Gyurkity Péter

A DVI utódján dolgozik az Intel és az Nvidia

Szaporodnak a DVI illesztőszabvány lehetséges utódai: az UDI SIG csoport tagjaként az Intel és az Nvidia közösen új jelöltet állított, amely szerintük idővel végleg kiszoríthatja a jelenlegi VGA csatlakozókat.

A csoport fejlesztéséről szóló közleményt a Silicon Image adta ki. Eszerint az Universal Display Interface névre keresztelt szabvány kidolgozásán vállalatok egész csoportja, az UDI SIG dolgozik, céljuk a DVI utódjának megalkotása, amelynek elsődleges feladata azonban a még mindig széles körben használt VGA kiszorítása. Előnyei között az új nagy felbontású technológiák (HDMI) és másolásvédelmi eljárások (HDCP) támogatását, valamint a DVI-vel való kompatibilitást említik. Ez utóbbi segítségével vélik megvalósíthatónak az átmenetet, a jelenlegi szabványok felváltását.

A fejlesztést végző vállalatok szerint az UDI teljesítményben és költségekben is előrelépést jelent az elődökhöz képest. Legalább ilyen fontos azonban a széles körben történő felhasználás lehetősége: a csatlakozót a hagyományos asztali PC-knél, noteszgépeknél, HDTV készülékeknél, projektoroknál tervezik felhasználni. A PC-k esetében külön figyelnek az integrált grafikus vezérlőkre, és ígéretük szerint az új szabvány itt is otthonra találhat majd, amely az alaplap és monitorgyártóknak is kedvező megoldás lehet.

A közleményben egy kisméretű, olcsón előállítható csatlakozó kifejlesztését jelölik meg célként, amely 2006 második negyedévben készülhet el. A specifikáció még nem nyerte el végső formáját, de a csoport máris ígéretet tett arra nézve, hogy az 1.0-ás verzió nem jelenti majd a munka végét, és a piaci igényeknek megfelelően hajlandók lesznek további változtatásokra.

Az UDI nem az egyetlen versenyző a piacon: a VESA már augusztusban vizsgálta a DisplayPort névre keresztelt szabványt, amely kilenc kisebb-nagyobb vállalat összefogása révén született meg. Terveik szerint a kiváló minőségű video- és audiojelek - legfeljebb 10,8 Gbit/másodperces adatátviteli sebesség mellett - négy vezetéken jutnának el a monitorvezérlő kimenetéről a hagyományos képcsöves, TFT- vagy plazmamonitor, illetve más kijelző (például televízió) képernyőjére. A cél azonos az UDI csoportéval: a VGA leváltása, a DVI-nél hiányolt nagy felbontás és interaktív kommunikációt megvalósítása. Kérdés, hogy az újabb riválissal bővülő versenyben melyik szabvány bizonyul majd győztesnek .

Az UDI tagjai között olyan nagy cégeket találunk, mint az Apple, az Intel, az LG, a Samsung, vagy az Nvidia. Már csak emiatt is nagyobb eséllyel indulhatnak harcba, amely azonban még teljesen nyílt - idő van bőven, hiszen a váltással a vásárlók sem sietnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TH448 #11
    Interaktivitás meg sztem felesleges, mert ahoz már ugye touch srceen v vmi új távvez irányítás érzékelős cucc kell, de az teljesen felesleges sztem...
  • TH448 #10
    "A cél azonos az UDI csoportéval: a VGA leváltása, a DVI-nél hiányolt nagy felbontás és interaktív kommunikációt megvalósítása." A dvi nem viszi át az 1920X1080-as felbontást? sztem átviszi, annál nagyobb meg soha a büdös életben nem kell...
  • blakshep #9
    hát,pedig én úgy vágom, hogy az a terv, hogy ahol nincs vízjel, az ki sem megy a kábelen majd.
  • Caro #8
    Kell USB 3.0, 20 GBPs-el, aztán arra lehetne kötni monitort is :)
  • dez #7
    De nem a csatlakozó, hanem az általa csatlakoztatott eszköz. :)

    És valószínű nem a letöltött cuccokkal lesz baj (hacsak nincs az anyagban olyan vízjel, ami az újratömörítést is átvészeli), hanem a HDCP-t nem támogató eszközök (pl. HDMI bemenetű recorder) nem tudnak majd mit kezdeni egy ilyen szabványt támogató forrásból származó anyagokkal (műsoros Blu-ray, HD DVD, esetleg HDTV film adás).
  • blakshep #6
    hát ez nemtudom miért hangzik olyan viccesnek, de igen
  • fako #5
    "Előnyei között az új nagy felbontású technológiák (HDMI) és másolásvédelmi eljárások (HDCP) támogatását, valamint a DVI-vel való kompatibilitást említik."
    Akkor most a monitor csatlakozo majd figyelni fogja hogy eppen letoltott filmet jaccok le akkor igy kikockasitja a kepet?:)

  • Zedas #4
    Tudom hogy az, vagy szerinted azt akartam írni, hogy a csatolószabvány legyőzi az Intelt? :)
    Csak mostanában a VESA semmit nem hallatott magáról a PC-vel kapcsolatban.
  • Bucser #3
    A VESA egy szabadalmi hivatal te:) Nemcsak egy régi csatolószabvány:D

    Másrészt tuti vagyok benne, hogy a VIA AMD és ATI is összeáll valami fantasztikusra:D
  • Zedas #2
    "Kérdés, hogy az újabb riválissal bővülő versenyben melyik szabvány bizonyul majd győztesnek"

    Hát igen, a két legnagyobb videokártya/chipset gyártó, vagy a már rég elfeledett VESA. Vajon melyik fog győzni?