Gyurkity Péter

Egységes online zenei licenceket akar az EU

Az Európai Bizottság a szoftverszabadalmak után az online zenei piacon is egységes licencelést szeretne bevezetni, ám a jelek szerint ezen a téren nem ütközik jelentős ellenállásba.

A bizottság bejelentette, hogy elfogadta a zenei tartalmak online értékesítésével kapcsolatos korábbi javaslatot, amely az egységes szabályozás bevezetéséről szólt. Ez többek között azt jelenti, hogy végre megkerülhetik az egyes tagországok eltérő előírásait, és egységes, határokon átívelő szabályokat vezethetnek be, legalábbis ami a licencelést illeti. Reményeik szerint így felgyorsíthatják az online zenei szolgáltatások elterjedését, és egyben kibővíthetik a piacot.

Az Európai Bizottság már augusztusban megpendítette az egységes szabályozás bevezetésének gondolatát. Szerintük ugyanis a piacot nagyban visszafogta, hogy a nemzeti jogvédő társaságok egymás közötti szerződéseikkel fenntartották monopóliumaikat. Főleg a nemzeti szervezetek által 2001-ben aláírt Santiago-megállapodást, illetve annak következményeit kifogásolták, ehhez ugyanis Portugáliát és Svájcot kivéve idővel minden tagország illetékes társasága csatlakozott. Itthon az Artisjus 2003-ban előrelépésként értékelte a Santiago-megállapodást, illetve annak módosítását és számos társasággal kötöttek ilyen értelmű szerződésmódosítást.

"Ezek a licencek igencsak megkönnyítik majd az újonnan induló szolgáltatások helyzetét" - jelentette ki Charlie McCreevy küldött. Ez leginkább abban mutatkozik majd meg, hogy az újoncoknak nem kell tucatnyi vállalattal, előadóval és érdekvédelmi szervezettel megállapodniuk csak azért, hogy egyáltalán beindítsák szolgáltatásukat. A közlemény szerint a bizottság három megoldás közül választhatott: a) nem tesznek semmit, b) megpróbálják hatékonyabb együttműködésre ösztönözni az érdekelt feleket és c) egységes licencelés bevezetését javasolják EU-szerte. Ez utóbbit választották, ám ehhez természetesen további egyeztetésekre lesz szükség. A javaslatot vitára bocsájtják a licenceket birtokló vállalatok és előadók, illetve a szolgáltatások működtetői között. A részletekről és a végleges formáról tehát később határoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onimusha #2
    hát ideje lenne már ennek is
  • LaPalma #1
    ez jó. talán akkor nem kell 2020-ig várni a hazai ITMS-re