Spencer

Egyre népszerűbbek a digitális videorekorderek

A digitális videorekorderek nem is olyan rég még olyan ritkák voltak a piacon, mint a fehér hollók, mára viszont egyre nagyobb számban kaphatóak, népszerűségük pedig töretlenül növekszik.

Az IDC (International Data Corporation) piackutató cég egyik legfrissebb tanulmánya rávilágít arra, hogy a tavalyi esztendő végén az Egyesült Államokban már több mint 3,2 millió háztartásban használtak DVR (Digital Video Recorder) eszközöket, és az előrejelzések azt mutatják, hogy 2008-ig éves szinten mintegy 47 százalékos növekedés várható a piacon. Amennyiben minden jól megy, akkor négy év múlva már több mint 28 millió amerikai háztartásban teljesít majd szolgálatot digitális videorekorder.

A televíziós műsorokat beépített merevlemezükön tároló digitális videofelvevők tehát egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, miközben a kábeltelevíziós és műholdas televíziós szolgáltatók konkurenciaharca egyre komolyabb lesz, amiből végső soron az előfizetők jönnek ki nyertesen. Mint ismeretes, a kezdeti időkben elsősorban a műholdas szolgáltatók népszerűsítették a DVR eszközöket, amikor is piacra dobták az első olyan set-top boxaikat, melyek többek közt már integrált winchesterrel is fel voltak vértezve.


A kábeltelevíziós operátorok akkoriban még elsősorban a VOD (Video On Demand) szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt, azonban a DVR készülékek piaci előretörésével nekik is változtatniuk kellett piaci stratégiájukon. A VOD rendszer lényege nem más, mint hogy az előfizetőknek csak azon műsorokért kell fizetniük, melyeket ténylegesen megtekintettek. Az IDC-féle tanulmányból egyébként kiderül, hogy a DVR termékkategória szinonimájának tekinthető TiVónak az Egyesült Államokban közel 40 százalékos piaci részesedése van.

A digitális video rekorderek gyártásával foglalkozó cégeknek végre sikerült tudatosítaniuk a vásárlókkal, hogy a DVR eszközök nem egyszerűen drága és csicsás videomagnók, magyarázza a piac roppant dinamikus növekedését Greg Ireland, a piackutató cég egyik vezető elemzője. Ireland elmondta, hogy míg az Egyesült Államokban és Európában egyelőre a szimpla DVR eszközök uralják a piacot, addig Japánban már a DVD-íróval kombinált DVR készülékek örvendenek a legnagyobb népszerűségnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #3
    Van is, csak olyan videót kell venni. (lásd fent) :)
  • Cat #2
    hát ha lenne merevlemez a videókban, a kazettaeladások igencsak megzakkanánnak