Berta Sándor

IBM - a "rugalmas chipeké" a jövő?

A jövőbeli chipekből automatikusan törlődni fognak azok az információk, amelyekre a továbbiakban már nem lesz szükség. A jövő processzorai az IBM mérnökei és technikusai szerint már maguk fognak gondoskodni az optimális kihasználtságukról.

Sokszor hallani a jövőt érintő víziókról, ám ezek közül finoman szólva sem mindegyik szokott valóban életre kelni, így persze azt még nem lehet tudni, hogy ennek a hírnek az esetében is erről lesz-e szó, vagy tényleg megvalósulnak a valóban minden szempontból takarékos mikrochipek. Az IBM közlése szeirnt az újfajta chipek amennyiben szükséges, tárolókapacitásokat fognak felszabadítani az új információk számára, egyúttal törölni fogják azokat a biteket, amelyekre a továbbiakban már nem lesz szükség.

Bernard Meyerson, az IBM kutatási projektjének vezetője szerint céljuk a minden szempontból "rugalmasnak" számító chipek kifejlesztése és megalkotása. Ezeket az egységeket később bármilyen készülékben lehet majd használni, legyen szó egy számítógépről, egy videokonzolról, vagy egy mobiltelefonról. A - talán nem is olyan távoli - jövőben tehát már nem csak az lesz a fontos, hogy egy processzornak mekkora a sebessége és hány GHz az órajele, sokkal inkább már az fog számítani majd, miszerint úgy tervezzék meg a chipeket, hogy azok minél rugalmasabban felhasználhatók legyenek, illetve, hogy egyszerre akár több feladatot is el tudjanak látni.

A jövőben tehát az olyan, ma még csak egy-egy processzorgyártó különböző termékeiben elérhető funkciók, mint például az energiatakarékosság, a többcélú felhasználhatóság egyetlen chipben is elérhetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #6
    :)
  • janos666 #4
    De az oprendszerrel azért még csak ugyanúgy eggyütt kel működnie, mert honnan tudja mi kell, mi nem. Ha meg letárol mindent, és magában számolgat azzal többet veszít mint nyer.
  • Veriel #3
    ez olyan, mint az integrált alaplap vagy a scanner-nyomtató fax

    sokindent tud, és mindenben szar
  • [HUN]PAStheLoD #2
    persze.. kezdetben pl. a sok 0 bitet törlik ;>
    (tudom van se nem 0 se nem 1 is de most midnegy)