Specker Balázs

Egymillárd dollár felett a legális letöltések

A legális zeneletöltésekből befolyt bevétel a múlt évben elérte az 1 milliárd dollárt. A nemzetközi lemezipart képviselő IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) szerint az elért eredményhez nagyban hozzájárultak a jogszerűbb keretek között működő zeneboltok, valamint a mobilos csengőhang-letöltések is.

Azonban a szervezet arra is figyelmeztetett, hogy a hirtelen növekedés leginkább az új felhasználóknak volt köszönhető, és az illegálisan zenéhez jutók továbbra sem váltottak. Az IFPI jelentésében az áll, hogy a digitális zeneeladások megtriplázódtak, a 2004-es 380 millió dolláros bevétel 2005-re már elérte az 1,1 milliárdot, és idén vélhetően újabb ugrásszerű növekedést könyvelhető majd el. A zenerajongók eddig több mint 420 millió dalt töltöttek le legálisan, ami húszszorosa a két évvel ezelőtti mennyiségnek. A kínálat pedig megduplázódott, mára 2 millió szám érhető el ilyen módon. A digitális eladások a lemezcégek bevételeinek mintegy 6%-át teszik ki.

Az IFPI azt állítja, hogy ugyan 26%-kal többen érték el a világhálót széles sávon, az illegális letöltések stagnálnak. "Nagy-Britanniában és Németországban - a világ két legnagyobb digitális zenepiacán - az iTuneshoz, a Musicloadhoz vagy az MSN-hez hasonló, jogszerűen működő oldalakról már többen töltenek le zenét, mint az illegális helyekről. Azt várjuk, hogy ez a folyamat egy úttörő legális zeneeladási csatornává növi ki magát" - fejtette ki bizakodóan John Kennedy, a szervezet elnök-vezérigazgatója.

A piacvezető iTunes virtuális zenebolt sikere többeket is arra sarkallt, hogy kövessék az Apple példáját; a legális letöltő oldalak száma két éven belül 50-ről 335-re nőtt - írja a ZDNet. "Hosszú távú folyamat lesz, mire az illegális fájlcserélésektől eljutunk a legális digitális szolgáltatások korába. A kutatás azt sugallja, hogy a legálisan letöltők inkább új szereplők a piacon, mintsem megtérőben lévő veteránok. Minden öt legális letöltőből csak egy vesz igénybe jogszerűtlen fájlcserélési lehetőséget" - közölte az IFPI.

Tavaly a világ 17 országában mintegy 20 ezer pert indítottak illegális fájlcserélés miatt. Az IFPI 2006-ra még több jogi vitát ígér, és törekedni kíván arra is, hogy a digitális szerzői jogokat védő szoftver minél szélesebb körben elterjedhessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #15
    irkabirka:)))
  • irkab1rka #14
    Strogg, elvállalom a jogi képviseletedet 75%+költségért, és a szart is kipereljük belőlük.
    Megnéztem, és a "for(int i=0;i<10;i++)" nincs levédetve. Most próbáljuk a srácokkal, és ha bejön, akkor végre lecserélhetem az M3-as BMW-met, mert már tök ciki, pedig csak tavalyi.

    justkidding
  • Runo #13
    Ez jóóóó, és komolyan mondom, igazad is van
  • MacrosTheBlack #12


    Az a baj hogy ma a többség nem így gondolkodik, hanem "mi lett volna ha" alapon rázza a bilincset. Ennyi erővel a németek is pereskedhetnének hogy mi lett volna ha az amcsik + ruszkik nem nyomják le őket és ők nyerik a 2. vh-t. Mekkora bevételkiesés ez nekik. :D
  • MacrosTheBlack #11
    Annyiért kell adni hogy érdemes legyen megvenni! Aki meg 1 vásárlón akar milliókat kaszálni, az meg is érdemli hogy csődbe menjen!
  • strogg #10
    Én pl: baromira nem perelnék. De komolyan. írtam már olyan kódot, amit simán felhasznált más, ráadkadtam, majdírtam neki levelet, hogy lesz szíves kiírni, a nevemet. Pont. Megtette, és nem is szívóztam vele tovább. Pedig olyan kód, amit egy partneremnek készítetterm pénzért, és ő adta tovább a haverjának. Elvben tehát -1 megrendelésem volt. Magyarán most verjem magam a földhöz, hoyg mivel ő odaadta a barátjának, az nekem -200e huf kiesés? Értelme mi van? a célomat úgysem érem el, és csak a saját rossz híremet keltem.
  • craesh #9
    ha lenne neked egy vállalkozásod, pl. "nagyi receptjei" :)) ami évente pl. 100 milliot hoz, de tudod, hogy mivel az internetre is felkerült ingyenesen elérhető lett sok recepted amit amugy meg pénzért lehetne csak megvenni / letölteni az oldaladról, akkor te is höbörögnél, hogy : "há de kérem, én csak 100 milliot keresek!, pedig 200 milliot tudnék ha nem tennék fel a netre a cuccaimat!"

    nyilván te is pereskednél, pedig a 100 millios profitbol te is vigan eléldegélnél. Az egy dolog hogy mindenki szarik a receptjeidre és csak poénbol vannak a warez oldalakon a cuccok, de mivel tudod hogy a törvény alapján te be tudod perelni az átlag embert emiatt, hogy ök illegálisan letöltögetnek, te ezt kihasználod hogy mégtöbb pénzed legyen. Kötve hiszem hogy bárki lenne itt az SG-n aki nem perelné be a átlagembert ha öt kárositja valaki... de hát ez a kapitalizmus.

    Egyszer azonban tényleg felkéne vetni a biroságokon hogy: "Attol hogy én letöltök, az NEM jelentik azt, hogy ha nem lenne fenn akkor megvenném a boltban!" Mert ezt egyik cég sem tudja bizonyitani, hogy "hát nekem 1000 millirádos vagyon kiesésem van, mivel az oldal ahol fenn van a "receptem" napi 3000 látogatoja van, s már egy honapja fenn van, tehát 3000 látogató * 30 nap * 1499 Ft / recept károsultságom van"..... ez csak blama a médiának.
  • k0zi #8
    Keresel egy olyan netes rádiót ahol legalább 128kbps-ben játszanak zenét. Felrakod streamrippert és van jó minőségű legális zenéd.
    Sourceforge-on megtaláljátok a toolt.
  • csüves #7
    jajj nyavajognak hogy most már csak simán miliárdosok és nem pedig mocskosul és nem igazán tudnak ellene mit tenni
  • sandor92 #6
    az jólenne tényleg..!