Berta Sándor

EU: kötelező lesz az online videók tartalomszűrése

Az Európai Unió azt szeretné, ha az interneten letölthető videókat kínáló portálok és cégek a jövőben jobban ellenőriznék, hogy milyen tartalmú filmekhez is biztosítanak hozzáférést a felhasználók számára.

Az ügy érdekessége, hogy a Televíziózás határok nélkül nevű 1989-es programon alapul, vagyis az Európai Unió egy több mint 16 éves elképzelést szeretne megvalósítani és átültetni a mostani gyakorlatba. A szabályozás egyaránt lefedné a már meglévő digitális videókat és a digitalizálandó tartalmakat. Az új rendelet a fiatalok védelmét tartaná elsődlegesnek: minden videót letöltésre kínáló oldalt köteleznének a gyerekek védelméről szóló jogszabályok betartására és betartatására. Így nem lehetne hozzáférhetővé tenni olyan anyagokat, amelyek például pedofil tartalmúak vagy gyűlöletkeltőek, uszítóak, valamint öreg, magatehetetlen vagy szellemi és mozgássérült embereket nevetségessé tesznek, csúfolnak.

Mivel ezek a szabályok minden cégre és portálra vonatkoznának, számos vállalat felemelte a szavát. Így tett többek között a Google is, amelyet a Google Video nevű szolgáltatása miatt érintene az új szabályozás. Elvileg bárki bármilyen tartalmú videót felrakhat az oldalra, ez azonban meg kellene hogy változzon az európai uniós rendelet elfogadásával.

Szintén kritizálta az új tervezetet James Purnell brit tájékoztatási miniszter. A politikus szerint a tervezett jogszabály ugyan elvileg kivitelezhető, ám könnyen előfordulhat, hogy a gyakorlatban ellentétben állna például az európai uniós állampolgároknak szabad véleménynyilvánítást biztosító joggal. "Egy ilyen törvénynek semmi haszna nincs a felhasználókra nézve és az elfogadása egyúttal azt is jelentené, hogy túlszabályoznák az internetet, ami lassítaná az újfajta tartalmak megjelenését és elterjedését" - nyilatkozta Purnell.

A brit miniszter hozzátette, hogy szerinte bőven elegendőek az olyan nemzeti jogszabályok, mint amilyen a mostani brit nemzeti televíziós törvény, amely tiltja a televíziós műsorokban gyermekpornográf felvételek közzétételét vagy cigarettareklámok megjelenítését. Ehhez azonban számos európai uniós tagországban további részletesebb törvényi szabályozásra lenne szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!