Gyurkity Péter

553 ezer tápegységet hív vissza az IBM

Az IBM szóvivője megerősítette, hogy a vállalat hamarosan mintegy 553 ezer noteszgép tápegységét hívja vissza, amelyek túlmelegedhetnek, kigyulladhatnak, és akár áramütést is okozhatnak.

Az Amerikai Fogyasztóvédelmi Hivatal tájékoztatója szerint az 56 wattos tápegységek túlmelegedése megrongálhatja az áramköröket, és leolvaszthatja a külső burkolatot, ezáltal hozzáférhetővé válik a tápegység áram alatt lévő része. A hivatal képviselője elmondta, hogy összesen hat bejelentést kaptak a hibás tápegységekkel kapcsolatban, de a túlmelegedés szerencsére egyik esetben sem okozott komolyabb balesetet. Az összesített adatok szerint az Egyesült Államok területéről mintegy 225 ezer gyanús tápegységet hívnak vissza bevizsgálásra, míg a többi termék tengerentúli területekről érkezik.


A szóban forgó termékek a ThinkPad i Series, a ThinkPad 390 és 240 Series, valamint egyes ThinkPad s Series laptopok tápegységeiként kerültek forgalomba, míg kiegészítő termékként 55 dollárba kerültek. A tápegységek a tajvani Delta Electronics Inc. üzemeiben készültek, és kivétel nélkül 1999 januárja és 2000 augusztusa között keltek el. A fogyasztóvédelmi hivatal felhívta a felhasználók figyelmét, hogy azonnal áramtalanítsák az érintett tápegységeket, és az IBM képviselőivel közösen bejelentette, hogy a meghibásodott termékeket díjmentesen kicserélik. A károsultak a www.adapterprogram.com címen jelenthetik be igényüket.

Szakértők emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt hetekben hasonló problémák miatt az Apple is kénytelen volt bejelenteni több tízezer tápegység visszahívását. Bár mindkét esetben csak néhány meghibásodásról érkezett bejelentés - ami a tápegységek nagy számát figyelembe véve elenyésző aránynak tekinthető - az előírások értelmében, és hírnevük megóvása érdekében a gyártóknak mégis vissza kell hívniuk az összes érintett terméket, ami nem kevés költséggel és pluszmunkával jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punkerwork #2
    és ez 4 év után tűnt fel?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    félmillió tápot ? széép ...