Berta Sándor

Egy éves a Firefox

2004. november 9-én jelent meg a Firefox alternatív böngésző 1.0-s verziója. Akkor alighanem még kevesen hitték a világon, hogy a hódító útjára induló böngésző valóban sikeres lesz.

A Firefox a maga nemében igazi sikertörténetnek számít, alig egy esztendő alatt ugyanis már több, mint százmilliószor töltötték le a világhálóról. Ilyen sikerre maguk a fejlesztők sem számítottak. "Ez sokkal több letöltés, mint amire valaha is gondolni mertünk" - nyilatkozta például Tristan Nitot, a Mozilla Alapítvány szóvivője. Mint ismeretes, a Onestat piackutató cég adatai szerint az alternatív böngésző már 11,51 százalékos piaci részedésre tett szert és bár ezt több szakember is kétségbe vonja, azzal ők is egyetértenek, hogy először került 90 százalék alá az Internet Explorer piaci részesedése. (A Onestat adatai szerint az IE részesedése 85,45 százalék.)

A Firefox sikerének titka elsősorban az, hogy nem azért fejlesztették ki, hogy pénzt keressenek vele. A Firefox egy nyílt forráskódú webböngésző, amelynek a kezdetei az AOL egykori Netscape böngészőjéig vezethetők vissza. A szoftver továbbfejlesztésében több ezren vesznek részt, azonban természetesen a Firefoxban is előfordulnak hibák. Korábban szinte mindenki a Mozilla programját tartotta a legbiztonságosabb böngészőnek, azóta kiderült, hogy ez azért így nem teljesen igaz. Az mindenesetre biztos, hogy egyrészt jóval kevesebb hiba van a Firefoxban, mint az Internet Explorerben, másrészt ezeket a hiányosságokat a fejlesztők és az önkéntesek nagyon gyorsan orvosolják.

A Firefox térhódítását elősegítette az is, hogy számos nyelven, köztük magyarul is elérhető, hogy kevés vírus készül a hibák kihasználására, és széleskörűen testreszabható. A böngésző számos kiegészítő modullal bővíthető és terjedésének köszönhetően egyre kevesebb oldallal van kompatibilitási probléma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #63
    Az Acid2 tesztet tudomásom szerint jelenleg csak 3 böngésző tudja teljesíteni: a Safari, az iCab és a Konqueror.
  • Sil78 #62
    "Amúgy régebben az Operában nagyon szem előtt volt egy gomb, amivel ki lehetett kapcsolni a képek betöltését. Nemtom FF-ben van ilyen? Meg hol lehet az anti-popup szogáltatást szigorítani benne?"

    Természetesen van ilyen, szerintem az ImgLikeOpera nevű kiterjesztés az, ami kell neked. A popupblokkoló szigorításával kapcsolatban lásd pl Firefox topic, #1575-ös hozzászólás.
  • smv #61
    Pedig rohadtul nem az. Van jópár ismim, akiket megkérdeztem, hogy milyen böngészőt használ erre benyögte, hogy google, vagy hogy windows vagy mittom. Sokan nem tudnak alternativákról, és félnek kipróbálni.
  • smv #60
    Kivéve IE-n.
  • tomsolo #59
    ez egy hülyeség sztem...
  • ebertek #58
    http://www.webstandards.org/act/acid2/test.html

    Nekem ez se IE-ben, se FF-ben nem jön be tökéletesen.. IE-ben szörnyű, FF-ben egy fokkal jobb.
  • Caro #57
    Nem.
    Szabványos kódot kell írni, és mindenhol futni fog.
  • ebertek #56
    Hmm.. az irodai alkalmazottnak csak egyet kell megtanulnia használi, a dizájner is hozzászokik egy progihoz, egy cégen belül meg általában egy OSt használnak, úgyhogy a rendszergazdi is elboldogulhat :)

    De tényleg jobb az, hogy van egy kis verseny minden piacon, ebben egyetértek. Bár a legtöbb júzer (sajnos) örül annak, hogy be tudja kapcsolni a gépet, s amíg az IE-t integrálják, addig az átlag júzer azt se fogja tudni, hogy van más böngésző.
  • ebertek #55
    <OFF> Vááh, szörnyű amit itt megy flémelés :)
    kbupdate: nem szánalmas az, akinek tökéletesen megy az XP, IE, meg a Windows király beépített tűzfala - egyszerűen csak ez ritka, mint a fehér holló :).

    Nálam Windows napi átlag 3x fagy BSoD-vel, Linux még egyszer nem fagyott ki - ez most nem fikázás vagy ilyesmi; én ritkán használok Linuxot, mert szükségem van egy zsák Windowsos progira. <OFF/>

    Nah, szóval, én is FF-ot használok, s még működik is :) Az IE meg megmaradt Microsoft Update-olni. Arra jó. Másra nem :P
  • smv #54
    Az, hogy ennyi szövegszerkesztő van, meg az irodai alkalmazottét, az, hogy ennyi képszerkesztő, az a dizájnerét, az, hogy ennyi féle rendszerbeállítás, az a rendszrgazdáét, az hogy ...

    Bár így kaotikusnak tűnik, mégis a monopol helyzet a rosszabb eset, hiszen így a lényeges fejlesztések elmaradnak (Lásd IE), hisz tesznek rá, mert úgyis az ő szoftvereit használják a legtöbben. Jó dolog a verseny küzdjenek csak egymással a böngészők, az nekünk csak jó.