Berta Sándor

A DVI utódját vizsgálja a VESA

A ComputerWoche szerint az úgynevezett DisplayPort elfogadása és bevezetése mellett több cég, köztük az ATI, a Dell, a Genesis Mikrochip, a Hewlett-Packard, a Molex, az nVidia, a Philips, a Samsung és a Tyco lobbizik.

A csatlakozási szabványt ez a kilenc vállalat dolgozta és fejlesztette ki és a tervek szerint az eddigieknél nagyobb színmélységet, felbontásokat és képfrissítési frekvenciákat tenne lehetővé a jelenlegieknél jóval egyszerűbb, megbízhatóbb és kevesebb csatlakozás mellett. A tervek szerint négy vezetéken keresztül jutnának el a kiváló minőségű video- és audiojelek - legfeljebb 10,8 gigabit/másodperces adatátviteli sebesség mellett - a számítógép monitorvezérlőjének a kimenetéről a hagyományos képcsöves, TFT- vagy plazmamonitor, illetve más kijelző (például televízió) képernyőjére.

"A célunk az, hogy az új szabvány a jövőben leváltsa a jelenlegi, már évek óta használt VGA- (Video Graphics Array) és DVI- (Digital Visual Interface) szabványokat" - nyilatkozta Bill Lempesis, a VESA egyik tagja. A VGA túl sok helyet igényel és soha sem volt igazán alkalmas a nagy felbontású tartalmak megjelenítésére. A DVI ugyan támogatta a nagy felbontású (HD) televíziókat, de a DisplayPorttal megvalósuló, a két eszköz közötti interaktív kommunikációt már nem.

Paul Semenza, az iSuppli elemzőcég egyik munkatársa ugyanakkor úgy véli, hogy a világnak nincs szüksége még egy szabványra, hiszen a régi szabványok még mindig jól használhatóak és megfelelnek a modern kor kihívásainak is. Szerinte ezt bizonyítja, hogy még a DVI és a HDMI (High Definition Multimedia Interface) sem igazán tudta megvetni a lábát. Akkor mi szükség van egy új szabványra?

Semenza úgy véli, hogy amennyiben a VESA el is fogadja ipari szabványként a DisplayPortot, az még közel sem jelenti azt, hogy az új szabvány világszerte el is fog terjedni. Ezenkívül a gyártóknak módosítaniuk kellene a monitorokat és a számítógépes játékokat, illetve más szoftvereket is. Sok felhasználó pedig még így sem váltana, inkább kivárna. Hasonló lenne a helyzet, mint 1998-ban volt, amikor sokan halogatták a hagyományos monitorokról az új síkképcsöves képernyőkre való váltást.

Lempesis ezzel szemben úgy gondolja, hogy a DisplayPort jelentősen mérsékelné a csatlakozókban felhasznált vezetékek számát, illetve elősegítené az illegálisan másolt tartalmak lejátszását lehetetlenné tévő optikai tartalomvédelem (OCP) elterjedését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bundee #24
    Jaja - a genyó multi a robotzsaruból :-))))))) milyen érdekes véletlen :-)

    Lehet, hogy billgéc házában is mászkál egy óriás csirkeláb? :-)
  • Mice #23
    alaplapslotiilag lehet h sokkal drágábbak az új cumók, de eszközvégnél mit kell sírni párszáz ft-osak az átalakítók...

    2 dvi/vga is összesen 1000ft BAZZE csődbe megyek tőle....
  • Mice #22
    és annak mi köze a kimenethez?
  • Mice #21
    robotzsaru? :))
  • Theodora #20
    Azt én sem értem, hogy miért kell minden eszköhöz újabb és újabb csatlakozók, miért nem jók az egyszer már beváltak. Miért nem lehetett a SATA helyett USB-s HDD, annyira adná magát (talán azért mert USB HDD-ről nem tud boot-olni a Windows?), vagy csak másnak kellett volna licence díjat fizetni, csináltak egy újatt így nekik fizetnek.
    Vagy ezt a 10Gb/s sebességű csatolót lehet majd használni két gép összekötésére? persze, hogy nem!
    Vagy ahogy Caro írta csinálják meg az USB3.0-t ez is az is 4 vezetékes soros kábel.
    Ecology-nak, az hogy volt DMA1234, stb az nem volt gond, mivel nem kellett hozzá új csatlakozó, míg a SATA-nál igen.
    Látszik nagyon, hogy egyre inkább térnek át mindenhol a soros átvitelre, csak egységesíthetnék ezt a sok csatlakozót.
  • Ecology #19
    Egyetértek az előttem szólóval! Egyébként a számtechben rengeteg ilyen fejlesztés van meg volt is! Gondolok itt a vidkártyák csatolófelületére mert ugye kezdetben volt az ISA majd a VESA aztán PCI majd AGP és most a PCIExpress továbbáa a HDD-k nél is DMA1,2,3,4 majd UDMA 33,66,100,133 és most Serial ATA. Közbgen meg kiderűlt hogy sok esetben a Serial ATA-s winyó lassabb és rosszabbúl teljesít mint az UDMA-s! És ez nem vicc!!! Na Bumm!!
  • czky #18
    "A DisplayPort támogatói szerint a szabvány elsősorban a jelenleg használt VGA és DVI-csatolók leváltására hivatott. A VESA véleménye szerint ezek a széles körben használt technológiák már egyre elavultabbnak számítanak." HWSW-ről!!!
    A DVI elavult???? Már elnézést! El sem terjedt igazán és már elavultnak titulálják!
    Mondjuk mire ebből lesz valami, az biztos jó sok évet fog igénybe venni. Gondoljunk csak bele, mire az összes háztartásban áttérnek erre a technológiára... Már ha áttérnek! Lehet közben ez is elavulttá válik és jön a következő...
    Én az ilyen embereket, akik kitalálják ezeket a hülyeségeket, beperelném. Tényleg csak arra megy ki a dolog h VEGYÉ ÚJAT PARASZ! VEGYÉ LEGÁLIS DOLGOKAT PARASZT! SZEMETEK!!!
    OK! Adják ki majd ezt, de ingyen cseréljék ki mindenkinek az elavult sz@rját az új technológiára...
  • dez #17
    Valószínű, hogy a jövőben valami ilyesmi lesz, de még korai.
  • Caro #16
    Az lenne a legjobb, ha a monitort is USB-re lehetne kötni.
    USB 3.0?
  • NEXUS6 #15
    Az én kártyámon van vagy 3 kimenet, köztük DVI is. Marha ésszerű a dolog mert a VGA-t meg a S-VHS kimenetet (amiket használok) ezek szerint simán kiválthatná.
    Amúgy ráadásul adtak még egy átalakítót is hozzá, ami a DVI-ből csinál sima VGA-t.

    Egy kis 4 tűs csatlakozó viszont még biztos elférne egy ilyen kártyán;)

    Szal eddig is észnélkül csinálták a dolgokat, ez a kis kavarás e körül az új szabvány körül már igazán belefér.
    Úgy látszik fel kel lendíteni a csatlakozó ipart;)