JohnnyCage

A merevlemezek adják a DVD-felvevők erejét

Egyes szakértők szerint véglegesen elérkezett az analóg videófelvevők leváltásának ideje, mivel a merevlemezzel ellátott DVD-felvevők képesek végleg kiszorítani a videókazettát.

A merevlemezes meghajtóval rendelkező asztali DVD-felvevők már jelenleg is igen népszerűek Japánban, és amint lejjebb süllyed a készülékek egyelőre még meglehetősen magas ára, a technológia világszerte átveszi a vezető szerepet a kazettás videófelvevőktől.

"Ezek a készülékek rendkívül kényelmesen használhatók: Tetszőlegesen rögzíthetek, illetve törölhetek televízióműsorokat, amely felvételekre pedig hosszabb távon is szükségem lesz, azt DVD-lemezre másolom" - mondta egy, a Nomura Securities felmérésében részt vevő japán felhasználó.

A Nomura jelentése szerint a DVD-felvevők globális piaca az idei évben eléri a 4,6 milliárd dollárt. A Pioneer várakozásai alapján az idei évben eladott 3,6 millió darab után 2004-ben már 8,24 millió ilyen felvevőt fognak vásárolni a felhasználók világszerte.

A DVD felvevők piacát a Panasonic és Technics márkaneveiről ismert japán Matsushita Electric Inductrial Corp. vezeti, de a társaság mellett a Pioneer, és Toshiba is komoly sikereket ért el hasonló készülékeivel. A Sony, amely kissé elkésve jelent meg a piacon, a napokban adta ki a PSX elnevezésű készüléket, amely a PS2 játékkonzol mellett merevlemezzel, DVD felvevővel, és műholdas TV tunerrel is rendelkezik.

Mint Kunitake Ando, a Sony elnöke elmondta, a PSX-re olyan nagy mennyiségű előrendelés érkezett, hogy a társaság egy ideig nem is fogja tudni maradéktalanul teljesíteni azokat. A japán társaság egyébként november óta maga is kínál DVD-felvevő készülékeket, amelyek ezidáig a szegmens 20 százalékát szerezték meg a társaságnak.

A merevlemezes DVD-felvevők ára jelenleg 550 dollártól indul felfelé, bár ez az árszint az idei év végére mintegy 10 százalékot fog csökkenni a Pioneer vezetői szerint. Jelenleg a DVD-felvevők piacának döntő részét, mintegy 60 százalékát Japán képviseli, de az elemzők szerint a jövő évben már az Egyesült Államokban, és Európában is nagymennyiségű ilyen készülék fog gazdára találni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #6
    Igen, de azokat még össze is kellene kötni valamivel, nem? Plusz kismillió egyéb kell bele (tuner, enkóder, dekóder stb).
  • Csatti #5
    azért 10ért nem kapsz dvd írót :)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    winyó 20 dvd 10 + áfa + béfa + tréfa = sza 100é kapsz egy ilyen szart :D
  • Chappy #3
    Legyen olcsó, mert megvenném!
  • Darth Sith #1
    jó cucc, csak kibszott drága. :/