Gyurkity Péter

Saját PC-vel készül a Google?

Már tavaly ősszel felröppent a hír, miszerint a keresőcég saját olcsó megoldással jelenne meg a PC-piacon. A Google most tagad, ám nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy partnereivel szövetkezve lépjen.

A cég állítólagos terveiről egy novemberi bejegyzésben jelentek meg az első részletek. Ebben a szerző, Robert Cringely azt állította, hogy a közeljövőben várható a vállalat saját megoldásának, a Google Cube-nak, avagy Kockának a megjelenése, amely egy lebutított, zárt eszköz, ám minden fontosabb technológiával, megoldással megbirkózik, és kiválóan betölti az otthoni szórakozásban kijelölt szerepét. Lehetőséget nyújtana az internetezésre, zenehallgatásra, filmnézésre, egyszerűbb otthoni feladatok elvégzésére, stb. Véleménye szerint a Google ezzel a termékkel szeretne betörni a szórakoztató-elektronikai piacra, ahol újoncként megjelenve nagy esélye lenne egy méretes tortaszelet kiharapására.

Egy hónapra rá Robert Peck, a Bear Stearns elemzője megerősítette Cringely véleményét, és bejegyzésében arról írt, hogy a Google valóban fontos újdonsággal készülhet, hogy maga mögött hagyja riválisait. Ezt az írást idézte a napokban a Los Angeles Times, megemlítve, hogy a cég a Wal-Mart üzletlánc segítségével oldaná meg a forgalmazással kapcsolatos kérdéseket. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva kijelentették, hogy a két vállalat már tárgyalásokat folytat az olcsó PC piacra dobásáról, amely a Google saját operációs rendszerével (!) jelenne meg. Ez a jól értesültek szerint egy Linux disztribúciót takar, Google ruhába öltöztetve.

Az ügy tegnap érdekes fordulatot vett, miután a Wal-Mart szóvivője a Cnet-nek tagadta egy ilyen ügylet lehetőségét, és kétségbe vonta az erről szóló hírek megalapozottságát. "Ez mindössze szóbeszéd, semmilyen valóságtartalom nincs benne" - jelentette ki a szóvivő. A keresőcég hasonlóképpen nyilatkozott, kijelentve, hogy több partnerük is kiválóan szerepel a PC-piacon, így nincs szükségük saját megoldásra - ennél jóval értelmesebb lépés lenne egy szövetség megkötése.

Érdekes módon az eredeti bejegyzés szerzője, Cringely továbbra is ragaszkodik novemberi kijelentéséhez, hangsúlyozva, hogy olyan emberektől szerzett tudomást a dologról, akik ismerik a Google ez irányú elképzeléseit. Szerinte a vállalat most is erősen gondolkodik a lépés megtételén, amit nyilatkozatuk sem zár ki, tekintve, hogy megemlíti a sikeres partnerekkel való együttműködés gondolatát. Kérdés persze, hogy egy ilyen olcsó, lebutított szórakoztatói eszköznek - egyfajta otthoni internet-kapu - milyen esélyei lennének egy amúgy is telített piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #2
    A dolog már többször elöjött és megbukott (hálózati számítógép + hálózati OS + hálózatról futó alkalmazások), de a Google-nek most van elég anyagi és szellemi háttere, hogy kis mázlival (és abban is bővelkedtek eddig) átnyomják a dolgot.
    Ha mondjuk Kovács Istvánné nem akar Quake 6-ot futtatni a számítógépen, de egy minimalista internet, szövszerkesztő, médialejátszó kombó kielégíti az igényeit, akkor neki ez jó.

    Majd meglátjuk.

    A dologhoz hozzátartóznak az elmúl egy év híre is, mi szerint bizonyos helyeken ingyenes internethozzáférés kiépítésén dolgozik a Google, hogy a legnagyobb cégektől végez "agyelszívást", hogy kismillió kis programot és céget felvásárolt, stb.
    Ha ezeket összerakod, akkor már is nem "csak" egy alacsonyköltségvetésű hálózati gép képe rémlik fel.
    Lesz itt minden mint a búcsúban, saját fájlcserélő rendszer, saját fizetős letöltős rendszer, saját aukciós és fizetős rendszer, saját netes rádió és TV csatornák, meg amit még el se merünk képzelni ;)
  • Ackro #1
    "Lehetőséget nyújtana az internetezésre, zenehallgatásra, filmnézésre, egyszerűbb otthoni feladatok elvégzésére, stb."

    kitakarít? hónap végén kölcsön ad? :P
    és miért baj, vagy szenzáció??, hogy saját olcsó megoldással akarja megcsinálni?
    úgy rémlik a hírből, mintha ez valami eget rengető fontosságú dolog lenne. nem tényként közli, hanem paparazzik ezreit és a nemzetközi hírszerzést ráálítva a dologra a világ kicsit most megállt és mindenki a google-t figyeli szájízzel adja elő amire azt mondom: marhára nem érdekel mit csinál a gógli!