Spencer

Az IBM hamarosan felfedi processzorpiaci terveit

Az IBM processzorok fejlesztésével, illetve gyártásával foglalkozó részlege március 31-én egy manhattani szállodában tart majd sajtótájékoztatót a cég közeljövőt illető terveivel kapcsolatban.

A rendezvényen várakozások szerint szó esik majd többek közt a vállalat készülőfélben lévő újgenerációs Power mikrochipjeiről, illetve legújabb chipgyártási fejlesztéseiről. Különböző források szerint az előadások központi témáját képezi majd a Power 5 processzor, illetve az IBM, a Sony és a Toshiba által közösen fejlesztett Cell mikrochip, ezenkívül pedig várhatóan a cég PowerPC termékeiről is kiderülnek majd új információk. Az IBM munkatársai egyelőre nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

A Power5 a Big Blue elsősorban high-end kategóriás kiszolgáló számítógépekbe szánt újgenerációs mikroprocesszora, a Cell pedig egy következő generációs játékkonzol chip. Az IBM jelen pillanatban három PowerPC termékcsaláddal rendelkezik, a PowerPC 400-zal, a PowerPC 700-zal, illetve a PowerPC 900-zal. Konkrét példákat tekintve, a Nintendo egy speciális PowerPC processzort használ a Game Cube játékgépben, az Apple Computer pedig PowerPC 970-es chipeket tesz számos Macintosh asztali számítógépbe, illetve Xserve szerverbe. Utóbbi vállalat egyébként nemrégiben jelentette be azt az új Xserve G5-ös kiszolgálót, melyben a legújabb PowerPC chip, a 2 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Power PC 970FX teljesít szolgálatot.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az IBM egyedülálló szerepet tölt be a játékgépek piacán. A vállalat processzorszállítási szerződéssel rendelkezik a világ három legnagyobb játékkonzol gyártójával, név szerint a Sony-val, a Microsofttal és a Nintendoval. Az IBM a Toshibával karöltve 2001 eleje óta fejleszti a Sony következő generációs konzoljának központi processzorát, és nemrégiben írta alá azt a szerződést, mely szerint PowerPC chipek teljesítenek majd szolgálatot a Microsoft második játékgépében, az Xbox 2-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #11
    sebaj
  • Power #10
    Jól elbeszélgettünk :)
  • mir #9
    ok, félreértettelek.
  • Power #8
    Ez nem elmélet, hanem gyakorlat :)
    De nem utasítás/órajel, hanem VE/órajel, mire ezek mind végeznek az sok órajel is lehet, de ez egy adott pillanatban igaz. Az IPC-ben igazad van, ott még az elméleti IPC-jét(4-5) sem közelíti meg a gyakorlat, kivéve pár speciális területen.
  • mir #7
    hát az a 9 utasítás per CC az opteronnál eléggé komoolyan elméleti dolog... mondjuk a 2 IPC már elég komoly szoftveroptimalizációt jelent.
    de amúgy teljes mértékben egyet tudok veled érteni.
  • Power #6
    Na te is nagyszagértő vagy.
    A PPC970 már versenytársa az A64-nek illetve a P4-nek, de azé nem b*sz oda, még enyhén se. Épp egy G5-ösről írom-e sorokat. A 200 utasítás meg csak „in-flight”, tehát lósz*r, csak annyit jelent, hogy ennyivel foglalkozik egyszerre, de órajelenként max 12-nek van végrehajtási fázisa, ez pl. az Opteronnál 9.
    De az eredmények természetesen még elméletben sem potyognak ki ilyen gyorsan. :)
    A frontside-dal is tök felesleges dobálózni, ugyanis csak I/O, ebből az Opteronnak pl. helyből 3-van, igaz egyelőre 800MHz.

    A Power4 és Power5 már teljesen más tészta, ezek tényleg jobbak minden másnál(lévén, hogy eleve dual core, az 5-ösben plusz még SMT is lesz), de ezek meg aranyárban vannak.
  • mir #4
    azért van az x86 elterjedve, mert a közhiedelemmel az architektúra bár nem új, de nagyon jól tökéletesen használható. Az a legnagyobb előnye, hogy hatalmas szoftverbázisa van.
  • shim #2
    itt szvsz a speciálison van a hangsúly. lehet h az intel prockói általában gyorsabbak de specifikus számításoknál az 'nagy kék' lehet a nyerő

    btw hihetelen h már egy sajtótájékoztató időpontja is hírértékű