuzamositani...(nyilvan ott is vannak clusterek, de inkabb failover mint loadbanacing)