Gyurkity Péter

IBM, Toshiba, Sony: újabb 5 év szövetség

A Cell processzor kifejlesztése érdekében megalakult triumvirátus bejelentette, hogy újabb öt évvel meghosszabbították a korábbi együttműködési megállapodást, hogy újabb technológiákon dolgozzanak közösen.

A kiadott közlemény szerint ma kezdődött meg a szövetség újabb ötéves fázisa, amely már a 32 nanométeres és azon túli technológiák kifejlesztésére és alkalmazására irányul. Az együttműködő vállalatok gyorsabb ütemű fejlesztést és a várható problémák leküzdését remélik a szövetségtől. Erre szükségük is lesz, hiszen az elmúlt öt évet a 90 és 65 nanométeres fejlesztésekre, elsősorban a Cell processzorra fordították.

A megállapodás részleteit és a pontos célokat sajnos nem hozták nyilvánosságra. Maszasi Muromacsi, a Toshiba félvezetőgyártó leányvállalatának elnök-vezérigazgatója mindössze annyit mondott, hogy ez egy nyerő kombináció, és a három vállalat tapasztalatát, technológiáit és kapacitását felhasználva áttörést érhetnek el az új fejlesztések terén. Hasonlóképp bizakodóan nyilatkozott Kenshi Manabe, a Sony félvezető üzletágának elnöke, kihangsúlyozva, hogy a szövetség révén felgyorsíthatják az új megoldások gyártását és megjelenését a kereskedelmi forgalomban, a hétköznapi életben. A munka nagyobbrészt az IBM üzemeiben, laboratóriumaiban folyik tovább, a Nagy Kék 300 mm-es gyártósorára támaszkodva.

A nagy hármad eddig mintegy 400 millió dollárt ölt az együtt végzett munkába, ám ennek eredménye a Cell processzor, amely reményeik szerint bőven visszahozza majd a kiadásokat. A sokak által forradalminak nevezett chipet több területen - így a gyógyászatban és a hadiiparban - is felhasználják, de a legnagyobb durranás kétségkívül a PlayStation 3 konzol lesz, amely Japánban a tavasszal debütál. A Sony 10 éves életciklust vár üdvöskéjétől, ami kicsit soknak tűnik, míg a Toshiba mindent elkövet annak érdekében, hogy a chip ne csak a konzol révén kapjon esélyt. Az biztos, hogy az elkövetkező 3-4 hónap nem csak a játékőrültek számára lesz érdekes.

Az ágazatban érdekelt vállalatok tehát továbbra is a szövetségekben látják a megoldást. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ebben az IBM játssza a főszerepet, amely 2005-ben igen jó évet zárt, és már jó ideje az AMD-vel közösen dolgozik az új technológiákon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #9
    A CISC a mai napig kísért, már rég át kellett volna térni RISC-re, ez igaz.
  • Dzson #8
    Úgy értem, hogy egy új procinak ismernie kell a régiek utasításait is, egyébként nem lehet eladni, mivel semmi sem használja ki. Ez mondjuk vindóz szinten probléma, mert linuxot kis túlzással mindenre lehet fordítani. A cell demók is linuxon futottak.
  • BiroAndras #7
    "PC-ben ott a kompatibilitás, ami a mai napig visszafogja a fejlődést (a másik a szándékosan lassított fejlődés hogy minimális teljesítménynövekedésért elkérjenek iszonyat pénzeket)."

    Most a kompatibilitási gondokat nem kell szándékosan előidézni, vannak azok maguktól is.
  • Dzson #6
    PC-ben ott a kompatibilitás, ami a mai napig visszafogja a fejlődést (a másik a szándékosan lassított fejlődés hogy minimális teljesítménynövekedésért elkérjenek iszonyat pénzeket).
  • Dzson #5
    PC-ben ott a kompatibilitás, ami a mai napig visszafogja a fejlődést (a másik a szándékosan lassított fejlődés hogy minimális teljesítménynövekedésért elkérjenek iszonyat pénzeket).
  • rolika #4
    érdekes, itt együttműködik a toshiba és a sony, de adathordozó-ügyben nem bírnak meglenni (hd-dvd <=> br)
  • slackface #3
    Kár hogy pc re nem fejlesztenek ki procit. Ilyen teljesítménnyel mekkora biznisz lenne nekik.
    Nagy piacról mondanak le ha csak úgy kihagyják a pc seket.
  • slackface #2
    nekem is .. de gyorsan
  • irkab1rka #1
    Cell-t ide, de gyorsan.