Spencer

Az IBM gyártja majd a VIA új processzorait

A tajvani székhelyű VIA Technologies az IBM Microelectronics gyártósorain kívánja előállítani következő generációs processzorát, vagyis a Big Blue újabb fontos chipgyártási szerződést zsebelt be.

A két nagyvállalat között létrejött megállapodás értelmében az IBM gyártja majd a VIA Technologies jelenleg Esther fejlesztési kódnevet viselő új mikrochipjét, mely várhatóan valamikor az idei esztendő második felében jelenik majd meg a kereskedelmi forgalomban. Tudni lehet, hogy az Esther a legfejlettebb 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni és elképzelhető, hogy SOI (Silicon On Insulator) alapokon fog nyugodni. Mind a 0,09 mikronos csíkszélesség, mind pedig a SOI technológia arra hivatott, hogy növelje a processzorok teljesítményét, illetve csökkentse a fogyasztást.

A VIA Technologies sokkal inkább különböző alaplapi chipkészleteiről ismeretes, mintsem processzorairól, ami nem is csoda, hiszen a vállalat a PC-s processzorok piacán mindössze 2 százalékos részesedéssel rendelkezik, tehát messze a piacvezető Intel és annak fő riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) után kullog. VIA processzoros számítógépekkel egyébként elsősorban a fejlődő országokban, így például Kínában és Indiában lehet találkozni, de akár az Egyesült Államokban és Európában is beszerezhetők ilyen masinák.

A mikroprocesszorok fejlesztésével foglalkozó kisebb cégek között manapság bevett szokásnak számít a chipgyártási tevékenységek külsős cégekhez történő kihelyezése. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy egy a mai kor elvárásainak maximálisan megfelelő, high-tech gyártóüzem felépítése 3-4 milliárd dollárba kerül, ezt az összeget pedig a VIA Technologies-hez hasonló méretű cégek nem igazán tudják előteremteni. A chipfejlesztő cégek az elmúlt években általában a nagyobb ázsiai szerződéses chipgyártó cégekkel gyártatták le különböző termékeiket. Ezen vállalatok közül egyébként a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) és a UMC (United Microelectronics Company) a legnagyobb. Az elmúlt hónapokban azonban a cégek egymás után átpártoltak az IBM-hez, illetve a hozzá hasonló gyártókhoz, ugyanis például a TSMC-t nagyon sok kritika érte az új gyártási technológiák nem megfelelő módon történő bevezetése kapcsán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!