Specker Balázs

Sony számok egy fájlcserélő hálózatban - legálisan

Egy brit zeneletöltésekre specializálódott szolgáltató rendkívül fontosnak számító megegyezésre jutott a Sony BMG-vel. A szeptemberben induló Playlouder fájlmegosztó szolgáltatás előfizetői a Sony licence alá eső zenéket oszthatnak majd meg egymással.

"Számunkra elsődleges, hogy a lemezkiadó vállalatok megfelelően kárpótolva legyenek azért hogy mások a szerzői jogdíjjal terhelt szerzeményeiket használják az interneten" - mondta Peter Jamieson, a BPI (Brit Lemezkiadók Szövetsége) elnöke. "A BPI örömmel fogadta az újító törekvést, ami a Playlouder MSP megalakulsásával összefügg, és teljes vállszélességgel támogatjuk őket". Az egyezség mérföldkő az úton, hogy a fájlmegosztó rendszerek legálisan oszthatják meg állományaikat. - írja a Channel Register.

A Playloader sajtóközleményében az áll, hogy digitális ujjlenyomat technikát használ majd a különböző formátumú zenefájlok forgalmának követésére. A Sony BMG istállójához tartozik többek között Beyonce, David Bowie, Macy Gray, Oasis, Travis, Will Young, Outkast, Alicia Keys és Dido is. A zeneipar, amely már évek óta küzd az illegális fájlmegosztó rendszerekkel, általános megelégedettséggel fogadta a kezdeményezést. Az egyezmény előfutára lehet annak az elképzelésnek, hogy a jövőben a zenekedvelők a Kazaahoz, eDonkeyhoz és Limewire-hez hasonló már meglévő P2P hálózatokon belül törvényesen osszanak meg korlátlanul zenét.

Mint arról már korábban beszámoltunk az BPI hadjáratot indított öt fájlcserélő rendszer ellen. Habár a jogi elmarasztalás ugyan ott lebeg a minden érintett feje fölött, a P2P hálózat még mindig sokak számára jelenti az elsődleges forrást a gyors és hatékony fájlletöltésre. Egy - 800 Playloader rajongó bevonásával készített - friss felmérés kimutatta, hogy több mint a felük előnyben részesíti a legális P2P hálózatokat a fizetős szolgáltatásokkal szemben, mint amilyen az iTunes és a Napster is. A cég szerint ha minden szélessávú internet szolgáltató követné példáját, a zeneipar mintegy 13,5 milliárd dolláros bevételhez (körülbelül 2,7 billió font) jutna - olvasható a BBC News oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #5
    bocs lemaradt: az előfizetők ezen fájljai _legális_ másolatok lesznek.
  • pemga #4
    Öö, valami nekem nem zöld. Az eredeti cikk azt írja, hogy ez egy ISP (mint pl. a T-Online), nem egy fájlcserélőhálózat. A szolgáltató fizet valamennyi összeget minden előfizető után (27font havidíjból) a kiadóvállalatnak, amivel az előfizetők EZEN fájljai lesznek. Kb. ugyanolyan szétkent átalánydíj, mint az írható lemezekben levő, csak ezzel ténylegesen legálissá tették a számokat. (Nem minden számot, csak a Sony tulajdonában levőt, és csak zenét.)

    Azt a fingerprintes részt nem értem. Mert mihelyst nem lehet feltölteni valamiféle mp3-lejátszóba a dolgokat, nagyrészt értelmét veszti a dolog.
  • TH448 #3
    Bocs, igazad van. :)
    Akkor fizetek havi 2e-t, de akkor azt másolok, amit akarok, úgy lenne értelme...
  • Bith #2
    Te valamit félrenéztél sztem. A hírben is ott áll, hogy fizetni kell érte.
  • TH448 #1
    Hát, végre egy értelmes ötlet...
    Úgyis a nagy szolgáltatóknak eszméletlen nyeresége van, osszák meg egymás közt és nő a forgalom.
    Egyedül attól félek, hogy az a filecserélő hálózatot viszont csak fizetősen lehet használni, és akkor semmit nem ér az egész...