Berta Sándor

Videók a televízión telefonvonal segítségével

A MainConcept nevű videokódekeket és multimédiás alkalmazásokat készítő céggel közösen fejlesztette ki a Siemens azt a rendszert, amelynek a segítségével közvetlenül a televízió képernyőjén tekinthetők meg a telefonvonalon keresztül beérkező videók.

Eddig az ilyen kísérletek általában sikertelenek voltak, mivel ahhoz, hogy a kép minősége kiváló legyen óriási méretű bejövő adatfolyamra van szükség. Az új rendszer azonban az új videószabványoknak köszönhetően már olyan mértékben tömöríteni tudja az adatokat, hogy a cégek szerint ennek ellenére a megjelenített videó mégsem akad. Mindez azt jelenti, hogy a kutatók ismét egy lépéssel közelebb kerültek a televíziónak a jövőben multimédiás központként való használatához.

Az új rendszernél a televíziót egy Set-Top-Box segítségével csatlakoztatják a telefonvonalhoz. A felhasználóknak tehát nincs szükségük programozói vagy számítástechnikai ismeretekre, mégis számos funkciót elérhetnek, így például a távirányító segítségével csatlakozhatnak a világhálóhoz, tallózhatnak az internetes oldalak között, videotelefon konferencia-beszélgetéseken vehetnek részt, vagy használhatják a Video-on-Demand funkciót is. Utóbbi esetében kérésre megtekinthetnek bármilyen videót - persze ha ezt a szolgáltató is támogatja. Ez utóbbi - külföldön már évek óta alkalmazott - szolgáltatással gyakorlatilag kiválthatóvá válnak a videó- és DVD-tékák, és csupán elég egy gombnyomás a távirányítón és máris megtekinthető a kiválasztott film a televízió képernyőjén.


A Siemens és a MainConcept közös terméke a videót egy új tömörítési szabványnak köszönhetően helytakarékos adatcsomagokká alakítja át, amelyeket azután a szélessávú internetezésre használt (például DSL) telefonvonalakon tovább lehet küldeni, majd ezek a csomagok amint beérkeznek a Set-Top-Box-ba, visszaalakulnak videóvá. Hamarosan tehát immár valóság lesz a multimédiás központként működő televízió.

A Siemens szakemberei az MPEG-2 videótömörítési szabványt használták fel. A hagyományos MPEG-2 jelsorozat két részből áll: egy adatszállító folyamból és egy információs folyamból. Az új rendszernél azonban a német vállalat kutatóinak sikerült az információkat hordozó részt a H.264-es videószabvánnyal helyettesíteni, majd sikerült megtölteniük a MPEG-2-es adatszállító folyamot a H.264-es videószabványú adatokkal. Végül már csak egy olyan Set-Top-Box-ra van szükség, amely dekódolja a beérkező H.264 szabványú videojeleket és amelynek köszönhetően a digitális jelek újra egy videóvá állnak össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #4
    A képen látszik, hogy a szereplői is ezt gondolják, csak sok pénzért mosolyt kell csalniuk az arcukra.
  • Kis-Bob #3
    Hát nem tök fölösleges????
  • TeszteloPontHu #2
    Az utolsó bekezdés nem egészen világos. Ha kicserélték az adatfolyamokat H.264-re (ami mellesleg MPEG-4 alapú), akkor mi köze az egésznek az MPEG-2 kódoláshoz?
  • DOT #1
    Jah. Ha van másfél megabit garantált downstream, azon már lehet éppen videót nézni...