Gyurkity Péter

CES: Előretör az internetes előfizetéses videózás

Az idei CES új fejezetet nyithat az internetes videózás történetében, a rendezvényen ugyanis számos cég olyan előfizetéses szolgáltatás beindításáról adott hírt, amelyek már kifejezetten televíziós műsorokra koncentrálnak.

Szakértők szerint a bejelentések közül kiemelkedik az Akimbo Systems közleménye, amely a vállalat történetében mérföldkőnek számító megállapodásról rántotta le a leplet. Az Akimbo ugyanis az elmúlt héten négy televíziós csatornával kötött szerződést, amelynek értelmében a szolgáltatás előfizetői az A&E, a National Geographic, a History Channel, valamint a Biography Channel által leadott műsorokból válogathatnak. A vállalat mindössze 10 dolláros havidíjat számol fel, bár sokakat elrettenthet, hogy egy 230 dolláros hordozható eszközt is meg kell vásárolnunk ahhoz, hogy igénybe vegyük a szolgáltatást. A vállalat ígérete szerint azonban az előfizetők hamarosan megkerülhetik ezt a feltételt, és a megtekintéshez mindössze egy Windows Media Centert futtató számítógépre lesz szükség.


Az Akimbo mostani bejelentése kétségkívül a legfontosabb a vállalat történetében. A cég ugyanis mindössze egy évvel ezelőtt indult, és az első hónapokban csak néhány kevésbé ismert internetes céggel tudtak szerződést kötni. Eleinte a szakértők sem jósoltak nagy jövőt az előfizetéses szolgáltatásoknak, és nem tartották valószínűnek, hogy a televíziós társaságok, illetve a filmstúdiók fantáziát látnak majd egy internetes cégben. A cég bejelentése azonban fordulópontot jelenthet, és ráébresztheti az érintett vállalatokat a világháló által nyújtott előnyökre.

"A nagyfiúk végre úgy tekintenek erre a rendszerre, amely nagy segítséget nyújthat az anyagok forgalmazásában, anélkül, hogy a kalózmásolatok felbukkanásától kellene tartaniuk" - összegezte benyomásait Josh Goldman, a vállalat vezérigazgatója a rendezvényen adott interjújában. Hozzátette, hogy a vállalat a Microsoft szoftverét használja, amely megakadályozza a letöltött tartalmak illegális másolását.


Időközben maga a szoftveróriás is bejelentette, hogy szeretne belépni az előfizetéses szolgáltatások piacára, és MSN Video Downloads néven új projektet indít, amely szintén televíziós műsorokat kínál letöltésre. A béta állapotban lévő szolgáltatás keretein belül a rövid előzetesek letöltése ingyenes, míg a teljes műsorokat csak a 20 dolláros éves díj befizetése után tölthetjük le. A vállalat szóvivőjének elmondása szerint az előfizetők jelenleg a Fox Sports, a CNBC TV, az MSNBC, az IFILM, illetve a Home and Garden Television műsoraiból válogathatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    Az eDonkey hálózat a menyország azok számára akik szórakozatóipari termékeket árusítanak. Olyan szervereken működik, amik tárolnak és naplóznak minden fájlt, minden adatot, minden keresést, minden kérést. Ez azt jelenti, hogy a szerverek üzemeltetői rendelkeznek a legnagyobb közvéleménykutatási alappal. A "razorback" például egyszerre 900.000 ember tevékenységét ismeri. Megtudhatjuk hány embernek van meg hányan töltik éppen, hányan kerestek rá és mikor az elmúlt 30 napban. Nagyon érdekes dolgok figyelhetőek meg, ha mondjuk a filmeket összevetjük a televíziós sugárzási dátumokkal. A "La Vie Rêvée Des Anges" című film új letöltéseinek a száma például megnyolcszorozódott, amikor azt a tévé leadta. De ez bármelyik műsorra igaz. Ez legalább három dolgot elárulhat a szórakoztóipar vezetőinek:

    1. A p2p rövidesen le fogja váltani a videókat, hiszen ezek szerint az emberek a helyett használják.
    2. Ezek a számok kimutatják, hogy igenis szükség van video-on-demand szolgáltatásra (~gyakorlatban internetes videótéka) Ezek az emberek szivesen fizetnének 10-20 dollárt havonta azért, hogy kiválaszthassák melyik műsort melyik nap nézzék meg
    3. Ezek a számok bizonyítják, hogy a fájlmegosztás nem lopásról, vagy kalózkodásról szól, hanem az elérhetőségről. Az ed2k hálózat, például megengedi, hogy szinte akármit letöltsünk, akkor amikor akarjuk.
  • kicsizoz #2
    Ez vagyon a jövő, mely alapjaiban formálja majd át a televíziózást...
    Kiváncsi leszek, mert ha eljön ez a kor, akkor már tényleges nézettségi adatok lesznek, vajon melyik stílus felé változik majd a közizlés... :)

    Egy csatornának elég lesz napi pár óra műsort gyártani, mert többet úgysem néz meg senki, filmet meg nem kell adni, mert azt is pénzért lehet majd nézni, tv társaságtól függetlenül.

    Mondjuk nekem tetszene, ha az Origo-s filmkölcsönző olcsóbb lenne, mondjuk úgy hogy 2 reklámblokkot is beleraknak, amit nem lehet áttekerni...

    Unokáink hülyének néznek majd, amikor a jelenlegi TV csatotnákról beszélünk :)
  • juhand #1
    Érdekes, mintha a Linuxos gépeket ki szeretnék zárni az ügyletből.